Hyppää pääsisältöön

muistelu

 • WTC-tornien kanssa seurusteleva Anne ei halua viettää terrori-iskun muistopäivää

  11.09.2019 Dokumentit

  Anne rakkastui torneihin vasta vuosi iskujen jälkeen.

  World Trade Centerin terrori-iskujen muistopäivä on vaikea paikka objektiseksuaali Annelle. Kaksoistornien kanssa seurusteleva nainen välttää muistopäivänä uutisia ja toivoo, ettei terroritekoa olisi tapahtunut. Hän pitää suhdetta yllä romahtaneiden tornien kanssa niistä tehtyjen pienoismallien avulla.

 • Oiva Toikka aiemmin julkaisemattomassa haastattelussaan: "En ole pihkassa Oiva Toikkaan"

  18.05.2019 Kulttuuricocktail

  Taiteilija Oiva Toikan aiemmin julkaisematon haastattelu.

  Optimistiksi voi oppia, muistuttaa taiteilija Oiva Toikka. KulttuuriCocktailin julkaisemassa keskeneräiseksi jääneessä haastattelussa Toikka muistelee lapsuuttaan ja ammattiuransa ensivaiheita, kuten myös analysoi elämäänsä vuonna 2015, jolloin haastattelu on tehty.

 • Mika Vainio – A Quiet Life

  18.12.2017 Kulttuuricocktail

  Mika Vainio lähiomaisten, ystävien ja työtovereiden silmin.

  Taiteilija Mika Vainion (1963–2017) elämä lähiomaisten, ystävien ja työtovereiden kertomana.

 • Neuvostoliittoon voi palata vain muistoissaan – sukkahousunsa myynyt suomalainen tunsi olevansa rikas

  24.11.2017 Kulttuuri

  Suomalaiset muistelevat lämmöllä Neuvostoliittoa

  Suomalaiset muistelevat lämmöllä Neuvostoliittoa

 • Tuhkimotarinoiden Timo: "Ohjaaja Mape Morottajan edessä uskalsin itkeä ja näyttää syvimmät tuntoni!"

  24.10.2017 Tuhkimotarinoita

  En voinut arvata, miten hienoja kokemuksia oli tulossa.

  Alusta saakka minulla on ollut tunne, että haluan kertoa tarinani. Tuoda esiin inhimillisiä asioita tässä ajoittain kovassa ja kylmässä maailmassa. Antaa uskoa ja toivoa muille vastaavanlaista kokeneille. Että äärimmäisestä menetyksestä voi selvitä ja jatkaa elämää.

 • Paavo Noponen tunsi urheilun ja taisi kielen

  25.10.2016 Elävä arkisto

  Tekijöiden kertomaa -ohjelma vuodelta 2006.

  Paavo Noposen (1930–2016) mielestä hyvältä urheiluselostajalta edellytetään paitsi urheilulajien tuntemusta myös hyvää suomen kielen taitoa. Haastattelussa Noponen kertoo pitkästä työurastaan Yleisradiossa ja esittelee näkemyksiään urheilusta sekä radioselostajan työstä. Tekijöiden kertomaa -ohjelma on vuodelta 2006.

 • Jaakko Kolmonen oli Suomen ensimmäinen koko kansan tv-kokki

  13.09.2016 Elävä arkisto

  Kokki Kolmonen Arto Nybergin haastattelussa ja valokuvissa.

  Keittiömestari Jaakko Kolmonen, tuttavallisemmin Kokki Kolmonen, muistetaan vuosikymmenien mittaisesta tv-urastaan. Kolmonen oli ennen kaikkea puhtaan kotimaisen ruoan ja terveellisen ruokavalion puolestapuhuja. Nokkela sanankäyttäjä ja iloluontoinen esiintyjä muisteli uraansa vuonna 2007 Arto Nybergin vieraana. Tuohon mennessä Kolmonen oli ehtinyt itse syödä noin 1200 kiloa puurohiutaleita ja peräti 12 000 jälkiuunileipää.

 • Jos synnyit 1930-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  17.06.2016 Sinun tarinasi

  Ylen vuosikymmenet 1930-luvulla syntyneen ihmisen silmin

  1930-luvun lapsena muistat ehkä, millainen oli ensikohtaamisesi radion kanssa. Kiersitkö sinäkin vastaanottimen taakse katsomaan, missä ne ihmiset oikein olivat? Jos asuit kaupungissa, saatoit jo lapsena päästä elokuviin ja tottua siten liikkuvaan kuvaan. Asuitpa missä päin maata tahansa, viimeistään sodan myötä opit tuntemaan nuo molemmat väylät, radion ja filmin, jotka tarjosivat sekä tietoa että tarinoita. Muistat hyvin, kun tv-lähetykset 1950-luvulla alkoivat. Olit jo aikuinen ja kiinni omassa elämässäsi – ajattelitko ehkä, että tuota villitystä minä sentään en tarvitse?

 • Juhani Ahon haavipojan matkassa Huopanankoskella

  04.03.2016 Elävä arkisto

  Juhani Ahon haavipoika muistelee yhteisiä kalaretkiä.

  Juhani Ahon haavipoika muistelee yhteisiä kalaretkiä.

 • Naiset tukkinippuja kiskomassa Varistaipaleen kanavalla

  09.10.2015 Elävä arkisto

  Varistaipaleen nipunvetäjät olivat Suomen ainoat tukkinaiset

  Heinävedellä Varistaipaleen kanavassa kiskottiin tukkinippuja naisvoimin vielä 1960-luvulla. Eteläsavolaisen Varistaipaleen kylän nipunvetäjät olivat Suomen ainoat naiset tukkilaisten miehisessä ammattikunnassa. Kesällä 2004 kamera taltioi naisten nipunvetonäytöksen ja muisteluita.

 • Kuusi kuvaa Krista Mikkolan elämästä

  27.08.2015 Elämä

  Krista Mikkola korostaa suoria kohtaamisia.

  Kansainvälisen taidemaailman suomalainen supernainen Krista Mikkola - taidehistorioitsija, kuraattori, Euroopan ja Välimeren nuorten taiteilijoiden Biennale -yhdistyksen emerita-presidentti - tuo taiteilijoita yhteen, ohjaa heitä löytämään oikeat foorumit ja parhaimmat kontekstit työlleen.

 • Humalaisen Nikita Hruštševin perse

  13.08.2015 Kulttuuri

  Jari Tervo puhuu Tamminiemen saunassa 1970-luvun Suomesta.

  Kirjailija Jari Tervo istui toimittajan kanssa Urho Kekkosen Tamminiemen museon saunan lauteille ja pohti 1970-luvun Suomea, sen ajankuvaa ja henkilöitä, sekä omia lapsuusmuistojaan.

 • Kuusi kuvaa Saara Cantellin elämästä

  06.08.2015 Elämä

  Saara Cantell halusi taikuriksi. Näin kävikin, tavallaan.

  Elokuvantekijä Saara Cantellia viehättää kaiken digitaalisen tekniikan keskellä se, miten paljon efektejä ja magiaa pystyy luomaan kekseliäisyydellä ja köyhän naisen kikkatekniikalla. Ensimmäiset trikkikuvansa hän otti 13-vuotiaana kaverinsa kanssa. Tytöt lavastivat mm. Herodeksen tyttären aamiaispöydän, jolla komeili Saaran irtileikattu pää vadilla. Katso hurja trikki ja muita kuvia Saara Cantellin elämän varrelta!

 • Jees poks pallinaama ja mitä näitä nyt oli

  08.06.2015 Oppiminen

  Aikamatkailua 80 -luvulle - kuka kestää kyydissä?

  Ylen Kasari-Mega-Platina-Turbo-Timantti-Extra-Speciaali imee sinut suoraan 80 -luvulle - halusit tai et.

 • Suomirock ylitti maiden ja median rajoja 1980-luvulla

  29.05.2015 Elävä arkisto

  Hannu Leidén, Puka Oinonen, Rami Kuusinen ja Ilkka Mattila

  1980-luvulla suomalainen rock syrjäytti hetkeksi iskelmän kevyen musiikin kaupalliselta valtaistuimelta. Kotimaan menestys synnytti uskoa myös kansainvällisiin pyrkimyksiin, vaikka todellisia läpimurtoja saatiin odottaa vielä vuosikaudet. Hannu Leidénin Havana Black ja Puka Oinosen Nights of Igunana kävivät kokeilemassa onneaan Kaliforniassa asti. Rockin menestys synnytti myös uusia medioita, paikallisradioiden rinnalla nousi lehtiä. Niistä tärkeimpiä oli Rami Kuusisen luotsaama Rumba. Rumbaan tuli töihin itse myös muusikkona toiminut ja myöhemmin Helsingin Sanomiin rocktoimittajaksi siirtynyt Ilkka Mattila.

 • Suomalaisen rockin 1980- ja 90-lukujen vallankäyttäjät

  21.05.2015 Elävä arkisto

  Suomirockin todellinen valta oli levy-ytiöillä ja mediassa

  Suomirockin ammattimaistuminen oli nopea prosessi ja se siirsi valtaa kansainväliseen tapaan levy-yhtiöihin ja mediaan. Keskeisiä hahmoja olivat suurten kansainvälisten musiikkijättien Suomen osastojen toimitusjohtajat Gugi Kokljuschkin ja Hobo Puhakka, nuoremmasta polvesta esiin nousi monia vahvoja hahmoja, mm. Gabi Hakanen. Myös median valta kasvoi, yksi tärkeimmistä henkilöistä oli Yleisradion useissa keskeisissä tehtävissä toiminut Jukka Haarma.

 • 1960- ja 70-lukujen erilaiset äänet: Aulikki Oksanen, Harri Saksala, Eero Koivistoinen ja Sakari Kukko

  07.05.2015 Elävä arkisto

  1960- ja 70-luvulla suomalaisen musiikin rajat venyivät

  1960-luvun lopussa ja 70-luvulla suomalainen kevyt musiikki mullistui täysin. Perinteisen iskelmän ja käännöskappaleiden rinnalle syntyi suomalainen rock, toisesta suunnasta taistolainen laululiike venytti rajoja. Myös jazz, kansanmusiikki ja jopa maailman musiikki sotkivat pakkaa. Aulikki Oksanen, Harri Saksala, Eero Koivistoinen ja Sakari Kukko tekivät musiikkiaan myllerrysten keskellä.

 • Suomalaisen kevyen musiikin vahvoja naisia

  29.04.2015 Elävä arkisto

  Suomalaisen kevyen musiikin vahvoja naisia 1970-90 -luvuilta

  Suomalaisten naisten nousu suomirockin eturiviin näkyi selvästi tehdessäni neljä, eri vuosikymmeniä käsitellyttä sarjaa. Vielä 1970-luvulla naiset rockmuusikkoina olivat harvinaisuuksia, 1980-luvulla heitä oli jo enemmän, ja vuosituhannen lopun lähestyessä naiset olivat nousseet miesten rinnalle tasaveroisiksi tekijöiksi.

 • Ruokamuistoja eri vuosikymmeniltä

  13.03.2015 Puoli seitsemän

  Ruoka on kaikille tuttua sosiaalihistoriaa.

  Lapsuuden ruokapöytä on yksi ihmisen tärkeimmistä paikoista. Rakkaimmat ruokamuistot ovat muistoja niin paljon muustakin kuin ruuasta.

 • Hyvämuistiset ja -puheiset Nummelan sisarukset asuivat yhdeksänkymppisiksi metsäpirtissä

  19.12.2014 Elävä arkisto

  Maija, Akusti ja Vihtori Nummela syntyivät 1800-luvun lopulla ja elivät vanhuuden päiviin saakka Hattulassa metsätorpassa. Sisarukset olivat iäkkäinäkin hyvämuistisia tarinankertojia, joten toimittaja Niilo Ihamäki kollegoineen kävi heitä haastattelemassa vanhoista ajoista useampaankin otteeseen 1970-luvulla.

Sivut