Hyppää pääsisältöön

Osmo Vänskä

 • Osmo Vänskä Soulin filharmonikkojen musiikilliseksi johtajaksi

  02.05.2019 Yle Uutiset

  Kolmevuotinen kausi alkaa tammikuussa 2020.

 • Levytysten kautta uran luonut kapellimestari Osmo Vänskä amerikkalaistui – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  28.02.2019 Klassinen

  Onnittelemme syntymäpäivänä 28. helmikuuta!

  Helmikuun 28. päivänä syntynyt Osmo Vänskä (s. 1953) on ainoa suomalainen kapellimestari, jonka tie kansainväliseen menestykseen on käynyt äänilevyjen kautta. Lahdesta aloittanut, tarkkana harjoittajana tunnettu Vänskä on toiminut Minnesotan orkesterin musiikillisena johtajana vuodesta 2003 ja aikoo jäädä Yhdysvaltoihin.

 • Minnesotan orkesteri etsii uutta musiikillista johtajaa – Suomalaiskapellimestari Osmo Vänskä jättää orkesterin

  07.12.2018 Yle Uutiset

  Vänskä aloitti Minneapolisissa kapellimestarina vuonna 2003.

 • Nimekkäät muusikot vetoavat: "Kokkola ei saa leikata Keski-Pohjanmaan kamariorkesterilta"

  20.10.2017 Yle Uutiset

  Kokkolan kaupunki kaavailee kulttuurisäästöjä, jotka saivat maankuulut taiteilijat kirjoittamaan julkisen vetoomuksen.

 • Käyntikortti suurten joukkoon

  01.09.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Gustav Mahlerin sinfoniat ovat tunnetusti kapellimestarimusiikkia – musiikkia, jonka onnistumisessa kapellimestarilla on suorastaan elintärkeä rooli. Mahlerin sinfonioiden kokonaislevytyksiä ovat tehneet jo monet suuret sekä vielä suuremmat mestarit, mutta voisi edelleen sanoa, että koko syklin tekeminen on tietoinen käyntikortti suurten joukkoon. Sellaiseen on nimensä kirjoittanut Osmo Vänskä, joka on aloittanut Minnesotan orkesterinsa kanssa suurtyön Mahlerin Viidennellä sinfonialla.

 • Kansainvälistä läpimurtoa tekevä kapellimestari Klaus Mäkelä: "Maailma on niin pieni, ettei ole varaa mokata"

  27.06.2017 Yle Uutiset

  Suoratoistokonsertit ja sosiaalinen media pitävät huolta siitä, että sana kiirii klassisen musiikin maailmassa.

 • Lempeän hyväntuuliset ja raikkaat konsertot

  05.05.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Yevgeny Sudbin ja Osmo Vänskä ovat saaneet Tapiola Sinfoniettan orkesteriksi kolmanteen levyynsä Beethovenin Pianokonsertoista Bis-levymerkille. Pianotekstuurin rikas käsittely, raikas sointi niin pianossa kuin orkesterissa sekä yleinen energinen, hyväntuulinen tunnelma tekevät tästä hyvän kilpailijan kahdelle ensimmäiselle, Minnesotan orkesterin levyille. Toki konsertot, Beethovenin Ensimmäinen ja Toinen, ovat astetta kevyempiä kuin kolme viimeistä konserttoa; mutta aiempien levytysten hyveet ovat tallella ja yleissoinnissa sekä soitossa on rapeutta jota edellisiltä levyiltä ehkä puuttui.

 • Da Kaapo: Osmo Vänskä

  13.02.2017 Klassinen

  Kaapo Kamu muotokuvasi kansainvälisen kapellimestarin.

  Kapellimestari Osmo Vänskä on Kaapo Kamun Da Kaapo -muotokuvasarjan viides malli. Kamu ja Vänskä ovat tutustuneet muutama vuosi sitten Kaapon sedän Okko Kamun järjestämällä kapellimestarien ”musiikkileirillä” Ruoveden kesässä. Kamu kertoo arvostavansa Vänskää ennen kaikkea ihmisenä. Hän tunnustaa myös, että Vänskällä on ollut suuri merkitys hänen klassisen musiikin kuvaukselleen.

 • Minnesotan live-Kullervo on kiihkeä ja ajankohtainen

  31.01.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Osmo Vänskän ja Minnesotan orkesterin uusi tuplalevy sisältää Sibeliuksen Kullervon, mutta voi sentään: Levyn julkaisu myöhästyi Sibelius-juhlavuodesta ja levy tehtiin ennen Suomi 100 -juhlavuotta. Oikeasti levy juhlistaakin suomalaisen Pohjois-Amerikan siirtolaisuuden 150-vuotismuistoa, mitä juhlittiin viime vuonna. Siihen liittyy levyn toinen teos, Olli Kortekankaalta tilattu juhlakantaatti Migrations. Olipa juhlavuosi mikä hyvänsä, siirtolaisuusteeman takia levy on nyt ajankohtaisempi kuin kukaan olisi toivonut, ja sisältää niin komeaa suomalaista musiikkia, että sitä sai viedä jopa Yhdysvaltoihin ainakin viime vuonna.

 • RSO kantaesittää Eero Hämeenniemen teoksen mezzosopraanolle ja orkesterille

  07.12.2016 RSO

  RSO juhlii Shakespearen juhlavuotta

  RSO kantaesittää syyskauden päätöskonserteissaan 14.–15.12. Eero Hämeenniemen teoksen Winter calm and Summer storms mezzosopraanolle ja orkesterille. Solistina laulaa Lilli Paasikivi. Konsertissa juhlitaan myös William Shakespearen juhlavuotta – sen myötä ohjelmassa on konsertin kapellimestarin Osmo Vänskän koostama kokonaisuus Sibeliuksen säveltämästä musiikista Shakespearen Myrsky-näytelmään. Arielin roolin laulaa Lilli Paasikivi ja kertojana on näyttelijä Jussi Nikkilä.

 • Sinfoniasarjan kruunaava päätös

  30.09.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Osmo Vänskän ja Minnesotan sinfoniaorkesterin Sibeliuksen sinfonioiden kokonaislevytys on viimein täydentynyt Kolmannen, Kuudennen ja Seitsemännen sinfonian myötä. Kaksi ensimmäistä osaa ilmestyivät jo nelisen vuotta sitten, mutta väliin osunut Minnesotan orkesterin ja sen muusikoiden sopimuskiista lykkäsi kolmannen levyn tekoa useamman vuoden. Tauko on tehnyt hyvää: vaikka jotain merkkejä osittain vaihtuneen soittajiston yhteissoiton ongelmista voi kuulla, lopputulos on kokonaisuudessaan jopa hivenen kahta ensimmäistä levyä tenhoavampi.

 • Uusia avauksia ja perinteisiä tapauksia: katso suorana Yle klassisen verkossa syksyllä 2016

  05.09.2016 Klassinen

  Tarkista listalta klassisen musiikin videolähetykset.

  Syksyllä 2016 voit nauttia RSO:n ja HKO:n tasokkaasta kausitarjonnasta Musiikkitalossa, voit katso balettia ja oopperaa suorana Kansallisoopperan lavalta sekä seurata suorana Kansainvälisen Harald Andersén -kuorokilpailun finaalin ja loppuhuipennuksen. Uutuutena tarjolle tulee Ylen äänitystuotantoon liittyvää musisointia: katso suorat kamarimusiikkikonsertit Musiikkitalon Paavo-salista lokakuussa ja joulukuussa.

 • Nuoret suomalaismuusikot testasivat taitojaan amerikkalaisen huippuorkesterin riveissä – "Yhteissoiton merkitystä ei pidä vähätellä"

  22.08.2016 Yle Uutiset

  Maailmankuulu Minnesotan sinfoniaorkesteri ja sen musiikillinen johtaja Osmo Vänskä aloittivat viikon mittaisen Euroopan-kiertueen Suomesta. Aikaa riitti konsertin lisäksi seuraavan sukupolven kouluttamiseen.

 • Osa 9: Säveltäjä, joka ei sahaa suosionsa oksaa

  02.05.2016 Klassinen Suomi

  Kalevi Aho ei voi enää säveltää teoksiinsa hurraa-lopetuksia

  Kalevi Aho ei häpeile hänen sävellystensä emotionaalisia tarinasisältöjä. Hän ei myöskään välttele puhujankorokkeita eikä politiikkaan puuttumista.

 • 15.12. Thursday series 5

  11.04.2016 RSO in English

  The FRSO premieres a new work – Winter and Spring – by Eero Hämeenniemi. Osmo Vänskä, conductor Lilli Paasikivi, mezzosoprano Jussi Nikkilä, narrator Eero Hämeenniemi: Winter calm and Summer storms for mezzo-soprano and orchestra (Yle commission) Jean Sibelius: Selections from The Tempest by Osmo Vänskä BUY TICKET

 • 14.12. Wednesday series 7

  11.04.2016 RSO in English

  The FRSO premieres a new work – Winter and Spring – by Eero Hämeenniemi. Osmo Vänskä, conductor Lilli Paasikivi, mezzosoprano Jussi Nikkilä, narrator Eero Hämeenniemi: Winter calm and Summer storms for mezzo-soprano and orchestra, fp (Yle commission) Jean Sibelius: Selections from The Tempest by Osmo Vänskä BUY TICKET

 • 15.12. Torstaisarja 5

  05.04.2016 RSO

  RSO esittää Eero Hämeenniemen teoksen Winter and Spring mezzosopraanolle ja orkesterille. Lisäksi konsertissa juhlistetaan Shakespearen juhlavuotta Sibeliuksen Myrskyllä. Osmo Vänskä, kapellimestari Lilli Paasikivi, mezzosopraano Jussi Nikkilä, kertoja Eero Hämeenniemi: Winter calm and Summer storms mezzosopraanolle ja orkesterille (Ylen tilaus) Jean Sibelius: Myrsky OSTA LIPPU

 • 14.12. Keskiviikkosarja 7

  05.04.2016 RSO

  Syyskauden päätöskonsertissa RSO kantaesittää Eero Hämeenniemen teoksen Winter and Spring mezzosopraanolle ja orkesterille. Kantaesityksen lisäksi konsertissa juhlistetaan Shakespearen juhlavuotta Sibeliuksen Myrskyllä. Osmo Vänskä, kapellimestari Lilli Paasikivi, mezzosopraano Jussi Nikkilä, kertoja Eero Hämeenniemi: Winter calm and Summer storms mezzosopraanolle ja orkesterille, kantaesitys (Ylen tilaus) Jean Sibelius: Myrsky OSTA LIPPU Katsele ja kuuntele suora lähetys 14.12. klo 19 alkaen.

 • Ketkä ovat äänessä? Esittelyssä Klassinen Suomi -radiosarjassa kuultavat musiikin ammattilaiset

  10.03.2016 Klassinen Suomi

  Radiosarja kuullaan Yle Radio 1:ssä maanantaisin klo 11.00.

  Klassinen Suomi -radiosarja tarjoaa radiomaailmaan sovitettuja vaihtoehtoja ja täydennyksiä television kuvamaailmalle. Sarjan kymmenen osaa jakavat kansallisen musiikkikulttuurin eri osiin kuin taidemusiikissa on totuttu. Tv-sarjan aiheista kerrotaan radiossa eri tarinat eri tempolla kuin televisiossa. Radiosarjan on toimittanut Kare Eskola ja kuulokuvallisuudesta vastaa äänisuunnittelija Pentti Männikkö.

 • Osmo Vänskä johtaa Brucknerin 7. sinfonian RSO:n konsertissa

  09.09.2015 RSO

  Vänskä johtaa Brucknerin 7. sinfonian RSO:n konsertissa.

  Minnesotan sinfoniaorkesterin musiikillinen johtaja Osmo Vänskä vierailee johtamassa RSO:a 16.9. Musiikkitalossa. Ohjelmassa on vain yksi mutta sitäkin suurempi teos, Anton Brucknerin järkälemäinen seitsemäs sinfonia.

Sivut