Hyppää pääsisältöön

Frank Zappa

 • Avaruusromua 29 vuotta: Onko tämä muka rockia?

  28.05.2019 Kulttuuri

  Ne kaikki oudot äänet...

  Minulta on aina silloin tällöin kysytty mikä oli se, joka sai minut innostumaan kokeellisesta ja elektronisesta musiikista. Olen aina vastannut jotakuinkin samoin: kyllä se oli rock-musiikki. Se oli kokeellinen rock-musiikki. Ne kaikki oudot äänet, joita äänilevyiltä alkoi kuulua 1960-luvun puolivälin jälkeen. Noin kymmenen vuoden kypsässä iässä kuulin jotakin hyvin kiinnostavaa. Se oli yhtye, joka vielä pari vuotta aiemmin oli laulanut She loves you, All My Loving ja muuta sen suuntaista. Sitten kaiuttimista alkoi yhtäkkiä kuulua jotakin outoa. Ja tässä nyt ollaan. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Litku Klemetti innostui kiemuraisuudesta - Voiko progen ja hittibiisin yhdistää?

  23.04.2018 Kulttuuricocktail

  Litku Klemetti soittaa varhaisprogea

  Litku Klemetin luovuus tuntuu ehtymättömältä. Uusi levy Taika tapahtuu tuntuu jo nyt potentiaaliselta Suomi-rockin klassikolta. Levy sukeltaa varhaisen progressiivisen rockin maisemiin unohtamatta tarttuvia kertosäkeitä. Kulttuuricocktailin toimittaja soitti Litkulle selvittääkseen, miten Zappa, Taiska ja Reetu mahtuvat samalle taiderocklevylle.

 • Iltatähden lopunajat – heviä, syntikoita ja kasariglamouria

  21.03.2017 Elävä arkisto

  Tv-klassikko palasi 1980-luvulla kotvaksi aikaa ruutuun.

  Tv-klassikko palasi 1980-luvulla kotvaksi aikaa ruutuun.

 • Jupu Poutanen - Kapellimestariluokan intendentti edellä aikaansa

  19.10.2016 Klassinen

  Kapellimestarikoulutuksen menestystekijät julki.

  Kapellimestarikoulutuksen menestystekijät julki.

 • Proge ja fuusiomusa tahdittivat Iltatähden ennätysvuotta 1976

  18.10.2016 Elävä arkisto

  Suosikkisarja tarjosi vastapainoa "kauppamiesten tavaralle".

  TV2:n Iltatähti-musiikkiohjelmalla oli vuonna 1976 enemmän lähetyksiä kuin koskaan muulloin. Se koki musiikkipoliittiseksi tehtäväkseen nostaa esiin kunnianhimoisia kokeiluja vastapainoksi "kauppamiesten tavaralle". Jälkipolville säilyneisiin arkistoaarteisiin kuuluvat mm. Sorvali–Hurmerinta Bandin, Nono Söderbergin, Royalsin, Piirpauken, Steeleye Spanin, Chicago Overcoatin ja Kontravirtasen esiintymiset.

 • Eat That Question – Frank Zappa ja toimittajat nokikkain

  20.09.2016 Kulttuuricocktail

  Uusi dokumentti rakentuu Zappan vanhoista haastatteluista

  Uusi dokumentti piirtää muotokuvaa Frank Zappan persoonasta arkistohaastattelujen kautta. Jazzin, progressiivisen rockin ja modernin konserttimusiikin omaperäinen säveltäjä Zappa tunnettiin älykkäänä provokaattorina ja sensuurin vastustajana. Dokumenttiohjaaja neuvotteli pitkään Zappan tiukan perikunnan kanssa musiikin käyttöoikeuksista.

 • Video: Ultra Bra -laulajan uusi sävellys antaa sellolle sähköä – inspiraationa Frank Zappa

  11.08.2016 Yle Uutiset

  Olli Virtaperko oli yksi Ultra Bra -yhtyeen laulusolisteista, mutta nykyään hän ravistelee sävellyksillään konservatiivista klassisen musiikin maailmaa. Turun musiikkijuhlien avajaiskonsertissa kuullaan Virtaperkon konsertto vahvistetulle sellolle ja orkesterille. Solistina on sellometalliyhtye Apocalypticasta tuttu Perttu Kivilaakso.

 • Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin ensimmäiset leffat julki – nämä musiikkielokuvat mukana

  17.06.2016 YleX

  Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali on paljastanut ensimmäiset tärpit syyskuun ohjelmistostaan. Musiikkielokuvissa ovat esillä Miles Davis ja Frank Zappa.

 • Imelda May, Beth Hart ja Zappa plays Zappa Pori Jazzeille

  29.02.2016 Yle Uutiset

  Beth Hartin piti vierailla Porissa jo viime kesänä. Silloin terveys temppuili, mutta tänä kesänä hän on luvannut paikata tilanteen. Hartin lisäksi Pori Jazzeille saapuvat torstaina 14. heinäkuuta myös muun muassa Imelda May Ja Zappa plays Zappa.

 • Vuonna 1974 Iltatähti vaihtoi väriin ja Mikko Alataloon

  08.02.2016 Elävä arkisto

  Musiikkiohjelmalöytöjä Ylen arkistoista.

  Ylen kevyen musiikin lippulaiva Iltatähti aloitti vuonna 1974 värilähetykset. Ohjelman toinen lähetyskausi oli muutenkin myllerrysten aikaa, kun juontaja vaihtui muutaman kuukauden välein. Vain pieni osa nyt julkaistavasta materiaalista on esitetty tv-uusintoina. Kaikkea siitä ei koskaan ole nähty värillisenä Suomen televisiossa.

 • Iltatähti tuikki poptaivaalla 10 vuotta

  05.01.2016 Elävä arkisto

  Iltatähden kymmenen vuotta

  Iltatähti oli Suomen suosituimpia kevyen musiikin tv-ohjelmia kautta kymmenvuotisen uransa. Elävän arkiston megapläjäys Iltatähden taipaleesta alkaa kesäkuusta 1973 ja päättyy kevääseen 1983.

 • Varhainen Iltatähti oli koko perheen kriittinen musiikkiohjelma

  28.12.2015 Elävä arkisto

  Aikansa keskeisin pop- ja rocksarja aloitti vuonna 1973.

  1970-luvun keskeisin pop- ja rockohjelma Iltatähti oli alkujaan omistettu aivan kaikelle kevyelle musiikille Hurriganesista lehmänkellonkalisteluun. Hyvän ja huonon musiikin raja oli tekijöille kuitenkin kirkas, eikä se jäänyt yleisöllekään epäselväksi. Aloitusvuoden 1973 ohjelmissa ovat mukana mm. Hector, Katri Helena, Danny, Badding, Tasavallan Presidentti ja Sammy Babitzin.

 • Grammy-palkittu Randy Brecker Oulu All Star Big Band -festivaaleilla

  13.01.2012 Yle Uutiset

  Grammy-palkittu Randy Brecker saapuu Ouluun helmikuun lopulla. Trumpetisti on tehnyt muun muassa satoja levytyksiä maailman eturivin artistien, kuten Bruce Springsteenin ja Jaco Pastoriuksen sekä Frank Zappan kanssa.

 • Oulun Musiikkijuhlat soi monin sävelin

  16.03.2011 Yle Uutiset

  Meneillään olevilla Oulun Musiikkijuhlilla päästään keskiviikkona amerikkalaisten säveltäjien pariin. Kaupungintalon juhlasalissa esitetään Charles Ivesin Concord -pianosonaatti ja kulttibändi The Mothers of Inventionin perustajan ja johtajan Frank Zappan musiikkia.

 • Frank Zappan pojan yhtye Suomeen

  24.02.2009 Yle Uutiset

  Frank Zappan vanhin poika Dweezil tuo Zappa Plays Zappa -kokoonpanonsa Suomeen kesällä. Yhtye esiintyy Helsingin Kulttuuritalolla lauantaina 6. kesäkuuta.

 • YouTubesta ulosheitetty suomalaiskitaristi jatkaa parodiavideoiden tekoa (katso video)

  28.02.2008 Yle Uutiset

  Tamperelainen Santeri Ojala keräsi miljoonayleisön tekemällä parodioita kitarasankarien soittovideoista. Pilailu loppui, kun Ojala heitettiin ulos netin YouTube -palvelusta. Julkisuuden ansiosta mediataiteilija on kuitenkin saanut lupaavia työtarjouksia ulkomailta. Myös parodiavideoiden teko jatkuu, uusimman teoksen aiheena on Anssi Kela.

 • Neuvostoliiton ensimmäinen dj keikkailee Helsingissä

  03.02.2008 Yle Uutiset

  Neuvostoliiton ensimmäinen tiskijukka Artemi Troitski tekee maanantaina dj-keikan Helsingissä. Troitski toimi dj:nä ensimmäistä kertaa Moskovassa vuonna 1972. Tuolloin settiin kuului luento länsimaisesta musiikista ja levyjen soittoa Frank Zappasta Led Zeppeliniin. Nyt asetelma on kääntynyt päälaelleen, kun Troitski esittelee suomalaisille venäläistä populaarimusiikkia.

 • Säveltäjä Karlheinz Stockhausen oli kokeilevan musiikin pioneeri

  10.12.2007 Yle Uutiset

  Viime keskiviikkona kuollut saksalainen Karlheinz Stockhausen kuuluu viime vuosisadan merkittävimpiin säveltäjiin. Stockhausen yhdisti ensimmäisenä ihmisääntä ja elektronisesti luotua ääntä teoksissaan jo 1950-luvulla.

 • Säveltäjä Karlheinz Stockhausen kuollut

  07.12.2007 Yle Uutiset

  Viime vuosisadan jälkipuoliskon merkittävimpiin säveltäjiin kuuluva saksalainen Karlheinz Stockhausen on kuollut 79 vuoden ikäisenä. Säveltäjän entinen puoliso Mary Bauermeister vahvisti Stockhausen-säätiön ilmoituksen Stockhausenin kuolemasta perjantai-iltana.

 • The Crashille soppari USA:han

  14.02.2007 Yle Uutiset

Sivut