Hyppää pääsisältöön

kaakao (pavut)

 • Ohjeitten mukaan saa nyt aina lähettää n.k. "Liebesgaben" - säveltäjä Aarre Merikannon kirjeet 1918

  10.03.2018 Klassinen

  Valkokaartilainen punaisten vankina Helsingissä.

  Maaliskuun 10. päivänä annetaan lisäohjeita siitä mitä Ruotsalaisen reaalilyseon valkoisille vangeille saa lähettää. Ruotsin sotilasasiamies kapteeni af Ekström raportoi vankilan tilanteesta.

 • Suklaafanien uusimmat villitykset: raakasuklaakoukku ja kaakaokänni

  04.12.2014 Yle Uutiset

  Raakasuklaa on elänyt viime vuodet niin suuressa nosteessa, että sitä saa jo tavallisten kauppojenkin hyllyiltä. Raakasuklaan nimeen vannovat uskovat, että raakasuklaa on ravintoarvoiltaan huomattavasti tavallista suklaata rikkaampaa ja sen avulla voi kokea voimakkaita mielihyvän tunteita.

 • Finland’s largest chocolate eggs are laid in Lempäälä

  20.04.2014 Yle News

  Chocolate business entrepreneur Marko Iso-kungas has not yet come across any chocolate eggs in Finland larger those prepared in his own Dammenberg factory. In order to properly enjoy chocolate, he advises, one must let it linger in the mouth for a spell.

 • Jäätelöyhtiön mainos meni pahasti pieleen - "paahdamme kaakaonviljelijöitä"

  07.06.2013 Yle Uutiset

  Ben & Jerry's jäätelöyhtiö sekoitti ruotsinkielisillä Facebook-sivuillaan kaakaopapuja ja kaakaonviljelijöitä tarkoittavat sanat.

 • Suklaa saapui Salamancaan

  10.09.2012 Oppiminen

  Suklaan historiaa

  Kolumbuksen 500-vuotismuistojuhlan kunniaksi rakennettiin Salamancaan suklaan historiasta kertova näyttely.

 • Suklaa onkin mayojen keksintö

  07.08.2012 Yle Uutiset

  Eurooppalaiset ovat ylpeilleet kiinteän suklaan keksimisellä. Meksikosta löydetyt ikivanhat suklaatahrat todistavat toista.

 • Suomalaista suklaata tehdään lapsityövoimalla

  10.08.2011 Yle Uutiset

  Suomalaiset suklaanvalmistajat myöntävät, että Suomessa valmistettavan ja myytävän suklaan tuotannossa on voitu käyttää lapsityövoimaa. Valvonta kaakaopapuja eniten tuottavassa Länsi-Afrikassa on vaikeaa ja lapsityövoimasta käydään jopa suoranaista ihmiskauppaa.

 • Norsunluurannikon Ouattara uhkaa jatkaa kaakaon vientikieltoa

  14.02.2011 Yle Uutiset

  Norsunluurannikon marraskuiset presidentinvaalit voittanut oppositiojohtaja Alassane Ouattara uhkaa jatkaa kaakaopavun vientikieltoa. Ouattara määräsi kuukauden mittaisen vientikiellon tammikuun lopulla, koska edellinen presidentti Laurent Gbagbo ei ole suostunut tunnustamaan tappiotaan.

 • Pattitilanne Norsunluurannikolla nostaa kaakaon hintaa

  24.01.2011 Yle Uutiset

  Norsunluurannikon levottomuudet ovat nostaneet kaakaon hintaa. Kaakaon hinta on noussut, koska Kansainvälisen yhteisön Norsunluurannikon presidentivaalien voittajana pitämä Alassane Ouattara on määrännyt kaakaopavuille kuukauden mittaisen vientikiellon.

 • Maailman suurinta suklaalevyä maistellaan lokakuussa

  13.09.2010 Yle Uutiset

  Armenialainen makeisyhtiö on valmistanut maailman suurimman suklaalevyn ja saanut nimensä Guinnessin ennätysten kirjaan. Tummasta suklaasta valmistettu levy painaa hulppeat 4 410 kiloa ja sen mitat ovat 560 x 275 senttiä. Suklaalevy on 25 senttiä paksu.

 • Suklaahifistelijä ei pidä suklaata karkkina

  02.07.2010 Yle Uutiset

  Suomalaiset syövät keskimäärin 14,5 kiloa makeisia vuodessa. Määrä on yhden sukupolven aikana kaksinkertaistunut. Nykyisin karkkihammasta kolottaa muillakin kuin lapsilla. Oikeastaan vain eläkeläiset eivät vielä kauho makeisia kourakaupalla.

 • Kallis kaakao ajaa suklaatehtaat ahtaalle

  22.12.2009 Yle Uutiset

  Kaakaon maailmanmarkkinahinta on noussut korkeammaksi kuin kertaakaan 30 viime vuoden aikana. Raaka-aineen kallistumisen takia jotkut suklaantuottajat turvautuvat halvempiin korvikkeisiin ja pienentävät suklaapatukoiden kokoa.

 • Suklaa maistuu Britanniassa, Sveitsissä ja Belgiassa

  25.03.2008 Yle Uutiset

  Britit, sveitsiläiset ja belgialaiset ovat sveitsiläisen suklaanvalmistajan teettämän selvityksen mukaan suuria suklaan ystäviä.

 • Mikä on todellista suklaata?

  21.03.2005 Yle Uutiset

  Silaus vaaleaa marmeladipatukan päällä vai tukeva pala tummankitkerää? Mikä on suklaata? EU:lta kysymys on kirvoittanut direktiivin, jonka pontimena eivät tosin olleet maku- vaan talouskysymykset.

 • Suklaan koti on päiväntasaajalla

  21.03.2005 Yle Uutiset

  Suklaa on ennen muuta länsimaalaisten herkku, mutta raaka-aine tulee elintasokuilun vastareunalta. Köyhien maiden kaakaoviljelmät ovat pieniä perhetiloja, joilla työskentelee myös paljon lapsia. Suoranaista lapsiorjuutta kaakaoviljelmiltä sen sijaan on ilmeisesti kyetty kitkemään.

 • Maailman vanhin kaakaona tunnettu papu näytteille

  29.06.1999 Yle Uutiset