Hyppää pääsisältöön

yhteiskunnallinen muutos

 • Miten epävarmuus vaikuttaa sinuun?

  20.03.2020 Yle Radio 1

  Mitkä asiat aiheuttavat epävarmuutta?

  Mitkä asiat aiheuttavat epävarmuutta?

 • Dokumenttiprojekti: Viimeinen lounas – Murskaako syrjäseudun arki yrittäjien unelmat?

  15.03.2020 Yle TV1

  Suomi autioituu ja yrittämisen edellytykset kapenevat.

  Millaista on pitää ravintolaa, kun yhteiskunnan palvelut hiljenevät, asiakkaat katoavat ja päättäjien uudistukset lyövät korville.

 • Säröääniä-teoskokonaisuudessa tutkitaan normia eikä välitetä siitä, miltä radio kuulostaa

  08.03.2020 Yle Radio 1

  “Yhteiskunta ei tuhoudu, vaikka se olisi moniäänisempi”

  Säröääniä-teoskokonaisuus sukeltaa seksittömyyteen ja vaihtoehtoiseen mielihyvään, pohtii naisen rooleja feministisen katseen ja Kalevala-räpin avulla sekä tutkii taidetta ja sukupuolta vanhenevan ja muistisairaan väestön näkökulmasta. Kuraattori Suvi Tuuli Kataja: “Radiokerronta voisi yhteiskunnan tavoin olla moniäänisempää ja ammentaa rikkaasta suullisesta perinteestä”

 • Voisiko Suomi olla ensimmäinen kansakunta, joka kouluttaa kaikista nuoristaan rauhantekijöitä?

  22.08.2019 Ohjelmat

  10 rohkeaa, hauskaa ja koskettavaa ideaa rauhan puolesta

  Maailmassa on 195 itsenäistä valtiota. Suurin osa niistä kouluttaa nuoristaan sotilaita. Voisiko Suomi olla ensimmäinen kansakunta, joka kouluttaa kaikista nuoristaan rauhantekijöitä? Rauhan Iskujoukot näyttää, millainen maailma on mahdollinen, kun nuorille annetaan tilaisuus vaikuttaa.

 • Säveltäjät ja kirjoittajat tutkivat radioesseesarjassa energia- ja tavaratuotannon muutosta

  13.05.2019 Yle Radio 1

  Kolmiosainen Tieto, valta, muutos -radioesseesarja

  Kolmiosainen Tieto, valta, muutos -radioesseesarja

 • Jos synnyit 1950-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  13.07.2016 Sinun tarinasi

  Yleisradio 1950-luvulla syntyneen silmin.

  Jos synnyit 1950-luvulla, synnyit Suomeen, jossa oli enemmän hevosia kuin autoja ja useimmat asuivat maaseudulla. Maa muuttui kuitenkin nopeasti, kaupungit ja elintaso kasvoivat, teollisuus ja palvelut ohittivat maanviljelyn Euroopan-ennätysvauhdilla. Lapsuusvuosiesi aikana radio alkoi vaihtua näköradioon.

 • Näin arkkitehtuurilla luodaan parempi maailma

  03.02.2016 Kulttuuri

  Kantaaottavuuden paluu arkkitehtuuriin

  Hyvää arkkitehtuurin viikkoa ja parempaa maailmaa kaikille! Arkkitehti Inari Virkkala kertoo, kuinka yhteiskunnallinen kantaaottavuus on palannut arkkitehtuuriin.

 • Juutinrauman silta ylitti uhkakuvat ja valmistui sittenkin

  02.10.2015 Elävä arkisto

  Juutinrauman siltahanke aloitettiin ja peruttiin useasti

  Tanskan ja Ruotsin välisen Juutinrauman ylittävän sillan rakentamishanke peruttiin useita kertoja 1990-luvun aikana. Siltatöiden aloittamista jarrutettiin mm. epäselvien ympäristövaikutusten vuoksi. Visioinnissa ja vastustuksessa oli suomalaisillakin sormensa pelissä. Valmistuttuaan Juutinrauman silta sujuvoitti työ- ja matkailuliikennettä sekä kuljetuksia, mutta muodostui myös Tanskan ja Ruotsin ulkomaalaispolitiikan vedenjakajaksi.

 • Uusikaupunki teollistui vauhdilla

  10.04.2015 Elävä arkisto

  Dokumentti teollistumisen seurauksista Uudessakaupungissa.

  Arvi Auvisen ohjaama kantaaottava dokumentti vuodelta 1970 kertoo nopean teollistumisen seurauksista ihmisten, kaupungin ja luonnon välisissä suhteissa Suomen teollistuneimmalla paikkakunnalla, Uudessakaupungissa.

 • Perheen tehtävä on väestön lisäys

  10.06.2014 Elävä arkisto

  Perhe yhteiskunnan pyörteissä Koulu-tv:ssä 1967.

  Perheen oleellisimpia tehtäviä ovat väestön lisäys, kasvatustehtävät, taloudellinen toiminta ja sukupuolisuhteiden kontrolli, kertoi Koulu-tv keväällä 1967. Yhteiskunnan muuttuminen teki nämä tehtävät mutkallisemmiksi kuin ennen. Uskonnollissävytteisen kasvatusperinteen rinnalle oli tulossa uusia ihanteita.

 • Uusi Raahe syntyi valtiovaltaan ja rautaan turvaten

  10.03.2014 Elävä arkisto

  Raahe kasvoi voimakkaasti 1960-luvulla.

  Katoavaa Raahea tv-ohjelmassa vuodelta 1965 kerrotaan Raahen kaupungin historiasta ja ennustetaan tulevia muutoksia. Muutoksien tuulet liittyvät Rautaruukin terästehtaan tuloon kaupunkiin.

 • Satavuotias Suomen markka

  16.10.2013 Elävä arkisto

  Rahan historia oravannahoista tuhannen markan kolikkoon.

  Suomen Filmiteollisuuden valmistama lyhytelokuva kertoo vanhoista elokuvista poimittujen kohtausten avulla suomalaisen rahan historian oravannahoista vuoden 1960 tuhannen markan kolikkoon.

 • Futuristisella matkalla ylihuomiseen 1971

  30.05.2013 Elävä arkisto

  Matkalla ylihuomiseen -sarja katsoi tulevaisuuteen vuonna 1971. Tulevaisuudentutkimuksen silmin 2000-luku näyttäytyi uhkientäyteisenä. Toisaalta kehityksen odotettiin myös parantavan ihmisten elämää, ja osa futuristisista ennustuksista osui oikeaan.

 • Yön Sudet on Moskovan Helvetin enkelit

  12.04.2013 Elävä arkisto

  Yön Sudet on moskovalainen moottoripyöräjengi.

  Yön Sudet on aggressiivinen dokumenttielokuva moskovalaisesta moottoripyöräjengistä, joka kulkee omaa tietään Venäjän kaaoksen keskellä. Syyskuussa 1993 esitetyn dokumentin ohjasivat Juha Portaankorva ja Timo Seppälä ja kuvaajana oli Kari Ahola. Dokumentin tekijät viettivät kovapintaisen jengin kanssa viikon Moskovassa ja hauskaa oli.

 • 1960-luvun lauluntekijöistä tuli iskelmä-Suomen tarinankertojia ja elämänfilosofeja

  08.03.2013 Elävä arkisto

  Uudet iskelmänikkarit kirjoittivat kuvaa Suomesta.

  Kotkalainen Juha ”Watt” Vainio, stadilainen Jukka Kuoppamäki sekä hämeenlinnalaiset Irwin Goodman ja Vexi Salmi olivat tärkeimmät 1960-luvun esiin nostamat suomalaiset iskelmäntekijät. Elävä arkisto tarjoilee kansakunnan henkiseen maisemaan voimallisesti vaikuttaneesta nelikosta laajan taustapaketin Iskelmä-Suomi-sarjaan.

 • Millainen lapsuus tänään, sellainen yhteiskunta huomenna

  27.02.2013 Elävä arkisto

  Dokumentissa tarkastellaan lasten pahoinvoinnin syitä.

  Lapsikin voi kärsiä stressistä. Kasvatusneuvolassa ja lastentarhassa vuonna 1974 kuvattu dokumentti kertoo, miten aikuisten maailman paineet näkyvät kouluikäisissä ja sitä nuoremmissa lapsissa.

 • Iskelmä-Suomi on myös tangon satumaa

  15.02.2013 Elävä arkisto

  Tangontäyteinen bonus Iskelmä-Suomi-sarjan osaan 3.

  Tangohulluus valtasi Suomen 1960-luvun alussa. Uuden pohjoisen sielun saanut musiikki aiheutti räjähdyksen, jonka kaiku kiirii edelleen. Elävän arkiston tangopaketti on lisämateriaalia Iskelmä-Suomi-dokumenttisarjaan.

 • Elämmekö oikeusvaltiossa?

  30.05.2012 Elävä arkisto

  Oikeusvaltio ja sen perusperiaatteet ovat viime vuosina nousseet keskustelun polttopisteeseen. Puheenvuoroissa vuodelta 1982 tarkastellaan eri tieteenalojen edustajien näkökulmista oikeusvaltion historiaa, silloista tilaa ja tulevaisuuden näkymiä.

 • Vallattomuuden aika - puheenvuoroja vallankäytöstä Suomessa

  22.05.2012 Elävä arkisto

  Puheenvuoroja vallankäytöstä Suomessa

  Kenellä on valta ja kenellä on vastuu? Suomalaisen yhteiskunnan valtajärjestelmä on ollut muutospaineiden kohteena viime vuosikymmeninä. Ohjelmasarjassa vallankäytön ja lainsäädännön asiantuntijat luennoivat vallankäytöstä ja sen historiallisista muutoksista Suomessa.

 • Koulukoti on lastenhuollon päätepysäkki

  16.01.2012 Elävä arkisto

  Reportaasi Pernasaaren koulukodista vuodelta 1983.

  Onko nuoren syytä, jos hän ajautuu väkivaltaan ja rikoksiin? Puututaanko lasten ongelmiin vasta sitten, kun he kasvavat oirehtiviksi nuoriksi, jotka uhkaavat yhteiskunnan järjestystä? 1980-luvulla tehty reportaasi Laukaassa sijaitsevasta Pernasaaren koulukodista antaa siihen useita vastauksia niin nuorten kuin asiantuntijoidenkin näkökulmasta.

Sivut