Hyppää pääsisältöön

2011

 • ”Päästä esiin se, mitä päässäsi on!” – Heikki Laitisen kansanmusaan kuuluu myös improvisointi, pölhöily ja kanteleen sahaus

  30.10.2018 Elävä arkisto

  Nykyfolkin voimamies suosittaa mm. kylpyhuonekarjuntaa.

  Nykyfolkin voimamies suosittaa mm. kylpyhuonekarjuntaa.

 • Hayaayahayayaa! Sielun Veljet oli rock-energiaa kaikille aisteille

  25.04.2018 Elävä arkisto

  Koosteessa musiikkivideoita, haastatteluita ja konsertteja.

  Elävän arkiston koosteeseen on kerätty Sielun Veljien musiikkivideoita, live-esiintymisiä sekä haastatteluita vuosien varrelta. Bändi ei tyytynyt vain tyydyttämään kuulijoita, Sielun Veljien taide palveli kaikkia kokijan aisteja – hikirauhasia unohtamatta.

 • Isien sota -sarja nosti esiin sotilaiden lasten selviytymistarinat

  04.12.2017 Elävä arkisto

  Palkittu dokumenttisarja vuodelta 2011

  Millaista oli elää perheessä, jonka isän sota oli suistanut raiteiltaan? Tai miten hyväksyä se, ettei sodan takia tiennyt isästään mitään? Miksi sota pääsi arpeuttamaan jopa useaa sukupolvea? Maija Kaipaisen vuonna 2011 ohjaama, palkittu dokumenttisarja kertoi kuusi hätkähdyttävää tarinaa sotilaiden lasten näkökulmasta.

 • Matti Yrjänä Joensuun teosten rikoskonstaapeli Harjunpää havainnoi elämää humaanilla tavalla

  14.09.2017 Elävä arkisto

  Matti Yrjänä Joensuun Harjunpää-poliisi

  Kirjailija Matti Yrjänä Joensuu tunnetaan erityisesti Harjunpää-sarjastaan. Rikosylikonstaapeli Timo Harjunpää on selvittänyt rikoksia yhdessätoista romaanissa, joista on tehty myös elokuvia, tv-sarjoja ja kuunnelmia.

 • Ars-näyttelyt herättivät suomalaiset nykytaiteeseen

  31.03.2017 Elävä arkisto

  Ars on esitellyt kansainvälistä nykytaidetta vuodesta 1961

  Kansainvälistä nykytaidetta esitteleviä Ars-näyttelyitä on järjestetty Suomessa vuodesta 1961 lähtien. Moderni taide oli hiipinyt Suomeen hitaasti, kun sotien jälkeen korostettiin kansallisia piirteitä. Ars-näyttelyiden yhtenä alkusysäyksenä olikin halu saada Suomeen kansainvälisen nykytaiteen kohtauspaikka. Näyttelyt ovat sekä kohahduttaneet että totuttaneet katsomaan uutta taidetta.

 • Guggenheimin ensimmäinen erä Helsingissä päättyi tyrmäykseen

  30.11.2016 Elävä arkisto

  Helsinki sanoi vuonna 2012 museolle ei.

  Pyörät lähtivät pyörimään nopeasti, kun Helsingin kaupunki tiedotti tammikuussa 2011 tilanneensa Solomon R. Guggenheim -säätiöltä selvityksen säätion nimeä kantavan taidemuseon mahdollisesta perustamisesta Helsinkiin. Hanketta puskettiin eteenpäin sellaisella vauhdilla, että museorakennukselle järjestettiin arkkitehtuurikilpailu, vaikkei hankkeella ollut rahoittajaa eikä rakennuksella rakennuspäätöstä. Artikkeliin on koottu uutisvideoita museohankeen ensimmäisiltä kahdelta vuodelta.

 • Kun suomalainen nainen luo, syntyy keksintöjä hyödyksi ja huviksi

  06.10.2016 Elävä arkisto

  Naiskeksijät ratkaisevat arjen ongelmia

  Naiskeksijät ratkaisevat arjen ongelmia

 • Keskenkasvuisen Robertinon laulu lumosi myös Suomessa

  09.08.2016 Elävä arkisto

  Roberto Loreti

  Italolaulaja Roberto Loreti nousi 1960-luvun alussa Pohjoismaiden suursuosikiksi alle murrosikäisenä. Kirkasääninen tenavatähti hullaannutti suomalaisyleisöäkin moneen otteeseen.

 • Miehikkälän Hulkkianjärvi kuivatettiin uuteen kukoistukseensa

  31.05.2016 Elävä arkisto

  Kahdeksi vuodeksi kuivatettu järvi puhdistui ja parani.

  Paikalliset asukkaat päättivät vuonna 2009 tyhjentää Miehikkälässä sijaitsevan Hulkkianjärven kahden talven ajaksi. Kuivattamisen avulla oli tarkoitus kovettaa pienen järven pohja ja estää sen umpeenkasvu. Kyläläisten toimenpiteestä tuli järvien tyhjennyksen pilottihanke ja se onnistui yli odotusten.

 • Virsistä, lohikäärmeistä ja nahasta – niistäkin on kesäkumibiisit tehty

  30.05.2016 Elävä arkisto

  Kesäkumibiisit ovat laulattaneet kondomeista vuodesta 1996

  Radiomafia ja YleX ovat kertoneet turvallisen seksin ilosanomaa kesäkumibiisien avulla vuodesta 1996. Biisejä ovat esittäneet niin huippusuositut tähdet kuin yhden sinkun erikoiskokoonpanotkin. Kaikki alkoi esiintyjästä nimeltä Reino syö akryylimassaa.

 • Norppa Taskisen dokumentit paljastavat hylkeiden salattua elämää

  04.04.2016 Elävä arkisto

  Hienot dokumentit saimaannorpasta ja harmaahylkeestä.

  Luontokuvaaja Juha Taskinen on yksi Suomen näkyvimmistä saimaannorpan suojelijoista ja puolestapuhujista. Työ hylkeiden kanssa on tuonut Taskiselle lisänimen: hänet tunnetaan myös Norppa Taskisena. Taskisen kuvaamat luontodokumentit näyttävät saimaannorppien ja harmaahylkeiden salattua elämää. Suloisten pullukoiden maailma on toisinaan myös armoton ja vaarallinen.

 • Jasper Pääkkönen ja Peltsi Peltola rokkareiden kalastuskisassa

  08.03.2016 Elävä arkisto

  Rokkarit kisasivat parhaan kalamiehen tittelistä 2011.

  Rockmuusikot ja viihdealan ammattilaiset ottivat syksyllä 2011 mittaa toisistaan kalastuksen jalossa taidossa. Rockonki 2011 -kilpailu järjestettiin Tervon Äyskoskella ja paikalle oli suunnannut myös Erätulilla-ohjelma juontajansa Mikko Peltolan johdolla.

 • Harjusta soraa, sorasta rakennusmateriaalia

  12.02.2016 Elävä arkisto

  Suomalainen sorankäyttö

  Suomen maaperästä on vuosikymmeniä saatu soraa monenlaisiin rakentamiseen liittyviin käyttötarkoituksiin. Vuonna 1979 tehty dokumentti Soraa suomalaisittain kuvaa soranottoa ja soran merkitystä yhteiskunnalle mutta valottaa myös soranoton kääntöpuolta. Haittapuolista kertoo myös Suomi express -ohjelma vuodelta 2011.

 • Geenimuuntelu uhkaa luontoa ja parantaa leukemiaa

  17.12.2015 Elävä arkisto

  GMO-kasvit kasvattivat suosiotaan 2000-luvulla.

  Kasvien geenimuuntelu on aiheuttanut Suomessa paljon vastustusta. Geenimuuntelun vastustajat ovat huolissaan pitkäaikaisten tutkimustulosten puuttumisen vuoksi sekä siksi, että siirtogeenien on huomattu siirtyvän viljelykasveista myös luonnonkasveihin.

 • Kun nuori on uskossa

  11.12.2015 Elävä arkisto

  Luterilaiset ja helluntailaisnuoret kertovat uskostaan

  Mitä nuorelle tarkoittaa olla uskossa? Arkisto-ohjelmissa 1970-luvulta 2010-luvulle nuoret luterilaiset ja helluntailaiset kertovat ajatuksiaan uskosta. Ohjelmista välittyy kuva arkisesta ja sallivasta luterilaisuudesta ja vahvan hengellisestä helluntailaisuudesta.

 • Linnan juhlista tuli Suomen tärkein mediatapahtuma

  03.12.2015 Elävä arkisto

  Linnan juhlat vetää koko kansan tv:n ääreen.

  Televisiokamerat päästettiin itsenäisyyspäivän vastaanotolle Presidentinlinnaan mukaan 1950-luvulla, mutta radio oli ollut paikalla jo aiemmin. Ensimmäiset suorat lähetykset Linnan juhlista nähtiin jo heti tv-toiminnan alkuvuosina, mutta suora lähetys vakiinnutti paikkansa itsenäisyyspäivän illassa vasta 1980-luvulla. 2000-luvulla Linnan juhlat keräsi tv:n ääreen jopa pari miljoonaa suomalaista.

 • Häät supermarketin parkkihallissa

  22.10.2015 Elävä arkisto

  Helpot päivämäärät innostivat naimisiin 2000-luvulla

  Onko automarketin betoninen parkkihalli hyvä paikka mennä naimisiin, pohdittiin 2011, kun Helsingin Kannelmäen Prisman kellarissa järjestettiin drive-in-häätapahtuma. Syynä tapahtumalle oli erikoinen päivämäärä 11.11.2011.

 • Halpa elektroniikka ja ämpärit saavat suomalaiset jonottamaan

  22.10.2015 Elävä arkisto

  Kauppojen avajaiset saavat suomalaiset jonottamaan.

  Elävä arkisto kokosi yhteen valtakunnallisen ja alueellisten tv-uutisten esimerkkejä jonottamisesta. Selvisi, että uutiskynnyksen tv:ssä jonot ylittivät vasta 1990-luvun lopulla, ja että halpa elektroniikka aiheutti pisimmät jonot. Yllättäen myös ämpäreistä tuli jonottajien hittituote.

 • Pyörien Baana valtasi ratakuilun Helsingin keskustassa

  14.10.2015 Elävä arkisto

  Baana on pyöräväylä, joka yhdistää Helsingin keskustaa

  Vanhan satamaradan alkuosa oli jäänyt käyttämättömäksi kuiluksi keskelle Helsingin keskustaa, kunnes kesäkuussa 2012 sitä pitkin avattiin kulkevaksi Baana-niminen pyöräily- ja jalankulkuväylä. Baanaa pitkin pyörällä pääsi nopeammin ja turvallisemmin Ruoholahdesta Rautatieasemalle kuin aiemmin. Baanasta tuli nopeasti suosittu pyöräreitti.

 • Juutinrauman silta ylitti uhkakuvat ja valmistui sittenkin

  02.10.2015 Elävä arkisto

  Juutinrauman siltahanke aloitettiin ja peruttiin useasti

  Tanskan ja Ruotsin välisen Juutinrauman ylittävän sillan rakentamishanke peruttiin useita kertoja 1990-luvun aikana. Siltatöiden aloittamista jarrutettiin mm. epäselvien ympäristövaikutusten vuoksi. Visioinnissa ja vastustuksessa oli suomalaisillakin sormensa pelissä. Valmistuttuaan Juutinrauman silta sujuvoitti työ- ja matkailuliikennettä sekä kuljetuksia, mutta muodostui myös Tanskan ja Ruotsin ulkomaalaispolitiikan vedenjakajaksi.

Sivut