Hyppää pääsisältöön

Jean-Luc Godard

 • Ranskan uuden aallon elokuvaohjaaja Agnès Varda on kuollut

  29.03.2019 Yle Uutiset

  Varda oli eturintamassa elokuvakerronnan perinteitä murtaneessa liikkeessä.

 • Teema ♥ Rakkautta & Anarkiaa 2018

  18.09.2018 Yle Teema

  Syksy on yhteistä ranskalaisen elokuvan juhlaa!

  Syksy on yhteistä ranskalaisen elokuvan juhlaa!

 • Paperi T:n naiset löytyvät elokuvista

  25.11.2016 Yle Uutiset

  Vastikään ensimmäisen runoteoksensa julkaisseen räppärin Paperi T:n eli Henri Pulkkisen teksteistä löytyy paljon viittauksia elokuviin. Innokas elokuvaharrastaja on viime aikoina päässyt myös työskentelemään elokuvien parissa.

 • Näin teet elokuvan – Abbas Kiarostamin 9 ohjetta

  08.09.2016 Kulttuuricocktail

  Edesmenneen elokuvaohjaaja Abbas Kiarostamin elokuvateesit.

  “Elokuva alkaa D. W. Griffithistä ja loppuu Abbas Kiarostamiin.” Näin on sanonut ohjaajalegenda Jean-Luc Godard. Tämän vuoden Venetsian elokuvajuhlat on omistettu heinäkuussa 76-vuotiaana kuolleelle iranilaiselle Abbas Kiarostamille. KulttuuriCocktail selvitti ohjaajamestarin oman elokuva-ajattelun kulmakivet.

 • 8.9. Kino Suomi: Kesäkapina

  08.07.2016 Yle Teema

  Valokuvamalli ryhtyy kapinaan kaupallisuutta vastaan.

  Vuonna 1970 valmistunut Kesäkapina on elokuva vieraantumisesta, mainonnasta ja yhteiskunnallisesta heräämisestä.

 • Seberg, Sagan ja tristesse: Tervetuloa, ikävä Teemalauantaissa 7.5.

  06.05.2016 Yle Teema

  Ilta täynnä nuoruuden suruja ja ranskalaista eleganssia.

  Ilta on omistettu nuoruuden kepeälle surulle ja ranskalaiselle eleganssille. Tervetuloa, näyttelijä Jean Seberg ja kirjailija Françoise Sagan. Kahden uuden tv-dokumentin välissä nähdään Otto Premingerin elokuva Tervetuloa, ikävä – ensi kertaa 20 vuoteen.

 • Elokuvaohjaaja Jacques Rivette on kuollut

  29.01.2016 Yle Uutiset

  Ranskalainen veteraaniohjaaja Jacques Rivette on kuollut. Hän oli 87-vuotias. Rivette oli keskeinen tekijä ranskalaisen elokuvan uudessa aallossa.

 • Nainen, oma tahto ja kapina

  17.04.2015 Kulttuuri

  Ohjaaja Von Trottaa kiehtovat vahvat kapinalliset naiset

  Merkittävä saksalainen elokuvaohjaaja Margarethe von Trotta kävi viime viikolla Helsingissä elokuvateatteri Orionissa retrospektiivin yhteydessä. Neljäkymmentä vuotta hänen elokuvansa ovat kertoneet kapinallisten ja vahvojen naisten taistelusta. Ne kertovat muun muassa vallankumouksellisesta Rosa Luxemburgista ja filosofi Hannah Arendtista.

 • Godardin uusin elokuva ensi-iltaan Sodankylän elokuvajuhlilla

  17.02.2015 Yle Uutiset

  Ranskalaisen elokuvaohjaaja Jean-Luc Godardin uusin pitkä elokuva Goodbye to Language (Audieu au langage) saa Suomen ensi-iltansa Sodankylän elokuvajuhlilla ensi kesäkuussa. Elokuva on palkittu Cannesissa ja valittu vuoden parhaaksi Yhdysvaltain elokuva-arvostelijoiden liiton äänestyksessä, elokuvajuhlat kertoo tiedotteessa.

 • Hullu Pierrot yhdellä sanalla: tunnetta

  27.11.2014 Yle Teema

  "Elokuva on taistelukenttä; rakkautta, vihaa, toimintaa, väkivaltaa, kuolemaa. Yhdellä sanalla tunnetta." Jean-Luc Godardin elokuvassa Hullu Pierrot on kohtaus, jossa ohjaaja Samuel Fuller kertoo mitä elokuva on. Voiko Hullua Pierrot'takaan paremmin kuvailla?

 • Peter von Bagh tuli Oulussa ihan filmihulluksi

  03.11.2011 Elävä arkisto

  Hulluus puhkesi kohtalokkaasti.

  Kun Eedenistä itään -filmin liikuttavassa kohtauksessa käytettiin kallellaan olevaa kameraa, 13-vuotias Peter von Bagh arveli: "Tämä on varmaan elokuvataidetta." Samassa joku pieraisi kuuluvasti taaempana parvella. Ylevyys ja rahvaanomaisuus yhdistyivät upeasti, ja filmihulluus puhkesi kohtalokkaasti.

 • Elokuva-akatemia: Godard saa Oscarin yksin taiteellisista ansioistaan

  03.11.2010 Yle Uutiset

  Yhdysvaltain elokuva-akatemia vakuttaa, että myöntäessään kunnia-Oscarin ranskalaiselle elokuvaohjaajalle Jean-Luc Godardille se kunnioittaa yksinomaan tämän taiteellista työtä eikä ideologisia näkemyksiä.

 • Godard ei pokkaa Oscar-palkintoaan

  07.09.2010 Yle Uutiset

  Ranskalainen elokuvaohjaaja Jean-Luc Godard ei aio osallistua Oscar-palkintojen jakoon Yhdysvalloissa marraskuussa. Tuolloin Godardille oli määrä ojentaa kunnia-Oscar elämäntyöstä. Ranskalainen elokuvanero on aina ollut vahvasti Hollywood-vastainen, mutta poisjäännin todellinen syy on Godardin ikä.

 • Francis Ford Coppola saa elämäntyö-Oscarin

  26.08.2010 Yle Uutiset

  Kummisetä-trilogian ohjaaja Francis Ford Coppola saa elämäntyö-Oscarin elokuvistaan. Toinen kunniapalkinnon saaja on pariisilaissyntyinen Jean-Luc Godard, mutta elokuva-akatemia ei ole onnistunut löytämään Hollywoodin vastaista ohjaajaa pystistä ilmoittaakseen.

 • Anna Karinan vierailu peruuntui

  04.05.2009 Yle Uutiset

  Näyttelijä Anna Karina on perunut Suomen-vierailunsa viime hetkellä henkilökohtaisista syistä. Karina oli kutsuttu Helsinkiin ranskalaisen uuden aallon juhlanäytöksen tähtivieraaksi maanantaina.

 • Ranskan uuden aallon puolta vuosisataa juhlitaan keväällä

  06.04.2009 Yle Uutiset

  Ranskalaisen uuden aallon elokuvan läpimurrosta tulee tänä keväänä kuluneeksi 50 vuotta. Merkkipäivänä 4. toukokuuta Helsingin Bio Rexissä nähdään Jean Luc Godardin elokuva Hullu Pierrot (1965). Uuden aallon läpimurtona pidetään Francois Truffaut'n 400 kepposen ensiesitystä Cannesin elokuvajuhlilla toukokuussa 1959.

 • Francois Truffaut kohtaa Hannu Karpon

  11.03.2009 Elävä arkisto

  Hannu Karpo nimittää uutta aaltoa väsyneeksi mainingiksi.

  Hannu Karpo nimittää uutta aaltoa vanhaksi, väsyneeksi mainingiksi. Truffaut kehuu Tuntematonta sotilasta parhaaksi näkemäkseen sodanvastaiseksi elokuvaksi.

 • Jean-Luc Godardin tv-haastattelu 1965

  11.03.2009 Elävä arkisto

  Ohjaaja Jean-Luc Godard sanoo olevansa kriitikko, joka tekee elokuvia. Hän kertoo Suomen televisiolle työtavoistaan, tekniikastaan ja elokuvanäkemyksistään.

 • Jean-Luc Godard von Baghin haastattelussa

  10.03.2009 Elävä arkisto

  Jean-Luc Godardin Viimeiseen hengenvetoon kiellettiin aluksi Suomessa. Hyvä, että edes sensorit katsoivat filmin moneen kertaan, ohjaaja myhäilee Peter von Baghille.

 • Jean-Pierre Léaud, uuden aallon ikoni

  10.03.2009 Elävä arkisto

  Näyttelijä Jean-Pierre Leaud antoi vuonna 1959 kasvot koko uudelle aallolle. 31 vuotta myöhemmin hän nimesi Aki Kaurismäen "uudeksi uudeksi aalloksi".

Sivut