Hyppää pääsisältöön

Friedrich Nietzsche

 • Suostuin vanhuksen säälittäväksi – sain selville säälin syvimmän olemuksen

  19.09.2018 Kulttuuricocktail

  Miksi meidän täytyy salata säälimisemme?

  Harvalla on kanttia sanoa toiselle suoraan, että säälin sinua. Miksi säälillä on niin negatiivinen kaiku? KulttuuriCocktail käy läpi säälimisen historiaa.

 • Kolme ajattelijaa: Marx, Nietzsche, Freud

  25.06.2018 Yle Teema

  Miten näiden uranuurtajien perintö näkyy nykyajassa?

  Nämä miehet muuttivat maailmantaloutta, kyseenalaistivat yhteiskuntaa ja porautuivat ihmismieleen. Millaisessa maailmassa Marx, Nietzsche ja Freud elivät, keitä he olivat ja miten he vaikuttavat nykyajassa? Kolmeosaisessa sarjassa brittiläinen historioitsija Bettany Hughes esittelee kolme ajattelijaa, joiden ideat muovasivat modernia maailmaa.

 • Antto Vihman kolumni: Päivänpolitiikan totuudellisuutta on vaikea puolustaa postmodernein asein

  29.03.2018 Yle Uutiset

  Ranskalaisia filosofeja ei voi syyttää totuudenjälkeisyydestä, mutta heidän seuraajiensa asennetta voidaan käyttää kyynisesti hyväksi, kirjoittaa Antto Vihma.

 • 10 kysymystä filosofeista – katso miten pärjäät!

  13.09.2017 Abitreenit

  Ylioppilaskokeessa hyötyy paljon filosofien tuntemisesta.

  Ylioppilaskokeessa hyötyy paljon filosofien tuntemisesta.

 • Nykykirjallisuus on sairastunut vakavaan historiatautiin ja minusta se ei ole O.K.

  26.05.2017 Kirjojen Suomi

  Tutustu tuoreeseen Pietari K. kävi -esseeseen täällä!

  Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlat pitäisi keskeyttää sairauslomaan, sillä olemme pahanlaatuisen historiataudin vallassa. Postmoderni aikakausi ei tarkoita sitä, että historia olisi päättynyt. Halu verrata nykyaikaa menneisyyteen nimittäin vain kiihtyy. Tutustu tuoreeseen Pietari K. kävi täällä -esseeseen!

 • Juha Hurme: Tanssimaa

  01.02.2017 Kulttuuricocktail

  Ajatukset tanssivat esimerkiksi rakastuneena ja runoillessa.

  Alussa oli rytmi. Tanssi on ihmisen riemua olemassaolostaan ja koko maailmankaikkeuden olemassaolosta. Tanssissa oleminen selättää ei-olemisen! Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Juha Hurme tanssin pauloissa.

 • True Detective

  18.05.2016 Kulttuuri

  “Tiedän kuka olen. Se tuntuu voitolta.” -Rust Cohle

  Jos Sopranos ja The Wire loivat HBO:lle maineen kunnianhimoisen käsikirjoittamisen kotipesänä ja kriittisen yleisön suosikkina 2000-luvun alussa, niin Game of Thrones, Girls ja True Detective ovat pitäneet uskottavuutta yllä ja laajentaneet katsojakuntaa 2010-luvulla.

 • Janne Kuusi kammoaa fundamentalismia

  12.05.2016 Yle Uutiset

  Romaanin Sielusta sieluun päähenkilöt ovat Aune ja Maarit. Nuori Aune oli sota-aikana pasifisti, joka lähti lotaksi. Maarit puolestaan oli 70-luvulla taistolainen ja meni DDR:ään opiskelemaan. Molemmat kuitenkin pettyivät aatteisiinsa.

 • Filosofian klassikoita Elävässä arkistossa

  26.04.2016 Abitreenit

  Descartes, Spinoza, Schopenhauer, Nietzsche, Leibniz...

  Ylen Elävä arkisto esittelee klassikkofilosofeja: Charles S. Peirce, William James, Benedictus Spinoza, Gottfried Leibniz, Arthur Schopenhauer, Friedrich Nietzsche, David Hume, Thomas Reid, Thomas Hobbes, John Locke, Ludwig Wittgenstein ja René Descartes.

 • Iranilaisnaisten puhuttelevaa videotaidetta Porin taidemuseossa – katso video

  09.02.2015 Yle Uutiset

  Porin taidemuseossa avautui Nietzsche was a man -näyttely. Iranilaistaustaisten naisten tekemät videotaideteokset ottavat kantaa yksilöiden lokeroimiseen.

 • Anna Perho: Miksi työnteosta tuli pahe?

  24.04.2013 Yle Uutiset

  Olin juuri kieltäytynyt eräästä esiintymistilaisuudesta, koska olin buukannut työkeikan toiseen paikkaan. Toinenkin ehdotettu päivämäärä oli jo mennyt kalenteristani. Ja sieltä se sitten taas tuli, terveyssisaren äänenpainolla: ”Oletpas sinä kiireinen. Kuinkahan kauan mahdat jaksaa tuollaista tahtia?” kirjoittaa Anna Perho blogissaan.

 • Marx maalasi omiin - kreikkalaisfilosofit voittivat jalkapallo-ottelun

  23.06.2012 Yle Uutiset

  Saksalaiset ja kreikkalaiset filosofit ottivat perjantaina mittaa toisistaan Ateenassa. Monty Python -henkisen filosofien jalkapallo-ottelun olivat järjestäneet näyttelijät ja aktivistit molemmista maista.

 • Kehitys ja kirkon virheet näivettävät uskonnollisuutta

  16.05.2012 Yle Uutiset

  Päätellen keskustelun kiivaudesta, Jumala ja usko eivät kuitenkaan ole yhdentekeviä asioita. Keskustelua lukiessa tulee mieleen vanha seinäkirjoitus, jossa oli allekkain kaksi riviä: ”Jumala on kuollut. T. Nietzsche. Nietzsche on kuollut, t. Jumala”. Kuka saa viimeisen sanan, uskova vai ateisti?

 • Moraali ja syyllisyys keskiössä Lapualla

  28.08.2010 Yle Uutiset

  Moraalin ja syyllisyyden ydinkysymykset ovat keskiössä lauantaina Lapualla järjestettävillä filosofiapäivillä. Mukana ovat muun muassa teologian tohtori Pauli Annala, taiteen tohtori Teemu Mäki ja professori Simo Knuuttila.

 • Brahms ja Schubert soivat Kuhmon kesässä

  19.02.2007 Yle Uutiset

  Kuhmon kamarimusiikin kesä 2007 matkaa tuttuun tapaan eri aikakausien sävelmien siivittämiin tunnelmiin. Tämän vuoden festivaalin suurimmat tähdet ovat Johannes Brahms ja Franz Schubert.

 • Arthur Schopenhauer ja Friedrich Nietzsche

  29.11.2006 Elävä arkisto

  Saksalaiset filosofit Arthur Schopenhauer (1788-1860) ja Friedrich Nietzsche (1844-1900) uskoivat tahdonalaiseen elämään.

 • Tuore väitöskirja avartaa Edith Södergranin runoilijakuvaa

  10.02.2005 Yle Uutiset

  Vesa Haapala on tehnyt ensimmäisen suomenkielisen väitöstutkimuksen modernistirunoilija Edith Södergranin (1892 - 1923) tuotannosta.