Hyppää pääsisältöön

Lapuan liike

 • Vuosi jolloin Suomea uhkasi fasistinen vallankaappaus – Lapuan liikkeen valtakausi kulminoitui presidentti Ståhlbergin dramaattiseen sieppaukseen

  11.03.2019 Dokumentit

  TV-dokumentti Lapuan liikkeen muilutuksista.

  Vuosi 1930 oli Suomessa väkivallan ja rauhattomuuksien vuosi. Oikeistoradikaali Lapuan liike oli vahva ja kokosi 12 000 ihmistä mielenosoitukseen, jonka Suomen valtionjohto Helsingissä näkyvästi vastaanotti. Toiminta, joka olisi voinut johtaa vallankaappaukseen ja diktatuuriin, sai äkillisen käänteen äärioikeiston tehdessä virheen siepatessa Suomen ensimmäisen presidentin. Lapuan liikkeen viharetoriikka muistuttaa nykyistä keskusteluilmapiiriä.

 • Traumatisoitunut kuoronjohtaja Heikki Klemetti – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  14.02.2019 Klassinen

  Muistamme syntymäpäivänä 14. helmikuuta.

  Kuoronjohtaja Heikki Klemetillä oli tapana ärjyä laulajilleen tukka pörrössä ja silmät kiiluen. Ääri-isänmaallinen Klemetti innostui 1930-luvulla lapuanliikkeestä ja IKL:stä. Hän julkaisi monet muistelmat, mutta vaikeni visusti nuoruutensa traumaattisista tapahtumista, jotka selittävät hänen hillitöntä käytöstään ja poliittisia mielipiteitään.

 • Yle Elävän arkiston perustaja Reijo Perälä siirtyy Elävään arkistoon

  06.07.2018 Elävä arkisto

  Ohjelmapäällikkö Reijo Perälän läksiäishaastattelu 2018

  Yle Elävän arkiston ohjelmapäällikkö Reijo Perälä on itsekin kuin perustamansa palvelu: eilisen elävästi muistava ja aineistot kiinnostavalla tavalla avaava arkistohelmi. Eläkkeelle siirtymisen korvalla kesällä 2018 Perälää haastateltiin Elävän arkiston vaiheista sekä hänen omasta väitöstyöstään Lapuan liike ja sanan mahti. Nämä haastattelut siirtyvät osaksi Elävää arkistoa.

 • Kahtiajakautunut maa matkalla uuteen sotaan

  04.10.2017 Kirjojen Suomi

  Lukulista 30-luvulle.

  Kirjojen Suomi on kertomus satavuotiaasta Suomesta ja sen vaiheista. Nyt matkamme kulkee läpi dramaattisen 30-luvun. Vuosikymmen jätti jälkeensä monia klassikoita: Toivo Pekkasen työläisromaanin Tehtaan varjossa ja Hella Wuolijoen näytelmät. Runoilija Saima Harmaja kirjoitti koko tuotantonsa 30-luvulla. Olavi Paavolainen kuvasi esseissään ajan henkeä ja F.E. Sillanpää sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon.

 • Teeman Elävä arkisto: Rikosten musta maailma

  13.03.2017 Yle Teema

  Huolestuttavinta on rikosten raaistuminen

  Vakavat rikokset yhtä aikaa kiehtovat ja kauhistuttavat meitä. Ohjelmapaketissa tartutaan Suomen kansaa järkyttäneisiin rikoksiin Onni Happosen ja Inga Myllärin julmien kohtaloiden kautta. Lisäksi pirkän linjan rikostoimittaja Hannes Markkula pohtii tuoreessa haastattelussa rikosten muuttumista.

 • Arvo Salo: Lapualaisooppera – Pasifistinen vasemmistolaisuuden ikoni

  03.01.2017 Kirjojen Suomi

  Tutustu Kirjojen Suomen vuoden 1966 teokseen.

  Tutustu Kirjojen Suomen vuoden 1966 teokseen.

 • Ei vanhene koskaan -sarjassa esiteltiin kansakuntaa vavisuttavia rikoksia

  09.09.2016 Elävä arkisto

  Åke Lindmanin juontama sarja vuodelta 1997.

  Ei vanhene koskaan -sarjassa käsitellään suomalaisia henki- ja seksuaalirikoksia 1930-luvulta aina 1960-luvulle saakka. Suurin osa tapauksista on jäänyt selvittämättä. Sarjaa esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1997. Sen juonsi Åke Lindman. Artikkelissa on kuvia, jotka saattavat järkyttää.

 • Timo T. A. Mikkonen selostaa Mäntsälän kapinan

  28.10.2015 Elävä arkisto

  Mikkonen haastatteli kapinan silminnäkijää 1982

  ”Yhteiskunnan ristiriidat leikkasivat täällä talvella 1932, jolloin tasavalta oli vasta saavuttamassa teini-iän.” Mäntsälän hyvin tunteva Timo T. A. Mikkonen kertasi kapinan vaiheet ja haastatteli sen silminnäkijää vuonna 1982, kun yhteenotosta oli kulunut 50 vuotta.

 • Puolet suomalaisista loikkareista kuoli Stalinin vainoissa

  18.11.2013 Elävä arkisto

  Neuvostoliittoon loikkasi lähes 15 000 suomalaista.

  Neuvostoliittoon loikkasi 1920- ja 30-luvuilla lähes 15 000 suomalaista maanpäällistä paratiisia etsimään. Lapuan liikkeen vuosina kommunisteja myös pakotettiin menemään itärajan yli. Lähes puolet suomalaisista punaloikkareista kuoli Stalinin vainoissa.

 • Ragnar Nordström – kulissien takainen isänmaallinen vaikuttaja

  13.09.2013 Elävä arkisto

  Nordström vaikutti monella tapaa suomalaiseen yhteiskuntaan.

  Ragnar Nordström (1894–1982) oli elinaikanaan maamme merkittävimpiä liikemiehiä, joka vaikutti monella tapaa suomalaiseen yhteiskuntaan. Tämä AKS:n jäsen ja Lapuan liikkeen tukija sekä Valtiollisen poliisin etsimä liikemies oli myös valtiojohdon epävirallinen neuvonantaja oli kyse sitten toisen maailmansodan aikaisista sotatoimista tai vaikkapa noottikriisistä.

 • Itsenäisen Suomen historia

  09.07.2013 Abitreenit

  Ylen ohjelmia Suomen lähihistorian kehitykseen liittyen.

  Ylen ohjelmia Suomen lähihistorian kehitykseen liittyen.

 • Elias Simojoki - heimosoturi, joka ratsasti pyhällä vihalla

  05.07.2013 Elävä arkisto

  Pappi ei epäröinyt tarttua aseisiin isänmaan eduksi.

  Elias Simojoki oli tulisieluinen pappi itsenäistyneen Suomen alkuvuosikymmeninä. Hän oli myös voimakkaan kansallistunteen ja heimoaatteen läpitunkema kansankiihoittaja, joka ei epäröinyt tarttua aseeseen, jos isänmaan etu sitä vaati.

 • Rikostarinoita historiasta: Sisäministerin murha

  09.05.2012 Elävä arkisto

  14.2. murhattiin sisäministeri Ritavuori Helsingissä.

  Helmikuussa 1922 Helsingin Töölössä kajahti kolme laukausta. Laukaukset osuivat silloisen hallituksen sisäministeriin Heikki Ritavuoreen. Ministeri kiidätettiin sairaalaan, jossa hänen todettiin kuolleen luotien aiheuttamiin vammoihin.

 • Kun Kosolan Vikki Suomea johti

  01.03.2012 Blogit

  Sekä Lapuan liike että sen seuraaja Isänmaallinen Kansanliike olivat aikansa mediailmiöitä, vaikka koko käsitettä ei tuohon aikaan tunnettu. Kumpikin liike eli julkisuudesta ja osasi käyttää julkisuutta myös taitavasti hyväksi. Kuohuntaa käytiin lehdistön ja Yleisradion ympärillä ja niitä myös härskisti hyödyntäen.

 • Musta murha, valkoinen totuus – tapaus Onni Happonen

  17.11.2011 Elävä arkisto

  Onni Happonen surmattiin 1.9.1930.

  Syyskuun 1. päivä vuonna 1930 jäi Heinäveden kunnan historiaan yhdeksi sen synkimmistä päivistä. Tuona päivänä surmattiin kunnallislautakunnan puheenjohtaja Onni Happonen, jonka ruumis löydettiin vasta lähes kaksi vuotta surmatyön jälkeen. Murhasta annettiin tuomiot, mutta todellisia syyllisiä ei koskaan tuomittu.

 • Sinervon ja Kontturin Pohjanmaa

  02.11.2010 Elävä arkisto

  Kirjailijat ja ikätoverit Elvi Sinervo ja Venny Kontturi miettivät vuonna 1976, miksi heidän ajatuksensa pohjalaisuudesta olivat niin erilaiset. Jotakin yhteistäkin kuitenkin löytyi.

 • Mäntsälän kapina kukistettiin radion avulla

  15.03.2010 Elävä arkisto

  Svinhufvud vetosi kapinallisiin radiopuheella

  Alkuvuodesta 1932 tapahtunut Mäntsälän kapina jää historiaan maailman ensimmäisenä kapinana, joka on kukistettu radion avulla.

 • Pohjanmaan nuorison juhlat Kauhavalla vuonna 1932

  13.01.2010 Elävä arkisto

  Historiallisia kuvia tallentui filminauhalle, kun Etelä-Pohjanmaan nuorisoseuraväki vietti kesäjuhlia Kauhavalla vuonna 1932.

 • Lapualaisooppera oli uudistushaluisien ja helläluonteisten puolella

  15.10.2009 Elävä arkisto

  Sadankomitea-sukupolven teatteritapaus esitettiin 1966.

  Vuonna 1966 ensi-iltansa saanut Lapualaisooppera oli sadankomitealaisen sukupolven teatteritapaus. Se oli lähtölaukaus 1960- ja 70-luvun yhteiskunnalliselle teatterille.

 • Suuri peli, korkeat panokset on elokuva neljästä miehestä, jotka neuvottelivat Suomelle rauhan

  13.10.2008 Elävä arkisto

  Elokuva neljästä miehestä ja Tarton rauhasta.

  Paavo Haavikon käsikirjoittama tv-elokuva Suuri peli, korkeat panokset on kertomus neljästä miehestä, jotka vuonna 1920 matkustivat Tarttoon solmimaan rauhaa Neuvosto-Venäjän kanssa.

Sivut