Hyppää pääsisältöön

oppiminen

 • Tilaa Yle Oppimisen uutiskirje!

  20.11.2017 Oppiminen

  Yle Oppiminen – taitoja uteliaille!

  Yle Oppiminen – taitoja uteliaille!

 • Prisma: Tarina puhuvasta gorillasta

  10.11.2017 Yle TV1

  Erikoislaatuisesta tutkimuksesta syntyi elinikäinen ystävyys

  Ainutlaatuinen ja henkilökohtainen tarina Koko-gorillasta ja tutkija Francine Pattersonista, joka opetti Kokolle viittomakieltä.

 • Kiire on asennekysymys – näin aivotutkija selättää kiireen

  09.11.2017 Puoli seitsemän

  Kiire loppuu, kun vain päätät niin,

  Kiireessä päätöksentekonopeus kasvaa, mutta oppimiskyky pienenee eikä uutta tietoa pysty ottamaan vastaan. Kiireestä kannattaa siis pyrkiä eroon. Aivotutkija Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta neuvoo miten se onnistuu.

 • Lehmä opettaa lapsille lukutaitoa ja myötätuntoa – "Kummituskirjoja ei kannata lukea lehmille"

  03.10.2017 Puoli seitsemän

  Kun lukeminen takeltelee, apu löytyy laitumelta.

  Lehmä ei naura takeltelulle tai väärin lausutuille sanoille, vaan rauhoittaa ja ottaa mukaan laumaansa. Siksi se on erinomainen kohde, kun lapsi harjoittelee ääneen lukemista. Raisiossa kaikki tokaluokkalaiset käyvät lukemassa paikallisille lehmille.

 • New Cinematic Language in Virtual Reality | Seminar in Helsinki 2.5.2017

  21.04.2017 Draama

  Come and learn about storytelling in VR!

  Yle Drama organises a 4 day workshop in Helsinki in May in co-operation with Aalto University, Tamk, Näty, NFB and DEEP inc. Join us for a seminar 2.5.2017 and see the final product of the workshop 5.5.2017. Register to either one or both of the events!

 • Uusi kieli haltuun viikossa – testasimme tieteelliset oppimisniksit

  05.04.2017 Tiede

  Toimittaja Susani Mahadura opiskelee turkin kielen viikossa.

  Viikko aikaa treenata turkinkielistä illallista varten ja lähtötaso nolla – ottaisitko haasteen vastaan? Yle Puheen yllytyshullu toimittaja Susani Mahadura ei epäröinyt, kun hänen suomenturkkilainen juontajaparinsa Yagmur Özberkan heitti idean ilmoille suorassa radiolähetyksessä. Katso videolta, miten turkki taittui pika-aikataululla ja nappaa tästä Susanin testaamat kielenoppimisniksit!

 • Sanaristikko vs. räiskintäpeli

  30.03.2017 Kulttuuri

  Toimintapelit kehittävät aivoja tehokkaammin kuin ristikot

  Kertooko lapsesi jumppaavansa aivojaan, kun yllätät hänet räiskimästä livesotapelissä, vaikka piti tehdä läksyjä? Meneekö selitys täydestä? Ehkä sen pitäisi.

 • Kukkuu-leikki valmistaa elämään – nämä tärkeät taidot opetat lapsellesi leikin avulla

  22.02.2017 Puoli seitsemän

  Kukkuu-leikki opettaa turvallisuuden tunnetta ja pysyvyyttä.

  Kaikki tietävät leikin: aikuinen piiloutuu käsiensä taakse ja ilmestyy pian piilostaan sanoen painokkaasti KUKKUU! Ja leikkikaverina oleva vauva nauraa hykertää. Kukkuu-leikki on usein ensimmäinen leikki, jota vanhemmat lapsen kanssa leikkivät. Leikki on niin yksinkertainen, että ei uskoisi miten tärkeä se on vauvalle hänen kehityksensä kannalta.

 • Oppimateriaalit: psykologia

  15.02.2017 Abitreenit

  Sisältöjä eri aihealueista, joita lukiossa opiskellaan.

  Psykologiassa ihmisen toimintaa lähestytään useasta eri näkökulmasta. Neuropsykologiassa voidaan tutkia aivojen välittäjäaineiden tai yksittäisten hermosolujen toimintaa, persoonallisuuspsykologiassa verrataan yleensä yksilöitä toisiin yksilöihin ja sosiaalipsykologiassa pohditaan ihmisryhmien sisäisiä ja välisiä ilmiöitä.

 • Prisma: Totuus muistista

  14.02.2017 Yle TV1

  Muisti määrää, miten opimme ja selviämme maailmassa.

  Muisti määrää, miten opimme ja selviämme maailmassa.

 • Opi myös Yle Areenassa - oppimisen videot samassa paikassa

  07.02.2017 Oppiminen

  Yle Areenassa on nyt suora linkki oppimisen videoihin

  Ylen oppimiseen liittyvät videot ovat nyt yhden luukun takana Yle Areenassa. Uusi Oppiminen-kokonaisuus on runsaudensarvi kaikille tiedonjanoisille.

 • Runebergin sisko jäi kirjailijana täysin veljensä varjoon – "Elämässähän naisen osana on vain kodin maailmaan vaikuttaa"

  03.02.2017 Puoli seitsemän

  Naisten kirjoittamista ei 1800-luvulla pidetty minään.

  Kansallisrunoilija J.L. Runeberg nousi jo omana aikanaan kuuluisaksi ja jätti varjoonsa muut kirjailijat – varsinkin ympärillään olevat naiset. Fredrika-vaimo onnistui sentään huushollin hoidon keskellä kunnostautumaan historiallisten romaanien kirjoittajana. Sen sijaan harva tietää, että Runebergilla oli myös kirjoittava sisko, Carolina Runeberg. Hän oli ensimmäinen suomalainen nainen, joka julkaisi runokokoelman omalla nimellään.

 • Jenny Lehtinen: Teini-ikä on pitkien ja kivuliaiden jäähyväisten aikaa

  09.12.2016 Marja Hintikka Live

  Teineiltä voisi ottaa oppia, miettii MHL:n Jenny Lehtinen.

  Seisoimme silmät ristissä kerrostalon pihalla, minä ja naapurin äiti. Hänellä oli puolentoista vuoden ikäerolla ensin isosisko ja kaksosvauvat. Minulla vähän iisimpi setti, reilut kaksi vuotta ikäeroa ja vain kaksi lasta. Noina aikoina tuntui usein siltä, kuin kello olisi pysähtynyt lopullisesti eikä vauvarumballe näkynyt horisontissa minkäänlaista loppua. Silti aika kului. Ja yhtenä päivänä tajusin, ettei minulla ole enää kolmea pientä mamman palleroa, vaan yksi on jo jotain ihan muuta. MHL:n Jenny Lehtisen mietteitä teini-ikäisen vanhemmuudesta.

 • Leikin merkityksestä

  07.12.2016 Lapset

  Leikki on lapsen työtä.

  Leikki on lapsen työtä: itseohjautuvaa ajanvietettä, jossa lapsi saa itse päättää tekemisen rajat ja reunaehdot. Usein ajatellaan, että leikkimisen ja pelaamisen suurin innoittaja on tekemisen vapaus. Tämä ajatus on kuitenkin takaperoinen: leikissä ja etenkin peleissä vapautta nimenomaan rajoitetaan keinotekoisesti erilaisten sääntöjen kautta. Leikkiminen ja pelaaminen ovatkin vapaaehtoista vapauden rajoittamista.

 • Kreegah bundolo! - Voiko eläin oppia kielen?

  29.11.2016 Kulttuuri

  Aristoteleen kantapää pohtii Tarzanin mahdollisuutta

  Eläimistä on moneksi, mutta voivatko ne todella oppia kielen? Entä olisiko Tarzanin tarina edes teoriassa mahdollinen?

 • Osaatko näppäinkomennot? Loppuiko muisti? – Testaa digitaitosi

  29.11.2016 Oppiminen

  Yle Oppimisen Digitreenit opettavat arjen digitaitoja.

  Digitaalisuus on kaikkialla: kouluissa, työpaikoilla ja kotona. Älylaitteet yleistyvät ja palvelut siirtyvät sähköisiksi. Tee digitaitotesti, treenaa taitojasi ja helpota elämääsi.

 • Aikuisten unikoulussa opetellaan riittävän hyväksi nukkujaksi – unipäiväkirja paljastaa syyt huonoon uneen

  21.11.2016 Akuutti

  Unikoulu ja unipäiväkirja aikuisten uniongelmien apuna.

  Moni huonouninen on tyytynyt kohtaloonsa: tällainen minä olen, surkea nukkuja. Nukahtamis- ja unilääkekierre ei houkuta, mutta jatkuva unettomuuskin ahdistaa. Unettomuuden lääkkeettömässä hoidossa katse kohdistuu nyt aikuisten unikouluun. Minkälaisia menetelmiä unioppilaille on tarjolla?

 • Yle vastaa: Oppimisen tukeminen on yksi Ylen tehtävistä

  21.11.2016 Yleisradio

  Yle tarjoaa oppimisen sisältöjä kaikenikäisille.

  Ville Vilén vastaa mielipidekirjoitukseen, jossa Yleltä toivotaan iäkkäiden kansalaisten tietoteknisten taitojen tukemista.

 • "Pakasteet pieneen pussiin?" - kielen alkeita sarjakuvan avulla

  25.10.2016 Oppiminen

  Kolme kieltä yhdessä paketissa.

  Opettele kolmen kielen alkeita sarjakuvan avulla. Kahdessa sarjakuvassa asioidaan kioskilla ja matkustetaan bussissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kuuntele ääntämistä selaa lisäsanastoja ja vaihda kieltä lennossa.

 • Haluatko testata mahdotonta polkupyörää?

  19.10.2016 Tiede

  Prisma Studion nurinkurinpolkupyörä

  Haluatko kokeilla Prisma Studion rakentamaa nurinkurinpolkupyörää? Tule torstaina 20. lokakuuta iltapäivällä Kampin Narikkatorille. Juontajamme Reetta Rönkä haastaa sinut ajamaan nurinkurinpyörää kello kolmen ja viiden välillä. Olemme varmoja, ettei kukaan pysty polkemaan polkupyörällämme viittä metriä.

Sivut