Hyppää pääsisältöön

viikonpäivät

 • Kapusta Master - osa 4: Suunnitelmia ja puheluita

  04.05.2016 Oppiminen
  Tässä osassa pohditaan, miten ilmaistaan mennyttä aikaa ja millaisia päätteitä saa objektin sijamuoto eli akkusatiivi.
 • Supisuomea, osa 2: Lukusanat ja ajanilmaukset

  27.01.2016 Oppiminen
  Tässä osassa opetellaan numeroita ja erilaisia ajanilmauksia. Aloitetaan numeroiden ja kellonaikojen opettelulla. Sen jälkeen siirrytään opettelemaan kuukausien ja vuodenaikojen nimiä. Lopuksi opetellaan vielä viikonpäivät.
 • 7. Despierta, despierta. Los días y las horas

  15.12.2015 Oppiminen
  Tässä osassa opit ajanilmaisuja, esim. kellonajat ja viikonpäivät. Kieliopissa opiskellaan muun muassa refleksiiviverbien taivutus ja aikamuodoista lähifutuuri. Lisäksi tutustutaan espanjalaisiin juhliin!
 • Nael kummi – Heikki Kinnunen opettelee matkailijan viroa

  08.12.2014 Elävä arkisto
  "Hakkame oppima eesti keelt!" Tällä kehotuksella näyttelijä Heikki Kinnunen avasi kahdeksanosaisen Nael kummi -sarjan (2002), jossa opetettiin viroa matkailijoille. Tutuiksi tulivat niin tervehdykset kuin ongelmatilanteissa käytettävät sanat. Sarja oli myös tekstitetty viroksi.
 • Aristoteleen kantapää: Mitä vikaa on maanantaissa?

  11.09.2014 Kulttuuri
  Miksi maanantai on niin masentava? Eikö työ ole ihmisille tärkeä asia elannon, itsensä toteuttamisen ja oman minäkuvan kannalta?
 • Sanastoa ja fraaseja

  26.02.2013 Oppiminen
  Opiskelemme kysymään ja kertomaan, mikä viikonpäivä, kuukausi tai kuukauden päivä on. Opit myös lukusanat 100–10 000 sekä keskustelemaan liikkumisesta eri kulkuvälineillä.
 • Viikonpäivät, kellonajat, lukusanat

  27.12.2012 Oppiminen
  Vuorokauden rytmi ja aikakäsitys Turkissa erovat suomalaisesta kulttuurista huomattavasti.
 • Kysymyssanoja ja small talkia. Lukusanat ja viikonpäivät

  28.11.2012 Oppiminen
 • Mihin aikaan? Paljonko? Kuinka monta?

  15.11.2012 Oppiminen
  Ihanassa Italiassa rytmi ja käytännöt poikkeavat suomalaisista. Maakuntien välillä on myös eroavaisuuksia. Italiassa ei käytetä espanjalaista siesta-sanaa, vaan puhutaan iltapäivän kiinnioloajasta. Hyvä nyrkkisääntö on aina tarkistaa aukioloajat. Monet nähtävyydet, museot, galleriat ym. saattavat tiettynä arkipäivänä olla kokonaan kiinni.
 • Kysymyssanat, kellonajat ja viikonpäivät

  17.10.2012 Oppiminen
  Videolla käydään läpi kellonajat ja viikonpäivät, avun pyytäminen ja tarjoaminen, anteeksipyytäminen, värit, puhelinfraaseja, kysymyssanat ja kysymyslauseet.
 • Viikonpäivät, kulttuuririentoja ja kanssakäymistä

  05.10.2012 Oppiminen
  Viikonpäivät pitää tuntea ainakin, kun hankitaan lippuja kulttuuririentoihin. Kuulumisten kysyminen kuuluu yleiseen kohteliaisuuteen ja maljapuheet venäläiseen kulttuuriin.
 • Mihin aikaan? Paljonko? Kuinka monta?

  05.10.2012 Oppiminen
  Ranska saattaa aikatauluiltaan olla suomalaiselle hämmentävä maa. Aukioloajat kannattaa tarkistaa, sillä nähtävyydet, virastot, apteekit ja liikkeet noudattavat omaa kirjavaa käytäntöään. Ruokailuajat ovar ranskalaisille pyhä asia. Onneksi aina löytyy brasserie, joka ei sulje oviaan iltapäiväksi, jos lounas sattuu jäämään väliin!
 • Mihin aikaan? Paljonko? Kuinka monta?

  23.07.2012 Oppiminen
  Espanjassa elämänrytmi ja käytännöt poikkeavat suomalaisesta kulttuurista. Myös Espanjan sisällä, eri maakuntien välillä on eroavaisuuksia. Hyvä nyrkkisääntö on tarkistaa aukioloajat, mikäli suunnistaa varta vasten tiettyyn kohteeseen.
 • Sanastoa ja fraaseja

  14.06.2012 Oppiminen
  Tässä osassa käydään läpi viikonpäivät, tutustutaan ammattinimikkeisiin, kerrotaan oma ammatti, puhutaan harrastuksista, etenkin urheilusta ja kerrotaan mieltymyksistä.
 • Kielioppia

  14.06.2012 Oppiminen
  Verbin perfekti ja ajan prepositioita. Harjoitellaan viikonpäivät, kuukaudet, vuodenajat sekä vuosisadat ja -kymmenet.
 • Kielioppia

  14.06.2012 Oppiminen
  Viikonpäivät - Lukusanat - Refleksiiviverbit - Preposition ja artikkelin yhdistetyt muodot - Konditionaali - Modaaliset apuverbit - Partikkeli ’ne’ - Painoton pronomini + verbit piacere / servire - Tentti (osa 3)
 • Kielioppia

  14.06.2012 Oppiminen
  Kellonajat Yleisin tapa ilmaista aikaa on lisätä lukusanoihin sanat diǎn 点 ja fēn 分. Diǎn tarkoittaa kelloa, fēn minuuttia. Esimerkiksi kello 12.30 on kiinaksi 12 diǎn 30 fēn. Kellonaikoja käytetään Kiinassa samoin kuin Suomessa: vuorokaudessa on virallisessa kielenkäytössä 24 tuntia, mutta puhekielessä yleensä 12.
 • Sanastoa ja fraaseja

  14.06.2012 Oppiminen
  Tässä osassa opit kellonajat, viikonpäivät, kertomaan päivittäisistä askareistasi sekä kertomaan, mitä olet parhaillaan tekemässä ja mitä tulet tekemään.
 • Puoli Kuusi: Anneli viittoo joulujuonnon

  31.12.2009 Elävä arkisto
  Puoli Kuusi -lastenohjelmien maanantailähetyksessä Anne viittoi juonnot. Tässä joulunajan ohjelmassa Anneli kertoo saamistaan joululahjoista.
 • The First pitää 60-lukua hengissä

  13.11.2008 Elävä arkisto
  The First nautti 1960-luvulla poppariyleisön suosiota mm. käännöshiteillään Perjantai ja Meni hermot. Bändi aloitti uuden elämän 20 vuotta myöhemmin.