Hyppää pääsisältöön

Kalevi Aho

 • Jääkiekkovaikuttaja innostui kamarimusiikista – syntyi musiikkitapahtuma kotioloissa

  28.06.2019 Yle Uutiset

  Jääkiekkovalmentaja Alpo Suhosen kotona Forssassa pidetään kamarimusiikkitapahtuma Musica Kalevi Aho.

 • Kamarimusiikki soi Forssassa

  28.06.2019 Yle Uutiset

  Musica Kalevi Aho -kamarimusiikkifestivaali järjestetään 28.-30. kesäkuuta.

 • Uuno Klami -finalistit julkistettiin – kaksi suomalaista mukana

  23.05.2019 Yle Uutiset - lyhyet

  Kansainväliseen Uuno Klami -sävellyskilpailuun tuli yhteensä 283 sävellystä.

 • Finnish Radio Symphony Orchestra elects Nicholas Collon as its next Chief Conductor

  02.05.2019 RSO in English

  Collon will take over in autumn 2021.

  The Finnish Radio Symphony Orchestra has elected Britain’s Nicholas Collon as its next Chief Conductor. He will take over in autumn 2021, on the completion of present Chief Conductor Hannu Lintu’s agreed term.

 • 14.2. Friday series 9

  08.04.2019 RSO in English

  Nicholas Collon, conductor Pekka Kuusisto, violin BUY TICKET

 • 14.2. Perjantaisarja 9

  01.04.2019 RSO

  Nicholas Collon, kapellimestari Pekka Kuusisto, viulu OSTA LIPPU

 • Säveltäjä Kalevi Aho aloitti mandoliinilla – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  09.03.2019 Klassinen

  Onnittelemme syntymäpäivänä 9. maaliskuuta!

  Maaliskuun 9. päivänä syntynyt Kalevi Aho (s. 1949) oli 10-vuotias koulupoika Forssassa, kun hänen opettajansa perusti mandoliiniyhtyeen, otti Kalevin mukaan ja opetti nuotit. Se oli lähtölaukaus Ahon uralle säveltäjänä. Nykyään Kalevi Aho on kansainvälisesti menestyneimpiä säveltäjiämme ja osallistuu mielellään myös yhteiskunnalliseen keskusteluun. Ahon laajaan sävellystuotantoon sisältyy mm. menestysooppera Hyönteiselämää.

 • Säveltäjä Pehr Henrik Nordgren ja Korvaton Hoichi – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  19.01.2019 Klassinen

  Muistamme syntymäpäivänä 19. tammikuuta.

  Tammikuun 19. päivänä syntynyt säveltäjä Pehr Henrik Nordgren (1944-2008) oli 26-vuotias filosofian maisteri, kun hän matkusti Tokioon vuonna 1970 opiskelemaan sävellystä ja perinteistä japanilaista musiikkia. Kolme vuotta myöhemmin palatessaan Nordgrenilla oli tuliaisina japanilainen nuorikko ja pianotaiteilija Izumi Tatenon tilaama pianoteos Korvaton Hoichi.

 • Ahon konserttoprojekti tuottaa kuuntelumusiikkia

  15.01.2019 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Kalevi Aho on ottanut asiakseen säveltää konserton jokaiselle orkesterisoittimelle. Projekti etenee hyvin eikä turnausväsymyksestä ei ole tietoakaan - BIS-yhtiön uusin Aho-levy sisältää konsertot pasuunalle ja trumpetille, ja edelleen Aho pitää kuulijan otteessaan sekä varmalla laadulla että uusilla löydöillä.

 • Kalevi Aho on tutkinut myös puupuhallinkvintetin värit ja tunnelmat

  09.10.2018 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Säveltäjä Kalevi Aho on ahkera, mutta hän ei ole aivan yltänyt segerstamiaaniseen tuotteliaisuuteen, koska yhdistää ahkeruuteen huolellisuuden. Kenties tästä syystä Ahon musiikilla on tarjonnan lisäksi kysyntää toisin kuin Segerstamilla. Tästä todisteeksi kelpaa BIS-yhtiön uutuuslevy, jolla Berliinin filharmoninen puupuhallinkvintetti soittaa Ahon kaksi puupuhallinkvintettoa, ja on niistä selvästi innoissaan.

 • Kalevi Ahon konserttoprojekti jatkuu patarummuin

  14.05.2018 Klassinen

  Levyarvostelu

  Säveltäjä Kalevi Aholla on pitkään ollut projektina säveltää konsertto jokaiselle orkesterisoittimelle. Urakointi on synnyttänyt soolosoitettavaa monelle harvinaisen soittimen taitajalle, mutta vielä ilahduttavampaa on se miten Aho on kehittynyt säveltäjänä konserttojen myötä. Muusikko- ja soitinlähtöisyys tuntuu kirkastaneen hänen ilmaisuaan. Tämä tulee hyvin ilmi BIS-yhtiön uutuuslevyllä, jolla tuoreen patarumpukonserton lisäksi kuullaan ensimmäinen pianokonsertto parin vuosikymmenen takaa.

 • Valtakunnallinen Suomi 100 -juhla

  25.11.2017 Yle TV1

  Suomen satavuotisjuhlavuosi huipentuu juhlaan Oulussa.

  Suomen satavuotisjuhlavuosi huipentuu valtakunnalliseen juhlaan Oulussa. Mukana ovat mm. tanssija Minna Tervamäki ja kapellimestari Jaakko Kuusisto.

 • Aho kehittyy edelleen

  04.10.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Säveltäjä Kalevi Aho alkaa olla kokenut konkari. parikymmentä sinfoniaa, kohta kolmekymmentä konserttoa ja pakettiautollinen kamarimusiikkia. Ura jatkuu tuotteliaana, mutta Aho ei suinkaan kaavi laarinpohjia, vaan kehittyy: ilmaisu on jatkuvasti avartunut, kirkastunut ja vähän tiivistynytkin, ja Aho on malttanut vähentää jopa hänelle niin rakasta äänenpainetta. Levy-yhtiö BISin kelpaa siis Ahoa julkaista, etenkin kun sarjan uusimman levyn keskiössä on mainio konsertto sopraanosaksofonille ja kamariorkesterille.

 • Hyvälaatuista rosoisuutta

  03.10.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Suomalaisen orkesterikentän särmikäs pohjalainen, Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri on saanut nauttia vuosien mittaan yhteistyöstä useiden säveltäjien kanssa. Niinpä on luonnollista, että yhteistyön hedelmiä esitellään omana albuminaan. Alban SACD:nä julkaisema “Dedicated to” sisältää suomalais-latvialaisen kattauksen orkesterille omistettua musiikkia. Yhteen hioitunut soittajisto soittaa kunniakapellimestarinsa Juha Kankaan johdolla totutun intohimoisesti, ja omimmansa parissa orkesterin soiton jälki on erittäin laadukasta.

 • Fagottivelho loitsii

  15.11.2016 Klassinen

  Levyarvostelu

  Sebastian Fagerlundin fagottikonsertto Mana on yksi viime vuosien tehokkaimpia suomalaisia soitinkonserttoja. Vaan eihän sitä juuri konsertissa kuule, joten onneksi fagottivelho Bram van Sambeek on saanut sen levylle, ja onneksi sille on löytynyt pariksi toinen innoittunut kappale, Kalevi Ahon fagottikonsertto vuodelta 2004. Tuloksena on levyllinen vetävää pörinää.

 • Martin Grubinger soittaa Ahon lyömäsoitinkonserton RSO:n solistina

  08.11.2016 RSO

  Martin Grubinger soittaa RSO:n solistina

  Itävaltalainen lyömäsoitinvirtuoosi Martin Grubinger esiintyy RSO:n solistina 16.–17.11. Musiikkitalossa. Hän esittää Kalevi Ahon lyömäsoitinkonserton Sieidi. Konsertin johtaa RSO:n kapellimestarina debytoiva Gustavo Gimeno, jonka johdolla ohjelmassa on myös Charles Ivesin Central Park in the dark sekä Antonin Dvořákin 9. sinfonia.

 • "Hänen kuolemansa jättää nykymusiikkiimme hyvin suuren, Rautavaaran kokoisen aukon"

  28.07.2016 Klassinen

  Kalevi Aho muistelee opettajaansa Einojuhani Rautavaaraa.

  Kalevi Aho muistelee opettajaansa Einojuhani Rautavaaraa.

 • Einar Englund 100 vuotta – viisi kohtaamista

  15.06.2016 Klassinen

  Einar Englundia juhlitaan Yle Radio 1:ssä pe 17.6. klo 19.03

  Einar Englundin pitkän sävellysuran kruunu ovat tietenkin hänen seitsemän sinfoniaansa. Sinfonioiden lisäksi hän kuitenkin keräsi kiitosta myös näyttämö- ja elokuvamusiikin saralla. Einar Englundin syntymästä tulee perjantaina 17.6.2016 kuluneeksi 100 vuotta ja Yle Radio 1 juhlistaa hänen syntymäpäiväänsä 16.6. lähetettävällä henkilökuvalla vuodelta 1996 sekä teemaillalla 17.6. Outi Paanasen seurassa iltaa istuvat säveltäjät Kalevi Aho ja Christian Holmqvist ja ääneen pääsevät sekä Englund itse että monet muistelijat. Lue lyhyitä kohtaamisisa Einar Englundin kanssa. Kuuntele Einar Englundin henkilökuva 16.6. klo 13. Kuuntele teemailta 17.6. klo 19.03.

 • Osa 9: Säveltäjä, joka ei sahaa suosionsa oksaa

  02.05.2016 Klassinen Suomi

  Kalevi Aho ei voi enää säveltää teoksiinsa hurraa-lopetuksia

  Kalevi Aho ei häpeile hänen sävellystensä emotionaalisia tarinasisältöjä. Hän ei myöskään välttele puhujankorokkeita eikä politiikkaan puuttumista.

 • 17.11. Thursday series 4

  11.04.2016 RSO in English

  Percussion wizard Martin Grubinger is the soloist in Kalevi Aho’s Percussion Concerto. Gustavo Gimeno, conductor Martin Grubinger, percussion instruments Charles Ives: Central Park in the dark Kalevi Aho: Sieidi Antonin Dvořák: Symphony No. 9 “From the New World” BUY TICKET

Sivut