Hyppää pääsisältöön

yhteiskunnallinen muutos

 • Jos synnyit 1950-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  13.07.2016 Sinun tarinasi
  Jos synnyit 1950-luvulla, synnyit Suomeen, jossa oli enemmän hevosia kuin autoja ja useimmat asuivat maaseudulla. Maa muuttui kuitenkin nopeasti, kaupungit ja elintaso kasvoivat, teollisuus ja palvelut ohittivat maanviljelyn Euroopan-ennätysvauhdilla. Lapsuusvuosiesi aikana radio alkoi vaihtua näköradioon.
 • Näin arkkitehtuurilla luodaan parempi maailma

  03.02.2016 Kulttuuri
  Hyvää arkkitehtuurin viikkoa ja parempaa maailmaa kaikille! Arkkitehti Inari Virkkala kertoo, kuinka yhteiskunnallinen kantaaottavuus on palannut arkkitehtuuriin.
 • Juutinrauman silta ylitti uhkakuvat ja valmistui sittenkin

  02.10.2015 Elävä arkisto
  Tanskan ja Ruotsin välisen Juutinrauman ylittävän sillan rakentamishanke peruttiin useita kertoja 1990-luvun aikana. Siltatöiden aloittamista jarrutettiin mm. epäselvien ympäristövaikutusten vuoksi. Visioinnissa ja vastustuksessa oli suomalaisillakin sormensa pelissä. Valmistuttuaan Juutinrauman silta sujuvoitti työ- ja matkailuliikennettä sekä kuljetuksia, mutta muodostui myös Tanskan ja Ruotsin ulkomaalaispolitiikan vedenjakajaksi.
 • Uusikaupunki teollistui vauhdilla

  10.04.2015 Elävä arkisto
  Arvi Auvisen ohjaama kantaa ottava dokumentti kertoo nopean teollistumisen seurauksista ihmisten, kaupungin ja luonnon välisissä suhteissa Suomen teollistuneimmalla paikkakunnalla, Uudessakaupungissa.
 • Perheen tehtävä on väestön lisäys

  10.06.2014 Elävä arkisto
  Perheen oleellisimpia tehtäviä ovat väestön lisäys, kasvatustehtävät, taloudellinen toiminta ja sukupuolisuhteiden kontrolli, kertoi Koulu-tv keväällä 1967. Yhteiskunnan muuttuminen teki nämä tehtävät mutkallisemmiksi kuin ennen. Uskonnollissävytteisen kasvatusperinteen rinnalle oli tulossa uusia ihanteita.
 • Uusi Raahe syntyi valtiovaltaan ja rautaan turvaten

  10.03.2014 Elävä arkisto
  Katoavaa Raahea tv-ohjelmassa vuodelta 1965 kerrotaan Raahen kaupungin historiasta ja ennustetaan tulevia muutoksia. Muutoksien tuulet liittyvät Rautaruukin terästehtaan tuloon kaupunkiin.
 • Satavuotias Suomen markka

  16.10.2013 Elävä arkisto
  Suomen Filmiteollisuuden valmistama lyhytelokuva kertoo vanhoista elokuvista poimittujen kohtausten avulla suomalaisen rahan historian oravannahoista vuoden 1960 tuhannen markan kolikkoon.
 • Futuristisella matkalla ylihuomiseen 1971

  30.05.2013 Elävä arkisto
  Matkalla ylihuomiseen -sarja katsoi tulevaisuuteen vuonna 1971. Tulevaisuudentutkimuksen silmin 2000-luku näyttäytyi uhkientäyteisenä. Toisaalta kehityksen odotettiin myös parantavan ihmisten elämää, ja osa futuristisista ennustuksista osui oikeaan.
 • Yön Sudet on Moskovan Helvetin enkelit

  12.04.2013 Elävä arkisto
  Yön Sudet on aggressiivinen dokumenttielokuva moskovalaisesta moottoripyöräjengistä, joka kulkee omaa tietään Venäjän kaaoksen keskellä. Syyskuussa 1993 esitetyn dokumentin ohjasivat Juha Portaankorva ja Timo Seppälä ja kuvaajana oli Kari Ahola. Dokumentin tekijät viettivät kovapintaisen jengin kanssa viikon Moskovassa ja hauskaa oli.
 • 1960-luvun lauluntekijöistä tuli iskelmä-Suomen tarinankertojia ja elämänfilosofeja

  08.03.2013 Elävä arkisto
  Kotkalainen Juha ”Watt” Vainio, stadilainen Jukka Kuoppamäki sekä hämeenlinnalaiset Irwin Goodman ja Vexi Salmi olivat tärkeimmät 1960-luvun esiin nostamat suomalaiset iskelmäntekijät. Elävä arkisto tarjoilee kansakunnan henkiseen maisemaan voimallisesti vaikuttaneesta nelikosta laajan taustapaketin Iskelmä-Suomi-sarjaan.
 • Millainen lapsuus tänään, sellainen yhteiskunta huomenna

  27.02.2013 Elävä arkisto
  Lapsikin voi kärsiä stressistä. Kasvatusneuvolassa ja lastentarhassa kuvattu ohjelma kertoo, miten aikuisten maailman paineet näkyvät kouluikäisissä ja sitä nuoremmissa lapsissa.
 • Iskelmä-Suomi on myös tangon satumaa

  15.02.2013 Elävä arkisto
  Tangohulluus valtasi Suomen 1960-luvun alussa. Uuden pohjoisen sielun saanut musiikki aiheutti räjähdyksen, jonka kaiku kiirii edelleen. Elävän arkiston tangopaketti on lisämateriaalia Iskelmä-Suomi-dokumenttisarjaan.
 • Elämmekö oikeusvaltiossa?

  30.05.2012 Elävä arkisto
  Oikeusvaltio ja sen perusperiaatteet ovat viime vuosina nousseet keskustelun polttopisteeseen. Puheenvuoroissa vuodelta 1982 tarkastellaan eri tieteenalojen edustajien näkökulmista oikeusvaltion historiaa, silloista tilaa ja tulevaisuuden näkymiä.
 • Vallattomuuden aika - puheenvuoroja vallankäytöstä Suomessa

  22.05.2012 Elävä arkisto
  Kenellä on valta ja kenellä on vastuu? Suomalaisen yhteiskunnan valtajärjestelmä on ollut muutospaineiden kohteena viime vuosikymmeninä. Ohjelmasarjassa vallankäytön ja lainsäädännön asiantuntijat luennoivat vallankäytöstä ja sen historiallisista muutoksista Suomessa.
 • Koulukoti on lastenhuollon päätepysäkki

  16.01.2012 Elävä arkisto
  Onko nuoren syytä, jos hän ajautuu väkivaltaan ja rikoksiin? Puututaanko lasten ongelmiin vasta sitten, kun he kasvavat oirehtiviksi nuoriksi, jotka uhkaavat yhteiskunnan järjestystä? 1980-luvulla tehty reportaasi Laukaassa sijaitsevasta Pernasaaren koulukodista antaa siihen useita vastauksia niin nuorten kuin asiantuntijoidenkin näkökulmasta.
 • Elämää köyhänä

  08.09.2011 Elävä arkisto
  Mistä kaikesta pitää luopua, jos käytettävissä on vain murto-osa keskimääräisistä tuloista? Miten köyhyysrajan alapuolella selviytyy? Voiko keskiluokkainen ja keskituloinen ihminen ymmärtää, millaista on kitkuttaa köyhän tuloilla?
 • Vihreän liikkeen pioneerit junamatkalla parempaan Suomeen

  25.08.2011 Elävä arkisto
  Vihreiden ensimmäisen sukupolven nokkamiehet, Komposti-lehden Pekka Haavisto, "Koijärven kahlekuningas" Ville Komsi ja tilastotieteen assistentti Osmo Soininvaara kertovat junareissullaan, mitä parannettavaa Suomessa on.
 • Hetero, homo, vai jotain ihan muuta?

  05.08.2011 Elävä arkisto
  "Pitelemättömässä sukupuoliohjelmassa" seksuaalisuudesta ja sen rajoista väittelivät muun muassa pastori, nahkahomo, transvestiitti, genderblenderi, diakonissa ja Timo Harakka.
 • Punkrockia Neuvosto-Virossa

  27.06.2011 Elävä arkisto
  Punkmusiikin julkinen esittäminen tuli Neuvostoliitossa mahdolliseksi vasta perestroikan aikoihin. Heinäkuussa 1988 Tallinnassa järjestetty punk-konsertti keräsi paikalle monenlaista väkeä.
 • Joko teitä palvellaan?

  06.06.2011 Elävä arkisto
  "Asennoidummeko oikein liikkeiden ja yhteiskunnan meille tarjoamiin palveluksiin vai pitäisikö meitä kouluttaa käyttämään niitä", mietittiin vuonna 1966.

Sivut