Hyppää pääsisältöön

elektroninen musiikki

 • Avaruusromua: Kun kaaos pyrkii lähelle

  27.05.2020 Kulttuuri

  Silloin kun on hiljaista ja on yksin.

  Ranskalainen filosofi Blaise Pascal sanoi jo 1600-luvulla ihmisten olevan onnettomia vain siksi, etteivät he malta levätä, olla aloillaan. Viime aikoina itse kukin on joutunut olemaan enemmän tai vähemmän aloillaan. Aivojen normaali olotila on kaaos, sanoo norjalainen Erling Kagge. Hän sanoo ettei ole helppoa olla toimeton silloin, kun mitään ei tapahdu. Silloin kun on hiljaista ja on yksin. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Space Junk presents: How lanterns will turn into galaxies, sighs will be measured in horsepower, and puddles of naphtha will become oceans on a new map of the world

  22.05.2020 Kulttuuri

  A new interpreperation of Finnishness

  The material used in the film is the black-and-white silent film Finlandia from 1922, directed by Erkki Karu. The film depicts Finland and its most iconic views poetically but realistically a hundred years ago. The material from a hundred years ago combines Esa Kerttula's photographs about everyday Finland in the 2020s and the unique music of six Finnish musicians Esa Kotilainen, Nemesis, Mari Sainio, Johanna Sulkunen, Jimi Tenor and Ilpo Väisänen.

 • Etsintä on päättynyt! 30 vuotta outoa musiikkia ja ajatuksia tarjonnut Avaruusromua hiljenee

  20.05.2020 Kulttuuri

  Avaruusromua täyttää 30 vuotta sunnuntaina 7.6.2020.

  Avaruusromua 30 vuotta -juhlalähetys, Avaruusromun viimeisen lähetyksen jälkeen Avaruusromun pitkä ja hiljainen yö radiossa. Uutta kotimaista elektronista musiikkia sisältävä elokuvakokeilu “Kuinka lyhdyt muuttuvat linnunradoiksi, huokaukset mitataan hevosvoimissa ja naftalätäköistä tulee uudella maailmankartalla valtameriä” Yle Areenassa. Yle Radio 1 ja Yle Areena 7.6.2020 kello 22.05

 • Avaruusromua: Aika, vesi, ilma, sähkö, musiikki ja kaikki muu

  20.05.2020 Kulttuuri

  Kaikki virtaa!

  Tässä meidän aineellisessa todellisuudessamme ei voi olla mitään pysyvää, sanoi kreikkalainen filosofi Herakleitos. Hän oli viisi sataa vuotta ennen meidän ajanlaskumme alkua sitä mieltä, että todellista on vain muutos. Pysyvyys on harhaa. Kaikki on liikkeessä. Kaikki muuttuu. Kaikki virtaa, eikä ainoastaan aika, vaan nykyään myös vesi, ilma ja sähkö. Niin, ja musiikki. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kaupunkifestivaali Flow on peruttu tältä kesältä – liput käyvät ensi vuoden tapahtumaan

  14.05.2020 Yle Uutiset

  Seuraava Flow Festival järjestetään 13.–15. elokuuta 2021 Helsingin Suvilahdessa.

 • Avaruusromua: Onko se äänikuvassa ja tunnelmassa?

  13.05.2020 Kulttuuri

  Millaista musiikkia tämä aika tuottaa?

  Millaista musiikkia tämä aika tuottaa? Kuuluuko tämä aika musiikissa? Voiko sen kuulla? Viime aikoina Avaruusromuun on tullut tarjolle selkeästi normaalia enemmän musiikkia. Ehkä tämä kertoo sen, että musiikintekijöillä on sekä aikaa että syytä musiikin tekoon. Musiikilla, sekä sen kuuntelemisella että sen tekemisellä on tunnetusti erittäin suotuisia vaikutuksia ihmismieleen. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Syntetisaattoriyhtye Kraftwerkin perustajajäsen Florian Schneider on kuollut

  06.05.2020 Yle Uutiset

  Kraftwerkista vuonna 2008 eronnut Schneider työskenteli viime vuodet omien musiikkihankkeidensa parissa. 

 • Avaruusromua: Varkain vien tai lainaan!

  06.05.2020 Kulttuuri

  Se oli sampleri!

  Painoin kosketinta. Se mitä kuulin oli kuin taikuutta. Miten tämä oli mahdollista? Kaikki maailman äänet yhdessä laitteessa! Elettiin 1980-luvun alkuvuosia. Uusi ihmeellinen laite oli sampleri. Sillä pystyi samplaamaan eli tallentamaan laitteeseen mitä tahansa ääntä ja sen jälkeen soittamaan musiikkia tuolla äänellä. Se oli laite, joka tulisi mullistamaan musiikin. Se oli taikuutta! Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Olosuhteiden sanelemia ratkaisuja

  22.04.2020 Kulttuuri

  Kaikki tapahtuu netissä ja lopputulos julkaistaan netissä.

  Idea on yksinkertainen. Tilanteen sanelema. Muusikko aloittaa sävellyksen ja lähettää sen seuraavalle muusikolle, joka puolestaan lähettää sen jälleen seuraavalle. Jokainen vuorollaan soittaa sävellykseen oman osuutensa. Kaikki tapahtuu netissä ja lopputulos julkaistaan netissä. Olosuhteet ovat saaneet aikaan uusia käytäntöjä. Myös muusikot ovat siirtyneet virtuaaliseen maailmaan: tekemään, esittämään ja julkistamaan musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Täysin järjenvastaista!

  15.04.2020 Kulttuuri

  Kuuluuko musiikissa jotakin mitä siinä ei ole?

  Kesällä vuonna 1976 julkistettiin Mars-planeetan pinnasta otettu valokuva. Harmaassa kuvassa näkyivät aivan selvät ihmiskasvot. Mahdotonta, ajateltiin. Ilmiö ei ollut uusi. Ihmiset ovat aina nähneet ympärillään mitä ihmeellisimpiä asioita: paahtoleivän pintaan ovat piirtyneet Jeesuksen kasvot, Neitsyt Marian kuvia on ilmestynyt milloin minnekin ja monet kalliot ovat näyttäneet peikolta tai hirviöltä. Kautta aikain me olemme nähneet pilvissä mitä erilaisimpia asioita. Kuuluuko myös musiikissa jotakin, mitä siinä ei ole? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Unelmia, epävarmuutta vai paratiisi?

  01.04.2020 Kulttuuri

  Millaista musiikkia synnyttää Marian tarjoama paratiisi?

  Hän luuli tavallisia majataloja lumotuiksi linnoiksi. Hän luuli lampaita kääpiöiksi ja tuulimyllyjä jättiläisiksi. Jostakin syystä sadan vuoden takainen, Maria Åkerblomin johtaman uskonlahkon tarina tuo mieleen Don Quijoten, ja päinvastoin. Mitä nuo tarinat kertovat? Mitä ne tarjoavat? Unelmia, turvaa ja pelastusta? Pyhyyttä, pelkoa ja ekstaasia? Millaista musiikkia synnyttää Marian tarjoama paratiisi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Säveltäjä Ilpo Väisänen katuu, ettei äänittänyt isänsä kuolonkorahdusta – nyt Suomen merkittävin kokeellisen elektronisen musiikin tekijä haaveilee Kuopion mikittämisestä

  29.03.2020 Kulttuuricocktail

  Ilpo Väisäsen haastattelu säveltämisestä ja sienestämisestä.

  Ilpo Väisänen on maailmalla arvostetuin suomalainen kokeellisen elekronisen musiikin tekijä. Yksi hänen tärkeä yhteistyökumppaninsa on ollut islantilainen, Joker-elokuvan musiikista Oscar-palkinnon saanut Hildur Guðnadóttir. Viime ajat Väisänen on tehnyt soolomusiikkia kotistudiossaan Kuopiossa. Hänen suunnitelmissaan on Kuopion mikittäminen.

 • Avaruusromua: Siis teitä kiinnostaa tämä musiikki?

  25.03.2020 Kulttuuri

  Erikoista, että Lontoossa oltiin kiinnostuneita.

  En ole koskaan kuullut hänestä, eikä minulla sitä paitsi ole aikaa kuunnella mitään BBC:tä! Näin vastasi Edgar Froese, kun eräs saksalainen musiikkijournalisti soitti hänelle keväällä 1973 ja kysyi tunsiko hän Lontoossa asuvaa John Peel -nimistä tiskijukkaa. Soittaja kertoi John Peelin soittaneen Tangerine Dreamin musiikkia ohjelmissaan BBC:llä jo useasti. Pian yhtye sai telexin brittiläiseltä Virgin -levy-yhtiöltä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Algoritmi, tekoäly ja ne muut

  18.03.2020 Kulttuuri

  Onko vahva tekoäly jo tulossa?

  Koneoppiminen. Neuroverkko. Konenäkö. Hahmontunnistus. Puheentunnistus. Syväoppiminen. Algoritmi. Tekoäly. Näihin sanoihin törmää tavan takaa kun nykyään liikkuu netissä tai silmäilee sanomalehtiä. Puhutaan sekä heikosta että vahvasta tekoälystä. Heikkoon tekoälyyn me törmäämme jatkuvasti, kun käytämme esimerkiksi netin hakukoneita. Vahvaa tekoälyä ei vielä ole, mutta sitä kehitellään jatkuvasti. Onko meillä hyvä syy uskoa tai pelätä, että vahva tekoäly on tulossa? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Maanalaista musiikkia

  11.03.2020 Kulttuuri

  Voiko maapallon tarinaa kertoa musiikilla?

  Maapallo on noin 4500 miljoonan vuoden ikäinen. Näin sanovat tutkijat, jotka pystyvät päättelemään maapallon iän tiettyjen radioaktiivisten alkuaineiden hajoamisen nopeudesta. Maapallon ydin on metallia. Ydintä ympäröi kiviaineksesta muodostunut kiinteä, mutta liikkuva ja muovautuva vaippa, ja vaipan päällä on ohut, kiinteä kuori. Geologit sanovat, että maapallo kertoo meille omaa historiaansa. Historiaa, joka on tallentunut maapallon kerrostumiin. Voiko maapallon tarinaa kertoa musiikilla? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Sehän on vain robotti!

  04.03.2020 Kulttuuri

  Tapaamme robottiystävämme oudossa laaksossa.

  Kun roboteista tehdään ulkonäöltään ja liikkeiltään ihmistä muistuttavia, me suhtaudumme niihin myönteisemmin, tuttavallisemmin ja empaattisemmin. Hauska robotti! Sehän on melkein kuin joku lelu! Mutta kun robotti kehittyy yhä enemmän ihmistä muistuttavaksi, tapahtuu outo ilmiö: robotti alkaa tuntua pelottavalta ja vieraalta. Se alkaa tuntua oudolta ja epäilyttävältä, jopa uhkaavalta. Yhtäkkiä olemme oudossa laaksossa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Viestejä avaruudesta?

  26.02.2020 Kulttuuri

  LGM-1 ja muut pulsarit soivat uudessa musiikissa.

  Nuo säännölliset pulssimaiset signaalit vaikuttivat siltä kuin joku lähettäisi niitä tarkoituksella, kuin joku tahtoisi ottaa meihin yhteyttä. Niinpä tähtitieteen opiskelija Jocelyn Bell Burnell alkoi kutsua tuota signaalia lähettävää avaruuden kohdetta nimellä LGM-1, Little Green Men One. Hän oli juuri löytänyt ensimmäisen milloinkaan havaitun pulsarin. Nyt yli puoli vuosisataa myöhemmin pulsarit soivat uudessa musiikissa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Kaikki maailman etätyölaiset, rentoutukaa!

  19.02.2020 Kulttuuri

  Etätyössäkin voi stressaantua, musiikki auttaa!

  Etätyö on työtä, jota ei tehdä työpaikalla, vaan jossakin muualla. Jotkut ovat sitä mieltä, että etätyö on vähemmän stressaavaa kuin niin kutsuttu toimistotyö, ehkä siksi, että etätyössä työntekijä kokee olevansa vapaampi. Amerikkalainen Ken Elkinson tekee musiikkia yhä kasvavalle etätyöntekijöiden joukolle. Hän on sitä mieltä, että etätyössäkin voi stressaantua ja siihen voi auttaa esimerkiksi musiikki. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Kaikki kauhun ainekset

  12.02.2020 Kulttuuri

  Suomalaisen kansanperinteen pelottavin hahmo.

  Se on kummitus. Se on eräs suomalaisen kansanperinteen pelottavimmista hahmoista. Se on nimeltään ihtiriekko. Se on surmatun lapsen haamu: salaa synnytetyn, salaa surmatun ja salaa haudatun lapsen haamu. Ihtiriekko on aitoa suomalaiskansallista kauhua, mutta samalla asiaan liittyy myös moraalinen opetus, kuten vanhoihin kauhutarinoihin ja kansansatuihinkin usein liittyy. "Aihe on kohtalaisen synkkä", toteaa aiheeseen uppoutunut musiikintekijä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Laajoja, epätodellisia ja liikkuvia äänellisiä tiloja

  05.02.2020 Kulttuuri

  Mistä on kosminen musiikki tehty?

  Luodaan ääniä, jotka eivät muistuta minkään tunnetun akustisen soittimen ääntä. Muokataan noita ääniä monin tavoin, elektronisia keinoja käyttäen. Näin syntyy kosminen musiikki. Tai kuten käsitteen alkukielellä sanotaan: Kosmische Musik. Se syntyi 1960- ja 70-lukujen vaihteen Saksassa, ja se oli nimensä mukaista musiikkia. Sähkö ja avaruus ovat edelleen hedelmällinen yhdistelmä, onpa sitten kyseessä maapallon ulkoinen tai ihmisen sisäinen avaruus. Toimittajana Jukka Mikkola.

Sivut