Hyppää pääsisältöön

Grimmin veljekset

 • Veli Vänä ja Veli Peltsi satuilivat radiossa lyhyitä perinnetarinoita

  29.11.2018 Blogit

  Kuulemme perinteikkäitä satuja Euroopasta ja kauempaakin.

  Ylen Ykkösellä kuultiin vuonna 1992 lyhyitä sovituksia yhdysvaltalaisen Joel Chandler Harrisin luomista eläintarinoista sekä Grimmin veljesten keräämistä kansansaduista. Mahtuipa joukkoon yksi kotimainenkin perinnetarina. Satusetinä toimivat muun muassa Nalle Puhien sekä Pekka Töpöhäntien elävöittäjinäkin kunnostautuneet Matti Pellonpää ja Kari Väänänen.

 • Tarina Grimmin veljesten keruutyöstä on satua

  07.09.2016 Kulttuuri

  Grimmin veljekset eivät keränneet satujaan kansan suusta.

  Kaikki tietävät Grimmin veljekset - saksalaiset satusedät ja kansatieteilijät, jotka kulkivat pitkin Saksan maaseutua ja keräsivät kansan suusta talteen uskomattoman satuaarteen. Grimmien keruutyö osoitti, kuinka jalo maalaiskansakin pystyy taiteellisesti korkeatasoisiin suorituksiin. Vuosikymmeniä Grimmien maine oli ylittämätön, kunnes pikkuhiljaa alettiin ymmärtää, ettei kaikki ehkä mennytkään ihan niin kuin veljekset antoivat Kinder- und Hausmärchenin esipuheessa ymmärtää.

 • Saduissa perhe on pahin

  31.08.2016 Kulttuuricocktail

  Orvoille lapsille käy aina hyvin

  Vanhoissa tunnetuissa saduissa perhesuhteet ovat tavalla tai toisella vinksallaan. Tämä on satujen maailmassa yleistä. Siellä koti todellakin on se kaikkein vaarallisin paikka. Kotona satujen sankareita uhkaavat henkinen väkivalta, sorto, hylkääminen, insesti ja usein jopa kuolema. Tällaisia tarinoita on luettu lapsille iltasatuina vuosisatojen ajan.

 • Luuletko tuntevasi vanhat sadut?

  19.08.2016 Kulttuuricocktail

  Testaa, tunnetko vanhojen satujen historiaa.

  Muistatko lapsuuden sadut? Testaa kuinka hyvin tunnet Lumikin, Ruususen, Tuhkimon, Punahilkan, Saapasjalkakissan, Hannun ja Kertun sekä Kaunottaren ja Hirviön satumaailmat.

 • Satujen historia yllättää – aikuisviihteestä opettaviksi tarinoiksi

  16.08.2016 Yle Uutiset

  Satujen juuret voivat ulottua satojen vuosien päähän. Osa tarinoista on ehtinyt muuttua matkan varrella. Esimerkiksi nukkuvaa Prinsessa Ruususta ei löytänyt aluksi unelmien prinssi, vaan ukkomies, joka keräsi ”rakkauden hedelmän” nukkuvan neidon kupeelta.

 • Kulttuurivieras, kirjailija Salla Simukka: Kirjani päähenkilö lähtee Hollywoodiin puolustamaan nuoria, jotka eivät halua määritellä seksuaalisuuttaan

  22.05.2016 Yle Uutiset

  Kirjailija Salla Simukan mielestä on tekopyhää kantaa huolta nuorten lukemattomuudesta niin kauan kuin nuorten kirjat ja kirjailijat sysätään marginaaliin. Simukka itse nousi otsikoihin, kun hänen kirjansa oikeudet ostettiin Hollywoodiin. Tapaamme joka sunnuntai kulttuurivieraan, jolla on ajankohtaista asiaa.

 • Grimmin kauhun manavoima saa tunteet liikkeelle: "Jos lukitsemme ovet huolella, susi voi olla sisäpuolella"

  26.02.2016 Yle Uutiset

  Riihimäen Teatterissa on luettu talven aikana Grimmin veljesten hurjia satuja. Kotimainen kantaesitys kantaa nimeä The Grimm Book of Horrors. Musiikkinäytelmä tai paremminkin kauhukonsertti päivittää sadut uudelle sukupolvelle.

 • Grimmin veljekset - saduista sanakirjaan

  25.02.2016 Kulttuuri

  Grimmin veljekset olivat monialaisia tiedemiehiä.

  Grimmin veljekset tunnetaan saduistaan, mutta he olivat myös monialaisia tiedemiehiä.

 • Tarinoillakin on perimä – neljälle tutulle sadulle löytyi tuhansien vuosien juuret

  25.01.2016 Yle Uutiset

  Tutkijat onnistuivat jäljittämään yhä elävien satujen historian aina pronssikaudelle asti, jolloin mitään nykyisistä eurooppalaisista kielistä ei vielä ollut olemassakaan.

 • Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat

  20.04.2015 Kulttuuri

  Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat

  Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat

 • Korumuotoilu murroksessa – muotoilijoiden työkalut tulevat kotikoneille

  16.04.2015 Yle Uutiset

  3D-tekniikan yleistyminen on korumuotoilulle mahdollisuus ja uhka. Lahdessa korumuotoilun opiskelijat päättivät kokeilla rajojaan, päästivät mielikuvituksensa irti ja suunnittelivat koruja, joiden innoittajina toimivat sadut.

 • "Paska kissa" ja muita klassikkoja – kirjojen nimien muokkausbuumi villitsi Facebookin

  02.01.2015 Yle Uutiset

  Hurjan suosion saavuttanut Vaihtoehtoinen juonitiivistelmä -tapahtuma kerää Facebookissa kirjojen nimistä tehtyjä väännöksiä ja niihin liittyviä juonikuvauksia.

 • Lumikki

  28.11.2014 Yle Teema

  Upea, tyylitelty 2010-luvun mykkäelokuva Grimmin sadusta.

  Mykkään mutta musiikin täyttämään maailmaan sijoitettu upea, tyylitelty versio Grimmin veljesten sadusta, 1920-luvun Andalusian härkätaistelupiireihin siirrettynä. Pablo Bergerin vuonna 2012 ohjaama elokuva voitti peräti kymmenen Goyaa, Espanjan tärkeintä elokuvapalkintoa.

 • Julmuus saduissa - Grimmin sadut 200 vuotta

  17.07.2013 Yle Uutiset

  Grimmin veljesten satukokoelma on Lutherin Raamatun ohella laajimmalle levinnyt saksalainen teos koko maailmassa. Satukokoelmassa päitä putoilee, mutta suosio säilyy. Haastattelussa on professori Katri Karasma, joka pitää Grimmin satuja taideteoksina.

 • Hollywood teki prinsessoista taistelijoita

  12.06.2012 Yle Uutiset

  Amerikkalainen elokuva etsii saduista uutta jättimenestystä. Teineille suunnatut sadut ovat aiempaa synkempiä ja sotaisampia.

 • Lumikki ja metsästäjä on tummanpuhuva satu

  08.06.2012 Yle Uutiset

  Elokuva on kevään mittaan jo toinen versio tästä Grimmin veljesten sadusta. Ensikertalaisohjaaja Rupert Sandersin luotsaama elokuva on sadun tummempi, paikoitellen jopa painajaismaisia sävyjä saava muunnos.

 • Punahilkka pelleilee Lappeenrannan kaupunginteatterissa

  12.04.2011 Yle Uutiset

  Klovneriaversiossa Punahilkasta näyttelijät esittävät klovneja, jotka esittävät Punahilkka-sadun hahmoja. Lastenteatteriesityksessä painotetaan tunnelmaa kerronnan sijaan.

 • Salon Teatteri miehen ikään

  31.01.2011 Yle Uutiset

  Juhlavuottaan viettävä Salon Teatteri palaa historiansa ensimmäisen esityksen pariin, kun teatteri esittää ensi keväänä viidenkymmenen vuoden takaisen ensiesityksensä musiikkinäytelmä Saapasjalkakissan. Juhlavuottaan viettävä Salon teatteri toimii pitkälti parin sadan harrastajan varassa.

 • Satu vihkii taikuuteen, toivoon ja moraaliin

  10.12.2010 Yle Uutiset

  Kolmatta kertaa järjestettävän valtakunnallisen satupäivän teema on " Satu elää meissä kaikissa". Sadun toivotaan säilyvän osana lapsiperheiden arkea kiireestä ja uusista teknisistä välineistä huolimatta.

 • Klassikkosadut houkuttelevat teatteriin tänäkin syksynä

  14.09.2010 Yle Uutiset

  Saapasjalkakissa, Pinocchio ja Alladin ovat syksyn lastennäytelmien sankareita. Klassikkosatujen lisäksi lastenteatteria hallitsevat sovitukset tunnetuista lastenkirjoista, muun muassa Sinikka Nopolan ja Mauri Kunnaksen teoksista. Trendille on selvä syy: kirjallisuushahmot valloittavat yleisön tuttuudellaan.

Sivut