Hyppää pääsisältöön

Marc-Antoine Charpentier

 • Kristillisen perinteen kertomukset ilmielävinä

  07.10.2019 Klassinen

  Levyarvio

  Katolisessa reformaatiossa kirkkohistorian nöyrät ja hurskaat, uskollisena pysyneet ja uskonsa vuoksi kuolleet nostettiin uudella tavalla esiin, esimerkkeinä ja pastoraalisina hahmoina katolisen kirkon uudistuessa ja lähestyessä tavallista ihmistä. Nämä hahmot, mukaan lukien kristillisen perinteen vahvat naiset, Judit, Cecilia ja tietysti Maria Magdalena, heräsivät eloon myöhäisrenessanssin maalaustaiteessa, mysteerinäytelmissä sekä varhaisissa italialaisissa kertovissa kirkollisissa musiikkiteoksissa kuten oratorioissa.

 • Charpentieria hämäränhyssyyn

  13.11.2018 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Marc-Antoine Charpentier ei saanut töitä hovista eikä oopperasta, vaan päätyi pätkäsäveltäjäksi, ja hyvä niin. Vapauden ansiosta Charpentier teki 1600-luvun lopulla monipuolisen ja omaperäisen tuotannon, jonka eräs huippu on Lecons de Tenebres. Näitä Valitusvirsien synkkiä tekstejä oli tapana esittää hiljaisen viikon palveluksissa, samalla kun kynttilät vähitellen sammutettiin ja tuli pimeää. Niinpä teos sopii myös alkavaan kaamokseen, etenkin kuunneltuna Hyperion-yhtiön loistavalta uutuuslevyltä.

 • Orfeuksen onnellisempi laskeutuminen manalaan

  24.11.2017 Klassinen

  Levyarvio

  Orfeuksen retki manalaan hakemaan rakasta Eurydikeään on yksi niistä tutuista, toistuvista antiikin aiheista, joiden pohjalta syntyi suuri määrä kantaatteja, teatterimusiikkia ja oopperoitakin jo 1600-luvulla. Oopperavillityksen imeydyttyä Italiasta Ranskaan vuosisadan jälkipuolella myös Orfeuksen – tuon suloisesti laulavan pastoraalisen sankarin – seikkailut taipuivat oopperoiksi. Marc-Antoine Charpentier ei juuri päässyt loistamaan suuren oopperan, tragedie lyriquen säveltäjänä, mutta sai kirjoittaa pienempiä kamariteoksia Marie de Lorrainen, Guisen herttuattaren kulttuurikodin muusikkona.

 • Maisteri luulosairaana

  21.06.2016 Klassinen

  Molièren Luulosairas à la Charpentier

  Molièren Luulosairas à la Charpentier

 • Värikästä barokkiorkestrointia

  20.05.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Philadelphian barokkiorkesteri Tempesta di mare on julkaissut kaksi albumia ranskalaisen oopperan ja baletin tanssinumeroita ja välisoittoja. Vuosi sitten ilmestyi levyllinen Aurinkokuninkaan ajoilta Lullyn, Marais’n ja Rebelin musiikkia. Nyt sarja jatkuu Molièren viimeisellä produktiolla, komediabaletilla Luulosairas Marc-Antoine Charpentierin musiikkiin sekä Aurinkokuninkaan ajan jälkeisillä baleteilla Jean-Marie Leclairilta ja Jean-Philippe Rameaulta.