Hyppää pääsisältöön

viirupöllö

 • Hellyttävä poikaspari pihakoivussa - viirupöllö löysi luonnonkolon yllättävästä paikasta. Katso suloiset kuvat!

  13.06.2019 Luonto

  Katso kuvat viirupöllön harvinaisesta pesäpaikasta.

  Kun ihminen löytää viirupöllön pesän, se sijaitsee useimmiten sille rakennetussa linnunpöntössä. Lammilaisessa pihapiirissä viirupöllö valitsi mieluummin luonnonkolon pihakoivusta aivan tien vierestä, kuin ihmisen kyhäämän lautalaatikon lähimetsästä.

 • Viirulla ja Raidalla on edessään jännittävä tulevaisuus

  29.05.2017 Luonto

  Pienet pöllönpoikaset voimistelevat siipiään innokkaasti.

  Viiru-pöllönpoikanen voimistelee kotipöntössä siipiään innokkaasti. Se on kohta valmis seuraamaan Raitaa ulkomaailmaan.

 • Tässä ovat Viiru ja Raita!

  24.05.2017 Luonto

  Viirupöllönpoikasten nimikilpailu on ratkennut.

  Viirupöllönpoikasten nimikilpailu on ratkennut. Poikaset saivat nimensä ja tunnistamista helpottavat värirenkaat suorassa lähetyksessä sunnuntaina 21.5.

 • Selviytyvätkö pöllönpoikaset kylmästä keväästä?

  18.05.2017 Luonto

  Joskus pöntöistä voi löytyä yllätyksiä,kuten telkänpoikasia.

  Lähdimme viirupöllötutkijoiden matkaan selvittämään, miten pöllöjen pesintä tänä keväänä sujuu. Joskus pöntöistä voi löytyä yllätyksiä. Mitä tutkija tuumasi löytäessään pöllönpöntöstä terhakan telkänpoikasen?

 • Äänestä parhaat nimet viirupöllökaksosille!

  16.05.2017 Miljoona linnunpönttöä

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä sunnuntaina 21.5.

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä suorassa lähetyksessä sunnuntaina 21.5. Pöllönpoikasille tuli yli 500 nimipariehdotusta, joiden joukosta raati valitsi viisi suosikkiaan. Nyt te pääsette äänestämään lopullisesta valinnasta!

 • Ehdota nimiä viirupöllösisaruksille!

  08.05.2017 Luonto

  Blondi ja Elias ovat saaneet kaksi poikasta.

  Blondi ja Elias, Ranuan eläinpuistossa asuva viirupöllöpariskunta, ovat saaneet kaksi poikasta. Poikaset kuoriutuivat vapun tienoilla Blondi-emon haudottua niitä huhtikuun alusta asti. Mitkä nimet niille sinun mielestäsi sopisivat?

 • Seuraa suoraa lähetystä viirupöllön pesästä!

  19.04.2017 Luonto

  Livekamera kuvaa pöllön pesintää Ranuan eläinpuistossa.

  Blondi ja Elias ovat Ranuan eläinpuistossa asuva viirupöllöpari. Yle Luonnon Miljoona linnunpönttöä – kampanja näyttää, mitä pariskunnan pöntössä tapahtuu.

 • Yöpetolinnut: Viirupöllö

  31.03.2017 Luonto

  Komeasti haukkuva ”huvuh, huvuh-hu-huvuh”.

  Varista isompi, pitkäpyrstöinen viirupöllö on kauttaaltaan harmaan- ja vaaleankirjava. Yksivärisen vaalean naaman keskeltä tuijottavat mustat silmät. Koiraan kevättalven öinä kuuluva soidinääni on kumeasti haukkuva ”huvuh, huvuh-hu-huvuh”.

 • Pönttöpesintä: Viirupöllö on myyränpurija

  04.07.2016 Miljoona linnunpönttöä

  Lintu saalistaa pääosin pikkunisäkkäitä.

  Kaukaa kuultuna viirupöllön huhuilua voi olla vaikea erottaa pihapiiriä vartioivan karvaturrin haukahteluista. Viirupöllö on yleensä aktiivisimmillaan aamu- ja iltahämärissä, mutta se on liikkeellä ravinnon perässä myös öisin. Viirupöllö saalistaa pääosin pikkunisäkkäitä. Niiden osuus pesimäaikaisesta ravinnosta on yli 75 prosenttia. Myyrien ja linnunpoikasten ohella pesistä on löytynyt myös oravien, lumikoiden, kärppien ja liito-oravien jäänteitä. Rotat ovat saaliina yllättävän harvinaisia.

 • Kuka pöntössäni asuu: Viirupöllö

  29.06.2016 Miljoona linnunpönttöä

  Komeasti haukkuva ”huvuh, huvuh-hu-huvuh”.

  Varista isompi, pitkäpyrstöinen viirupöllö on kauttaaltaan harmaan- ja vaaleankirjava. Yksivärisen vaalean naaman keskeltä tuijottavat mustat silmät. Koiraan kevättalven öinä kuuluva soidinääni on kumeasti haukkuva ”huvuh, huvuh-hu-huvuh”. Viirupöllö pesii isossa pöntössä, kannon päässä tai haukan vanhassa risupesässä.

 • Linnunpöntöt kolopesijöiden apuna

  04.04.2016 Miljoona linnunpönttöä

  Suomessa noin 30 lajia pesii puunkoloissa.

  Suomessa elää noin 30 lintulajia, jotka pesivät puunkoloissa, ja jokunen lisäksi kivien onkaloissa. Tikat sekä hömö-, töyhtö- ja lapintiainen kovertavat itse pesäkolonsa, mutta muiden kololintujen on löydettävä valmis pesäkolo.

 • Suomi tuntee pöllönsä

  15.05.2014 Elävä arkisto

  Tutkittu juttu tutustuu pöllöihin.

  Laajan metsäteollisuuden Suomessa pöllöt ovat joutuneet sopeutumaan lukuisiin muutoksiin elinympäristössään. Suomen pöllöjen elämää onkin tutkittu runsaasti. Tutkittu juttu tutustui maamme pöllötutkijoihin ja pöllöjen salattuun maailmaan vuonna 2005.

 • Haukat, kotkat ja pöllöt

  09.04.2009 Elävä arkisto

  Suomessa voit kohdata suurista päiväpetolinnuista mm. maakotkan, piekanan, sääksin ja tuulihaukan. Kaksi viimeksi mainittua asuttavat lähes koko Suomea, kun taas maakotka elää Keski-Suomesta Lappiin ja piekana harvinaisena Pohjois-Suomessa.