Hyppää pääsisältöön

Wolfgang Amadeus Mozart

 • Hyvin se Rantala vetää - Mozartiakin

  14.05.2018 Klassinen

  Levyarvostelu

  Viime keväänä pianisti Iiro Rantala vetäisi Bremenissä paikallisen kamariorkesterin kanssa niin hyvän keikan, että levymerkki ACT päätti julkaista sen levyllä. Ohjelmistossa oli Rantalan omia kappaleita ja pari hänen suosikki-coveriaan jousilla höystettynä sekä varsinaisena pihvinä Mozartin pianokonsertto nro 21 C-duuri. Itse en miellä levyä crossoveriksi, vaan näytteeksi siitä, miten monipuolinen nykymuusikko rakentaa viihdyttävän ja ylläpitävän konserttiohjelman.

 • Uusiokadensseista särmää Mozartin pianokonsertoille

  23.04.2018 Klassinen

  Levyarvostelu

  Alba-yhtiön uutuuslevyllä tanskalaispianisti Katrine Gislinge soittaa kolme Mozartin pianokonserttoa yhdessä Stenhammar-jousikvartetin kanssa. Orkesteriosuudet sovitti jousikvartetille Mozart itse, joten siinä ei ole mitään erikoista. Mutta siinä on, että kadenssit konserttoihin on säveltänyt Gislingen puoliso Bent Sörensen. Onneksi Sörensenillä on sekä kokemusta että näkemystä oman musiikkinsa punomisesta vanhojen mestariteoksien lomaan. Siisti mutta hieman karuksi pelkistetty levy saa uusiokadensseista ihastuttavaa särmää.

 • 12.5. Chamber Music Concert 9 / MOSTLY MOZART

  13.04.2018 RSO in English

  Annika Palas-Peltokallio, artistic planning and violin Annemarie Åström, violin Camilla Vilkman, viola Jakob Dingstad, viola Tuija Rantamäki, cello Jouko Laivuori, piano W. A. Mozart: Sonata for Violin and Piano No. 26 in B Minor K.378 Aulis Sallinen: String Quartet No. 4 W. A. Mozart: String Quartet No. 2 in C Minor K. 406 / K.516b BUY TICKET

 • 12.5. Kamarimusiikkikonsertti 9 / MOSTLY MOZART

  05.04.2018 RSO

  Annika Palas-Peltokallio, taiteellinen suunnittelu ja viulu Annemarie Åström, viulu Camilla Vilkman, alttoviulu Jakob Dingstad, alttoviulu Tuija Rantamäki, sello Jouko Laivuori, piano W. A. Mozart: Sonaatti viululle ja pianolle nro 26 b-molli K. 378 Aulis Sallinen: Jousikvartetto nro 4 ”Hiljaisia lauluja” W. A. Mozart: Jousikvintetto nro 2 c-molli K. 406 / K. 516b OSTA LIPPU

 • "Otetaan täysin hullu idea ja pistetään se toimimaan” - tempauksistaan tunnetusta Sumiaisten kylästä ponnistaa nyt oma oopperatalo

  27.03.2018 Egenland

  "Pienessä paikassa voi tehdä isoja asioita"

  Oma ooppera ei ollut ensimmäisenä mielessä, kun Marie Finne-Bray ja Piers Bray muuttivat Australiasta Sumiaisten kylään kesällä 2010. Nyt Mozart ja musikaalien sävelet kaikuvat keskisuomalaisessa kotipihassa täysille saleille.

 • Daniel Hopen savunmakuinen Mozart-matka

  23.03.2018 Klassinen

  Levyarvostelu

  Suurten levy-yhtiöiden suurten viulistitähtien suuret teemalevyt ovat yleensä masentavia. Kun tavoitellaan niin suurta yleisöä kuin kutistuvilla taidemusiikkimarkkinoilla vielä on mahdollista, tulos usein kulkee varovaisesti keskitietä, ja levyn teemakin vain laimentuu näkökulmasta otsikoksi ja pakottaa viulistitähden pois osaamisensa ytimestä. Deutsche Grammophonin tallissa viulua soittavan Daniel Hopen uutuus Journey to Mozart ei onneksi masenna tavallista enempää, ja sisältää jopa muutamia ilonaiheita.

 • Mozartin varjoonsa jättänyt säveltäjä unohdettiin – nyt hänen kadonneeksi luultu teoksensa esitetään Suomessa

  02.03.2018 Yle Uutiset

  Taidemusiikin kaanonia alettiin luoda 1800-luvulla. Siinä pelissä Leopold Koželuch hävisi.

 • Väärin äänitetty väärä tenori Mozartiin

  11.02.2018 Klassinen

  Levyarvostelu

  Tenori Juan Diego Florezin Mozart-levy on lojunut pöytäni kulmalla jo viime vuodesta. Raskaissa verismo-oopperoissa viime ajat marinoitunut tiivis ja iso tenoriääni ei välttämättä sovi Mozartiin, vaikka hurmaisi maailman oopperayleisöt, joten aavistelin, ettei kyseessä ole taiteellisesti perusteltu yhdistelmä vaan levy-yhtiö Sonyn katala juoni. Valitettavasti aavistelin oikein.

 • Gilmore-voittaja Piotr Anderszewski esiintyy RSO:n solistina

  31.01.2018 RSO

  Konsertin johtaa Klaus Mäkelä.

  Yllättäväksi ja häkellyttäväksikin tulkitsijaksi kuvailtu pianisti Piotr Anderszewski soittaa Mozartin pianokonserton nro 24 RSO:n solistina 7.–8.2. Musiikkitalossa.

 • RSO:n omat muusikot Laura Vikman ja Jakob Dingstad Mozart-konsertin solisteina

  07.11.2017 RSO

  Konsertin johtaa Bernard Labadie.

  RSO:n omat muusikot, viulisti Laura Vikman ja alttoviulisti Jakob Dingstad ovat solisteina Bernard Labadien johtamassa konsertissa 15.11. Ohjelmassa on Mozartin kaksoiskonsertossa Sinfonia Concertante, Beethovenin Coriolanus -alkusoitto ja Mozartin sinfonia nro 39.

 • Täysveristä Mozartia nuorelta debytantilta

  27.10.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Warner Classicsia voisi helposti syyttää nuoruudella ratsastamisella, ellei heidän uusin nuori artistinsa, viulisti Noa Wildschut kerta kaikkiaan soittaisi niin hyvin ja aseistariisuvasti. Teknisesti valmiin ja ilmaisullisesti kypsän viulistin kyky eläytyä Mozartin musiikin elohopeamaisiin käänteisiin on tavattoman hätkähdyttävä ottaen huomioon, että viulisti oli vuosi sitten syksyllä, debyyttilevynsä tekohetkellä, vasta 15-vuotias. Mihinkä Noa Wildschutin ura tästä kehittyykään!

 • Onko levyjä liian helppo tehdä?

  04.10.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Levyteollisuus on parissa vuosikymmenessä mullistunut muun muassa siksi, että levyjä on entistä helpompi tehdä. Levy-yhtiön ovella ei tarvitse käydä anelemassa, koska äänityslaitteistot eivät maksa omaisuuksia, niitä osaa käyttää ilman Tonmeister-tutkintoa ja fyysisen levypainoksen voi tilata verkosta. Mutta onkohan kynnys alentunut liikaa, kun sen ylitse pääsee myös harmillisen karuja levyjä, sellaisia kuin viulisti Erkki Palolan ja kitaristi Ilkka Virran kokoelma myöhäistä salonklassismia?

 • Mozartiaanit Andrew Manze ja Francesco Piemontesi esiintyvät RSO:n konsertissa

  12.09.2017 RSO

  Piemontesi soittaa Mozartin pianokonserton nro 27.

  ”Mozart-dreamteamiksi” ylistetty pianisti Francesco Piemontesi ja kapellimestari Andrew Manze esiintyvät RSO:n kanssa [link:https://yle.fi/aihe/tapahtuma/2017/09/20/209-keskiviikkosarja-2;20.9.;standard;] Musiikkitalossa. Ohjelmassa on Mozartin viimeinen pianokonsertto nro 27, Hubert Parryn Brahmsin muistolle säveltämä Elegia sekä Schönbergin Brahmsin pianokvartetosta sovittama orkesteriteos.

 • Kuulevatko kasvit musiikkia? Italialainen viininviljelijä soittaa köynnöksilleen Mozartia

  09.09.2017 Yle Uutiset

  Italialaistutkija on vakuuttunut siitä, että musiikki parantaa viiniä. Suomalaisprofessori epäilee.

 • Barokin loistoa Versailles'ssa ja Bartabas Salzburgissa

  02.06.2017 Yle Teema

  Kaksi upeaa musiikillista ratsastusnäytöstä

  Teema esittää kaksi upeaa musiikillista ratsastusnäytöstä. Aurinkokuninkaan palatsin puutarhassa herää eloon barokin loisto, ja Salzburgissa Bartabasin upeat ratsut ovat parrasvaloissa Mozart-juhlaviikoilla.

 • Hannu Lintu: ”Alppisinfonia ei ole mikään matkailumainos”

  22.05.2017 RSO

  Hannu Lintu kertoo 24.5. konsertin ohjelmasta

  Straussin Alppisinfonia on ylikapellimestari Hannu Linnun mukaan toki luontoa kuvailevaa musiikkia, mutta "teoksen taustalla on myös vaikuttava henkinen sisältö." Lue, mitä muuta Lintu kertoo kevätkauden päätöskonsertin ohjelmasta Lotta Emanuelssonin haastattelussa.

 • Kuoropoika ja hevimies laulaa sielunmessua, vaikkei usko jumalaan: "Ihmiset näkevät ristiriitaa sielläkin, missä sitä ei ole"

  12.05.2017 Yle Uutiset

  Henri Vänskälle kuoro on ollut paikka, joka parantaa haavoja, kun maailma aiheutti niitä.

 • Bachia kuin kahvia – kuumana, tuoksuvana ja klassisen tasapainoisena

  21.04.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Kiinnostun aina, kun näen Carl Philipp Emanuel Bachin musiikkia esitettävän tai levytettävän. Omaan isäänsä ja ihailijoihinsa, wieniläisklassikoihin verrattuna näkymättömäksi jäänyt Emanuel Bach kirjoitti tunteikasta, väreilevää, spontaania ja taidokasta musiikkia. Sitä esittelee nyt Café Zimmermann, 1700-luvun Leipzigin amatöörimusisointi-iltamien isännältä nimensä lainannut yhtye, levyllisellä Bachin saksankielisiä kantaatteja ja kamarimusiikkia.

 • 15.11. Wednesday series 6

  03.04.2017 RSO in English

  Bernard Labadie, conductor Laura Vikman, violin Jakob Dingstad, viola Ludwig van Beethoven: Coriolanus, overture W. A. Mozart: Sinfonia concertante W. A. Mozart: Symphony No. 39 BUY TICKET Watch and listen LIVE Nov 15th at 7 pm EET.

 • 20.9. Wednesday series 2

  03.04.2017 RSO in English

  Andrew Manze, conductor Francesco Piemontesi, piano Hubert Parry: Elegy for Brahms, fp in Finland W. A. Mozart: Piano Concerto No. 27 K 595 Johannes Brahms / Arnold Schönberg: Piano Quartet in G minor BUY TICKET Watch and listen LIVE Sep 20th at 7 pm EET.

Sivut