Hyppää pääsisältöön

vainajat

 • Viekää minut kotiseudun multiin – suomalaiset sankarivainajat pääsivät kotiin haudattavaksi

  13.05.2019 Yle TV1

  Suomalaiset toivat kaatuneensa kotiin haudattavaksi.

  Kertomus siitä, kuinka itsepäiset suomalaiset toivat kaatuneensa kotiin haudattavaksi.

 • Ennen kristinuskoa Suomea johtivat kuolleet – Aikoinaan kunnioitettiin puun alla asuvia maahisia ja huoneiden haltijoita

  17.04.2019 Kulttuuricocktail

  Suomalaiset uskoivat vainajien vastaiskuihin.

  Muinaiset suomalaiset kävivät melkoista peliä kuolleiden kanssa. Kuolleille annettiin uhreja, ja vastineeksi kuolleilta saatiin suopeutta. Kuolleiden vaikutuksessa on kuitenkin jotain lohdullista myös tulevaisuutta ajatellen.

 • Kekrin juhlimiseen kuuluu herkuttelu, taiat ja yhteys tuonpuoleiseen

  02.11.2018 Elävä arkisto

  Kekrinä juhlittiin sadonkorjuuta ja vuoden vaihtumista.

  Perinteinen syysjuhla kekri juhlisti aikoinaan satokauden päättymistä ja oli vuoden suurimpia juhlia maatalousyhteisöissä. Suomessa kekri tunnettiin myös nimillä keyri ja köyri.

 • Harras pyhäinpäivä – vai riehakas halloween? Testaa tietosi marraskuun alun juhlista

  02.11.2018 Oppiminen

  Pyhäinpäivä, halloween ja kekri liittyvät kaikki toisiinsa.

  Lähes joka puolella maailmaa vietetään juhlia vainajien muistelemiseksi. Monet niistä osuvat loka-marraskuun vaihteeseen. Suomalaisille tutuimpia ovat kekri, pyhäinpäivä ja uusimpana tulokkaana myös halloween. Mitä sinä tiedät näistä erilaisista juhlapäivistä?

 • Jokainen on elinluovuttaja, ellei sitä erikseen kiellä

  05.10.2016 Yle Uutiset

  Lain mukaan jokainen ihminen on elintenluovuttaja, jollei ole vastustanut luovutusta. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa kuitenkin elinluovutuskortin allekirjoittamisen tärkeydestä. Suomessa elinsiirtoa odottaa tänä päivänä noin 450 henkilöä.

 • Jakso 8 - Elämän ja kuoleman kysymys

  08.04.2016 Kadonnut

  Elämä jatkuu, vaikka kadonnutta ei löydy.

  Jakso 8 Mitä tapahtuu, jos kadonnutta henkilöä ei koskaan löydetä? Milloin ja millä tavoin läheiset voivat jatkaa elämäänsä? Leena kohtaa naisen, joka eli kymmenen vuotta vainajan puolisona. Jakso on podcastin kahdeksas ja toistaiseksi viimeinen osa.

 • Olisiko sinusta rikospaikkatutkijaksi? Testaa tietosi!

  02.04.2015 Tiede

  Lähde murhapaikalle - sinä olet rikospaikkatutkija

  Onko rikospaikkatutkijan ammatti niin kiehtova kuin TV-sarjat saavat sen näyttämään? Osaisitko hypätä kylmiltäsi tutkijan kenkiin ja lähteä rikospaikalle selvittämään henkirikosta? Nyt voit kokeilla!

 • Harmaa on kuoleman väri

  03.03.2014 Elämä

  Moni kavahtaa yhä vainajien tuhkaamisesta, mutta silminnäkijän mielestä prosessi on kaikkea muuta kuin dramaattinen. Se on kirjaimellisesti asiallisen harmaa.

 • Pöö! Nyt kerrotaan kummitusjuttuja

  28.11.2013 Elävä arkisto

  Kauhutarinoita suoraan pimeältä ullakolta.

  Mikä olisikaan sopivampi paikka kummitusjutuille kuin pimeä ullakko? Voi kauhutarinoita päiväsaikaankin kertoilla, jos ovat tarpeeksi pelottavia. Mutta tulevatko selkäpiitä karmivammat tarut lasten vai aikuisten suista?

 • Raatteen tien tuhot ja myytti

  02.11.2012 Elävä arkisto

  Uusi tutkimus kyseenalaisti Raatteen tien taistelun myyttejä

  Raatteen tien taistelu tammikuussa 1940 on yksi talvisodan käännekohtia. Kukistamalla puna-armeijan Suomussalmella estivät suomalaissotilaat valtakunnan jakamisen kahtia. Syksyllä 2012 julkaistu tutkimus kyseenalaisti taistelun ympärille syntyneitä myyttejä.

 • Halloween on Suomessa uusi tulokas vanhalla juhlapaikalla

  31.10.2012 Elävä arkisto

  Syksyn ja talven taitteen juhlalla on monta nimeä.

  Kalmanhohkaisella syksyn ja talven taitteen juhlalla on monta nimeä ja pitkät juuret. Suomessa juhla tunnetaan parhaiten sen amerikkalaisessa asussa, halloweenina.

 • Sankarivainajan kotiinpaluu rajan takaa

  27.06.2011 Elävä arkisto

  Neuvostoliiton hajoaminen 1990-luvun alussa mahdollisti toisen maailmansodan aikaisten sankarivainajien etsinnät Venäjän puolella. Ohjelma näyttää, millaista vapaaehtoistyö oikeasti on.

 • Ars 01:ssä kulttuurit kohtasivat kolmannessa tilassa

  11.04.2011 Elävä arkisto

  Keskustelussa eriarvoisuus ja kulttuurien yhteentörmäys

  Nykytaiteen Ars 01 -näyttely oli kulttuurien pelikenttä. Teemana oli kulttuurien ja ihmisten kohtaaminen ja avautuvat näköalat kolmannessa tilassa.

 • Suru on pitkä matka

  01.03.2011 Elävä arkisto

  Suru antaa mahdollisuuden selvitä menetyksestä.

  Kuolema on kadonnut suomalaisten arjesta ja siirtynyt kodeista sairaaloihin. Läheisen kuollessa se tulee yhtäkkiä todeksi ja vaatii kohtaamista.

 • Arvokkuuden hinta?

  28.02.2011 MOT

  Pakettiautoja, tatuoituja miehiä, tuntien odotusaikoja, rekisteröimättömiä ajoneuvoja. Tällaisia kommentteja vilisi taustakeskusteluissa, kun aloin tutkia vainajien kuljetuksiin liittyvää kilpailutusta tämän viikon MOT: Kilpailutettu kuolema ohjelmaa varten. Koko aihe hämmensi minua. Minulle ei ollut tullut mieleenkään, että kuolema, hautausala ja kilpailutus liittyisivät jotenkin yhteen.

 • YUP livenä

  14.06.2010 Elävä arkisto

  YUP esiintyi vuonna 2003 Kaisaniemi Popissa.

  Yhdistyneet Urbaanit Puoskarit -yhtye syntyi Savonlinnassa vuonna 1987. Nimi lyheni pian käytännöllisempään muotoon ja viimein seurasi menestyskin.

 • Myrrysmies - tarinoita Hailuodosta

  09.06.2010 Elävä arkisto

  Yksinäinen Hailuoto on synnyttänyt monia erikoisia tarinoita, joissa kerrotaan mm. sarvipään antamista kalastusvinkeistä ja hautajaisia häiriköivästä kalmanväestä.

 • Kuohuttava Kaarina Hazard

  15.01.2010 Elävä arkisto

  Hazard on käsitellyt kirjoituksissaan naisen asemaa.

  Hazard on käsitellyt kirjoituksissaan naisen asemaa.

 • Lapinlahden kunnalliskodin tulipalo 1966

  13.10.2009 Elävä arkisto

  Lapinlahden mielisairasosaston palossa menehtyi 31 ihmistä.

  Mielisairasosaston tupakkahuoneesta syttynyt tulipalo vei 31 ihmisen hengen Lapinlahden kunnan kunnalliskodissa. Kaikkiaan 31 ihmistä menehtyi Lapinlahden mielisairasosaston palossa.

 • Monika Fagerholm: Säihkenäyttämö

  13.10.2009 Elävä arkisto

  Rakkaus, kuolema, suru, lapsuuden loppu. Näistä isoista asioista kehittyy taianomainen ja vangitseva romaani Säihkenäyttämö. Vaikka nämä tuntemukset ovat meille kaikille yhteisistä, lukija tunnistaa niistä oman, yksityisen sisimpänsä.

Sivut