Hyppää pääsisältöön

mieli

 • Havaintoja, mietteitä ja kysymyksiä. -Eikä siinä viel eikun olikin siinä jo kaikki.

  06.06.2019 Näkökulmat

  Mitä kautta elämme, niin mm. siitä on kysymys.

  Sairaalaan joutumista ei kait ole tapana toivotella erityisesti kenellekään, mutta jos sinne joutuu, kannattaa ottaa ilo irti!

 • Panikointia keski-iän kynnyksellä – Minkälaista on olla viisikymppinen?

  19.03.2019 Yle TV1

  Kiihtyykö keski-ikäisellä vauhti vai alkaako jäähdyttely?

  Tanskalaiset naiset ja miehet kertovat keski-ikäisen elämästä. Kiihtyykö vauhti vai alkaako jäähdyttely?

 • Astu kannolle, istu rungolle, kurota kohti kuusen latvaa – metsäjooga vapauttaa kehon ja mielen

  28.09.2018 Mennään metsään

  Metsäjooga on luonnollisen tasapainon filosofia.

  Metsäjooga tarkoittaa rauhallista liikuntaa sekä oman luontosuhteen vaalimista ja voimistamista. Se on myös vapaampaa kuin linjauspohjainen jooga. Unohda yhä hienommat suoritukset ja täsmällisen oikeat asennot – metsään voi mennä liikkumaan ilman, että kukaan arvostelee.

 • Prisma: Kasvun salaisuus – ihmisen ihmeellinen kehitystarina

  10.09.2018 Yle TV1

  Miten ihminen kasvaa lapsesta aikuiseksi?

  Miten ihminen kasvaa lapsesta aikuiseksi? Kaksiosainen brittidokumentti kertoo ihmisen ihmeellisen kehitystarinan.

 • Jatkuva itsekritiikki aiheuttaa kehossa stressireaktion – Oletko liian itsekriittinen? Kysy itseltäsi nämä viisi kysymystä

  29.03.2018 Akuutti

  Jatkuva itsekritiikkiryöpytys aiheuttaa stressireaktion.

  Ihan paska! Laiska, ruma ja tyhmä. Puhutko näin itsellesi, mutta et koskaan sanoisi samoin ystävällesi? Lähes jokainen kritisoi itseään joskus, mutta kun itsekritiikki on päivittäistä ja häiritsee arkea, on kyse vahingoittavasta itsekritiikistä. Keholle ja mielelle jatkuva itsekritiikkiryöpytys aiheuttaa stressireaktion.

 • Prisma: Totuus stressistä

  27.03.2018 Yle TV1

  Stressi on yksi suurimmista terveysongelmista maailmassa.

  Maailman terveysjärjestö pitää stressiä yhtenä 2000-luvun suurimmista terveysongelmista.

 • Flinkkilä & Tastula: Mitä menestys on?

  18.03.2018 Flinkkilä & Tastula

  Lukitseeko menestymisen pakko mielen ja luovuuden?

  Mitä menestys on? Toimittaja Anne Flinkkilän vieraina kasvatuspsykologian professori Satu Uusiautti ja elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen.

 • Löydä mutkikkaan ruokasuhteen juurisyyt – mistä solmu oikein alkaa aueta?

  23.10.2017 Vaakakapina

  Tärkeää itsensä kohtaaminen ja uudenlainen näkemys kehosta.

  Kun kuulee kysymyksen “Miksi lihava ei vain lakkaa syömästä?”, voisi siihen vastata: “Mikä sinun oireesi on?” Joku pakenee itseään työnarkomanian kautta, toinen syömällä. Yhtä kaikki näihin elämän solmuihin voi pureutua hakeutumalla ongelmien juurille, sanoo syömisen psykologiaan erikoistunut Anna Riihimäki. Juurisyyt oireille löytyvät, kun pystyy kohtaamaan itsensä ja uskaltaa ajatella kehoaan uudella tavalla.

 • Kuinka päästä eroon itsensä liiasta kontrolloinnista? Tanssija kysyy, psykologi vastaa

  25.08.2017 Vaakakapina

  Riina Hosio haluaa oppia elämään rennommin.

  Riina Hosio on tanssija ja tanssinopettaja, jolle laihdutus on turvakeino ja tapa laittaa elämä järjestykseen. Peili on Riinalle hyvän tai huonon päivän mittari. Riina haluaisi oppia rennompaa suhtautumista elämään ja itseensä. Vaakakapinan psykologi Satu Lähteenkorva antaa Riinalle vinkkejä ja harjoituksia liiallisen kontrolloinnin tunnistamiseen liittyen.

 • Vaakakapina on muuttanut käsityksen itsestä – Naiset kertovat kokemuksistaan

  31.07.2017 Vaakakapina

  Seitsemän naista kertoo, mitä Vaakakapina on heille antanut.

  Jenny ja läskimyytinmurtajat -yhteisössä on yli 30 000 jäsentä. Vaakakapinaa seuraa verkossa noin 24 000 ihmistä. Vertaistuen ja tsemppien määrä on valtava, armollisuuden tunteen opettelu itseä ja omaa kehoa kohtaan yhteinen tavoite. Millainen vaikutus yhteisöllä on ollut ja miten suhtautuminen itseen on muuttunut? Seitsemän naista kertoo omat kokemuksensa.

 • Kuinka päästä lomafiilikseen? Psykologin kolme vinkkiä viimeiselle työviikolle

  16.06.2017 Vaakakapina

  Lomalle kannattaa laskeutua jo viimeisellä työviikolla.

  Lomalla ei enää pitäisi miettiä työasioita. Siksi lomalle kannattaakin laskeutua jo viimeisen työviikon aikana. Kun mielelle antaa tilaa kerrata ja sulkea työvuosi, on lomafiilikseen helpompi päästä loman ensimmäisistä päivistä lähtien. Lue psykologi, työnohjaaja Satu Lähteenkorvan vinkit, miten vältät ensimmäisten lomaviikkojen työajatukset.

 • Himmailetko turhaan? Lupa näkyä -päivä kannustaa olemaan kaikkea sitä, mitä haluat olla

  16.05.2017 Vaakakapina

  Näkyväksi tuleminen tekee havoittuvaiseksi.

  Itsensä pienentäminen on opittu käyttäytymismalli, joka juontaa juurensa usein lapsuuteen. Olemme saaneet vanhemmilta toruja äänekkyydestä tai oppineet kaveriporukassa, että joukosta erottumisella on ikäviä seurauksia. Usein on pelottavampaa säihkyä ja olla aidon rehellisesti näkyvillä kuin sulautua massaan ja jäädä turvallisesti taka-alalle. Näkyville tuleminen kun asettaa meidät haavoittuvaiseksi muiden katseelle – ja täten arvostelulle. Usein rajoitukset ovat kuitenkin enemmän omassa mielessämme olevia pelkoja kuin oikeasti totta.

 • Tiedätkö millaista ravintoa kehosi tarvitsee? Tietoisessa syömisessä ruokia ei jaotella kiellettyihin ja sallittuihin

  15.05.2017 Vaakakapina

  Opettele kuuntelemaan oman kehosi tarpeita ja merkkejä.

  Nälkä kurnii vatsassa, mutta ravinto-ohjelman mukaan ruoka-aika on vasta kahden tunnin päästä. Ei auta kuin kärvistellä nälissään. Näin moni ajattelee. Ravitsemusterapeutti Maare Kauppisen mielestä ulkoapäin annettujen ohjeiden sijaan kannattaisi opetella kuuntelemaan oman kehon tarpeita ja merkkejä. Omat tarpeet huomioiden ja ruokailuun keskittyen voi löytää rennon syömisen sekä vapauden nauttia ruoasta ja syömisestä.

 • Haavoittunut mieli kaipaa pysähtymistä, tukea ja aikaa itkulle

  11.04.2017 Vaakakapina

  Miten mielen haavoja voi parantaa?

  Käteen tullut haava on helppo hoitaa. Ihon puhdistus ja laastari päälle, that’s it. Jos haava vaatii tikkejä parantuakseen, kiireesti päivystykseen. Mutta miten hoitaa mielen haavoja, kun lapsuuden läskiksi haukkumiset tai rimppakintuksi kutsumiset ovat iskostuneet tiukasti mieleen? Millaisilla keinoilla pohjamutiin tallotun minuuden ja terveen itsetunnon voi löytää? Mistä tietää tarvitsevansa ammattiapua?

 • Psykologi Satu Lähteenkorva: Miksi repsahdan vanhoihin rutiineihin?

  21.03.2017 Vaakakapina

  Kuinka saada uusi rutiini vanhan toimimattoman tilalle?

  Miten päästä eroon oman hyvinvoinnin kannalta huonoista rutiineista, ja miksi ihminen niin helposti repsahtaa vanhoihin tapoihin? Voiko omalle väsymykselleen tehdä lopulta enää mitään, kun "kaikkea on jo kokeiltu"? Helppo vastaus on, että asioille voi yleensä tehdä jotain - vaikeampaa on se, mitä se meiltä vaatii.

 • Inhimillinen tekijä: Uskalla parantua

  03.02.2017 Elämä

  Voiko mieltään hallitsemalla vaikuttaa paranemiseen?

  Karita Aaltonen on elossa kahden pahanlaatuisen aivokasvaimen jälkeen. Iso unelma vei JP Jakosen omaan kuolemanlaaksoon. Vieraana myös lääkäri Anu Raevuori.

 • Ihmisen mieli on arvoitus. Avaruusromua 11.12.2016

  08.12.2016 Musiikki

  Ihmismieltä kummastuttavaa musiikkia ja ajatuksia mielestä.

  Ihmismieli on kiehtova ja selittämätön, mutta jotakin siitä ymmärretään. Ihmismieli rakentuu ja kehittyy vuorovaikutuksessa ympäröivän todellisuuden kanssa. Mieli työskentelee ja vaikuttaa meidän arkisessa elämässämme, mutta myös meidän nukkuessamme. Mieli on läsnä kaikessa: todellisuuden hahmottamisessa, luovuudessa ja unissa, mutta mitä se pohjimmiltaan on? Avaruusromussa selaillaan Mikko Ylikankaan toimittamaa kirjaa Mielen salat, ihmismieltä kummastuttavan musiikin seurassa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Sarkasmi, niin helppo huumorin laji!

  31.08.2016 Kulttuuri

  Psykologi Henri Olkoniemi tutkii sarkasmia.

  Psykologi Henri Olkoniemi tutkii sarkasmia.

 • “Kerran hullu, aina hullu” – ja muita myyttejä mielenterveydestä

  26.05.2016 Sekasin

  Stereotypiat mielenterveydestä istuvat tiukassa.

  Myytit, stereotypiat ja uskomukset mielenterveydestä ja mielenterveyskuntoutujista istuvat tiukassa. Lähes mikään niistä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.