Hyppää pääsisältöön

Saapasjalkakissa

 • Tarina Grimmin veljesten keruutyöstä on satua

  07.09.2016 Kulttuuri

  Grimmin veljekset eivät keränneet satujaan kansan suusta.

  Kaikki tietävät Grimmin veljekset - saksalaiset satusedät ja kansatieteilijät, jotka kulkivat pitkin Saksan maaseutua ja keräsivät kansan suusta talteen uskomattoman satuaarteen. Grimmien keruutyö osoitti, kuinka jalo maalaiskansakin pystyy taiteellisesti korkeatasoisiin suorituksiin. Vuosikymmeniä Grimmien maine oli ylittämätön, kunnes pikkuhiljaa alettiin ymmärtää, ettei kaikki ehkä mennytkään ihan niin kuin veljekset antoivat Kinder- und Hausmärchenin esipuheessa ymmärtää.

 • Saduissa perhe on pahin

  31.08.2016 Kulttuuricocktail

  Orvoille lapsille käy aina hyvin

  Vanhoissa tunnetuissa saduissa perhesuhteet ovat tavalla tai toisella vinksallaan. Tämä on satujen maailmassa yleistä. Siellä koti todellakin on se kaikkein vaarallisin paikka. Kotona satujen sankareita uhkaavat henkinen väkivalta, sorto, hylkääminen, insesti ja usein jopa kuolema. Tällaisia tarinoita on luettu lapsille iltasatuina vuosisatojen ajan.

 • Luuletko tuntevasi vanhat sadut?

  19.08.2016 Kulttuuricocktail

  Testaa, tunnetko vanhojen satujen historiaa.

  Muistatko lapsuuden sadut? Testaa kuinka hyvin tunnet Lumikin, Ruususen, Tuhkimon, Punahilkan, Saapasjalkakissan, Hannun ja Kertun sekä Kaunottaren ja Hirviön satumaailmat.

 • Satujen historia yllättää – aikuisviihteestä opettaviksi tarinoiksi

  16.08.2016 Yle Uutiset

  Satujen juuret voivat ulottua satojen vuosien päähän. Osa tarinoista on ehtinyt muuttua matkan varrella. Esimerkiksi nukkuvaa Prinsessa Ruususta ei löytänyt aluksi unelmien prinssi, vaan ukkomies, joka keräsi ”rakkauden hedelmän” nukkuvan neidon kupeelta.

 • Turpa kiinni ja tottele - vanhojen satujen viesti on selvä

  15.08.2016 Kulttuuricocktail

  Painajaismaisen nurinkurinmaan käytösopas

  Punahilkka, Tuhkimo, Ruusunen, Saapasjalkakissa sekä Kaunotar ja hirviö kumppaneineen kuuluvat lapsuuden puhtoiseen maailmaan On aika havahtua huomaamaan, millaisia opetuksia viattomilta näyttävien rivien väliin kätkeytyy.

 • "Paska kissa" ja muita klassikkoja – kirjojen nimien muokkausbuumi villitsi Facebookin

  02.01.2015 Yle Uutiset

  Hurjan suosion saavuttanut Vaihtoehtoinen juonitiivistelmä -tapahtuma kerää Facebookissa kirjojen nimistä tehtyjä väännöksiä ja niihin liittyviä juonikuvauksia.

 • Salon Teatteri miehen ikään

  31.01.2011 Yle Uutiset

  Juhlavuottaan viettävä Salon Teatteri palaa historiansa ensimmäisen esityksen pariin, kun teatteri esittää ensi keväänä viidenkymmenen vuoden takaisen ensiesityksensä musiikkinäytelmä Saapasjalkakissan. Juhlavuottaan viettävä Salon teatteri toimii pitkälti parin sadan harrastajan varassa.

 • Klassikkosadut houkuttelevat teatteriin tänäkin syksynä

  14.09.2010 Yle Uutiset

  Saapasjalkakissa, Pinocchio ja Alladin ovat syksyn lastennäytelmien sankareita. Klassikkosatujen lisäksi lastenteatteria hallitsevat sovitukset tunnetuista lastenkirjoista, muun muassa Sinikka Nopolan ja Mauri Kunnaksen teoksista. Trendille on selvä syy: kirjallisuushahmot valloittavat yleisön tuttuudellaan.

 • Shrekillä jo yli 200 000 katsojaa Suomessa

  08.09.2010 Yle Uutiset

  Kesällä ensi-iltansa saanut animaatioelokuva Shrek ja ikuinen onni on kerännyt Suomessa jo yli 200 000 katsojaa.

 • Tutkija väittää Venetsiaa satujen syntypaikaksi

  18.08.2010 Yle Uutiset

  Helsingissä käytävässä kirjahistorian konferenssissa puhuu torstaina viime aikojen kiistanalaisin satututkija. Amerikkalaisprofessori Ruth Bottigheimer on herättänyt alan piireissä jopa suuttumusta omalla tulkinnallaan satujen alkuperästä.

 • Puhdistus Joensuun Kaupunginteatteriin

  29.04.2009 Yle Uutiset

  Joensuun kaupunginteatterin syyskauden avaa Finladia-palkitun Sofi Oksasen Puhdistus. Oksanen kirjoitti näytelmän Kansallisteatteriin ja vasta sen jälkeen romaaniksi.