Anu ja Mikko -elokuva
Fennada-Filmin Anu ja Mikko (1956) oli ohjaajansa Ville Salmisen kolmas Karjala-aiheinen elokuva, joka pohjautui samannimiseen näytelmään. Elokuvaan kiinnitettiin nimirooleihin muun muassa Säkkijärven polkan näyttelijöitä. Aikalaiskritiikissä elokuva sai osakseen myönteisiä arvioita mutta myös ankaraa arvostelua.
Rikostarinoita historiasta -sarja
Kuusiosaista Rikostarinoita historiasta –sarjaa esitettiin TV2:ssa vuonna 2008. Sarjassa käsiteltiin rikostapauksia, joilla on ollut laajempaa yhteiskunnallista merkitystä. Monia sarjassa esitettyjä rikoksia on käsitelty kirjallisuudessa, akateemisissa opinnäytetöissä ja lisäksi ne ovat antaneet aiheita useille tv-ohjelmille.
Mikkonen haastatteli kapinan silminnäkijää 1982
”Yhteiskunnan ristiriidat leikkasivat täällä talvella 1932, jolloin tasavalta oli vasta saavuttamassa teini-iän.” Mäntsälän hyvin tunteva Timo T. A. Mikkonen kertasi kapinan vaiheet ja haastatteli sen silminnäkijää vuonna 1982, kun yhteenotosta oli kulunut 50 vuotta.
Nordström vaikutti monella tapaa suomalaiseen yhteiskuntaan.
Ragnar Nordström (1894–1982) oli elinaikanaan maamme merkittävimpiä liikemiehiä, joka vaikutti monella tapaa suomalaiseen yhteiskuntaan. Tämä AKS:n jäsen ja Lapuan liikkeen tukija sekä Valtiollisen poliisin etsimä liikemies oli myös valtiojohdon epävirallinen neuvonantaja oli kyse sitten toisen maailmansodan aikaisista sotatoimista tai vaikkapa noottikriisistä.
Svinhufvude vetosi kapinallisiin radiopuheella
Alkuvuodesta 1932 tapahtunut Mäntsälän kapina jää historiaan maailman ensimmäisenä kapinana, joka on kukistettu radion avulla.
Historiallisia kuvia tallentui filminauhalle, kun Etelä-Pohjanmaan nuorisoseuraväki vietti kesäjuhlia Kauhavalla vuonna 1932.
Suomi sai ensimmäisen hiihtokultansa Lake Placidissa 1932, kun Veli Saarinen ja Väinö Liikkanen ottivat kaksoisvoiton.
Matti Järvinen, Matti Sippala ja Eino Penttilä toivat Suomelle komean kolmoisvoiton Los Angelesin olympialaisten keihäskilpailussa vuonna 1932.
Tuhansien järvien Suomea markkinoimassa.
1920- ja 1930-lukujen taitteessa kuvattu filmi esittelee saksalaismatkailijoille tuhansien järvien Suomen, mistä luksuskaan ei loista poissaolollaan. Helsingin ja Hämeenlinnan nähtävyyksille tekevät seuraa Karjalan ja Savon vetonaulat.
Tunnelmallinen ajankuva vie meidät 1930-luvun Lounais-Suomeen. Ikivanhaan kulttuurimaisemaan kuuluvat olennaisena osana meri ja saaristo.
Arabian posliinitehdas 1932
Arabian keramiikkatehdas on suoltanut kahvikuppeja, lautasia, maljakoita, kaakeliuuneja ja wc-pönttöjä suomalaisten iloksi jo 1800-luvun lopulta lähtien.
Varhainen matkakuvaus Suomessa englanninkielisin otsikoin.
Harvinaislaatuinen matkakuvaus vie meidät 1930-luvun Viipuriin, Valamoon, Punkaharjulle sekä Savonlinnaan. Englanninkieliset väliotsikot taustoittavat katsojaa kulloisestakin kohteesta.
Suomen menestys ei ollut aivan entisenlainen Los Angelesin olympialaisissa 1932. Kultaakin tuli, mutta kova takaisku oli Paavo Nurmen diskaaminen.
Ville Pörhölä oppi olympiamatkallaan vuonna 1932 rakastamaan amerikkalaista kirnupiimää. Los Angelesin kesäkisoissa hän heitti moukarihopeaa.
Välähdyksiä vuosien varrelta Fred Geitelin johdolla.
Olli-Pekka Ihamäen ohjelmassa kuullaan Eläintarhan moottorikilpailujen välähdyksiä vuosien varrelta ja tutustutaan rataan Fred Geitelin johdolla.
Max Rand kertoo Einsteinin ajatuksista Genevessä vuonna 1932
Max Rand kertoo tiedemiehen ja rauhanaatteen ajajan ajatuksista Genevessä vuonna 1932 pidetyn aseistariisuntakokouksen alla.