Hyppää pääsisältöön

ruokaohjelmat (televisio-ohjelmat)

  • Asiallisia lahjoja Elävässä arkistossa ja Areenassa – Kerro mitä haluaisit nähdä seuraavaksi

    19.12.2018 Blogit

    Tätä kaikkea julkaisimme 2018, kerro toiveesi ensi vuodesta.

    Vuoden 2018 aikana julkaisimme yli sata asiaohjelmaa ja dokumenttia ja joulukuuhun paketoimme vielä yleisötoiveita. Voit tutustua ohjelmiin tässä blogissa sekä kertoa, mitä ohjelmia arkistoista haluaisit nähdä vuonna 2019.

  • Pääsiäisruokia à la Patakakkonen ja Makupalat

    29.03.2018 Elävä arkisto

    Suosikkiohjelmissa on nähty monenlaisia pääsiäismenuita.

    Suosituissa ruoka-ohjelmissa on nähty monenlaisia pääsiäiskokkailuja. Perinteisen lampaan ja pashan lisäksi on tuunattu marenkijoutsenia Vanamon ja Kolmosen opeilla, tutustuttu ortodoksikarjalaisten paastonajan ruokiin ja valmistettu pippurista porohöystöä Makupalojen opein.

  • Rachel Khoo: Ruokatuliaisia maailmalta

    03.10.2016 Yle TV2

    Suosittu ruokapersoona kokkaa 10-osaisessa sarjassa.

    Suosittu brittiläinen ruokapersoona matkustaa ja kokkaa 10-osaisessa sarjassa Kakkosella tiistaisin klo 19.

  • Sushimestari Jiron unelma

    26.09.2016 Yle Teema

    Ihana elokuva ruuanlaitosta ja täydellisyyden tavoittelusta.

    Hurmaava dokumenttielokuva 85-vuotiaasta sushimestarista Jiro Onosta, tämän viisikymppisistä pojista ja maailman parhaaksi sushiravintolaksi kutsutusta Sukiyabashi Jirosta, jossa Jiro tavoittelee nigiriensä äärellä hetkellistä täydellisyyttä päivästä toiseen.

  • Jaakko Kolmonen oli Suomen ensimmäinen koko kansan tv-kokki

    13.09.2016 Elävä arkisto

    Kokki Kolmonen Arto Nybergin haastattelussa ja valokuvissa.

    Keittiömestari Jaakko Kolmonen, tuttavallisemmin Kokki Kolmonen, muistetaan vuosikymmenien mittaisesta tv-urastaan. Kolmonen oli ennen kaikkea puhtaan kotimaisen ruoan ja terveellisen ruokavalion puolestapuhuja. Nokkela sanankäyttäjä ja iloluontoinen esiintyjä muisteli uraansa vuonna 2007 Arto Nybergin vieraana. Tuohon mennessä Kolmonen oli ehtinyt itse syödä noin 1200 kiloa puurohiutaleita ja peräti 12 000 jälkiuunileipää.

  • Ylen viikolta 39 valittua: Uusia sarjoja: Ville Haapasalo tutustuu eri ruokakulttuureihin ja Eränkävijät esittelee metsästystä ja kalastusta nykypäivän Suomessa

    08.09.2016 Tietoa ohjelmista

    Lue Ylen ohjelmavinkit viikolle 39

    Uusi Yle Teeman italialainen draamasarja Milanon naisten paratiisi on tulvillaan upeaa muotia ja romantiikkaa. Femmalla alkava Maahanmuuttajan paluu -sarja esittelee pakolaisia, jotka saapuivat nuorina Pohjoismaihin ja ovat sittemmin palanneet kotimaihinsa. Sarja tuo näkyväksi Pohjoismaiden pakolaispolitiikan pidemmän aikavälin yllättävät vaikutukset.

  • Jos synnyit 1930-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

    17.06.2016 Sinun tarinasi

    Ylen vuosikymmenet 1930-luvulla syntyneen ihmisen silmin

    1930-luvun lapsena muistat ehkä, millainen oli ensikohtaamisesi radion kanssa. Kiersitkö sinäkin vastaanottimen taakse katsomaan, missä ne ihmiset oikein olivat? Jos asuit kaupungissa, saatoit jo lapsena päästä elokuviin ja tottua siten liikkuvaan kuvaan. Asuitpa missä päin maata tahansa, viimeistään sodan myötä opit tuntemaan nuo molemmat väylät, jotka tarjosivat sekä tietoa että tarinoita. Muistat hyvin, kun televisiolähetykset 1950-luvulla alkoivat. Olit jo aikuinen ja kiinni omassa elämässäsi – ajattelitko ehkä, että tuota villitystä minä sentään en tarvitse?

  • Makupaloissa syntyy euroruokaa lenkkimakkarasta, mozzarellasta ja pestosta

    08.10.2015 Elävä arkisto

    Makupaloissa yhdistyi Italia ja härmäläinen makkara.

    Makupaloissa yhdistyi Italia ja härmäläinen makkara.

  • Paistettua majavaa ja keitettyä rämemajavaa

    21.07.2015 Elävä arkisto

    Kokki Kolmonen ja Turkka Aaltonen valmistavat majavaruokia.

    Kokki Kolmonen ja Turkka Aaltonen valmistavat majavaruokia.

  • Keitettyä mäyrää Patakakkosessa

    14.07.2015 Elävä arkisto

    Tehopari Kolmonen–Aaltonen metsäsian kimpussa.

    Patakakkosen Turkka Aaltosen ystävä Pentti oli vuonna 1990 muistanut luontomiestä lahjalla. Pussista paljastuu lihava mäyrä, jonka Aaltonen on alkukäsitellyt jo kotona. Keittiömestari Jaakko Kolmosen kanssa tästä metsäsiasta valmistetaan maukasta ruokaa taivasalla.

  • Perheradion kotikokkien makumuistot vierailta mailta ja kotimaastakin

    01.07.2015 Elävä arkisto

    Perheradion kotikokit lomamatkalta saatiin

    Perheradion kotikokit -ohjelmassa kesällä 1986 matkustettiin ulkomaille ja vähän kotimaahankin. Kotikokit Seija Pukonen ja Hannu Taanila nauttivat matkoillansa niin tutuista kuin vähän tuntemattomistakin mauista.

  • Savulihaa intiaaniteltassa ja pemmikaania retkievääksi

    01.07.2015 Elävä arkisto

    Jaakko Kolmonen ja Turkka Aaltonen kokkaavat 1988.

    Patakakkosen keittiömestari Jaakko Kolmonen ja luontoasiantuntija Turkka Aaltonen rakentavat Varsinais-Suomen Askaisissa tiipii-teltan, jossa palvataan paistia perinteisellä metodilla. Kuivatusta lihasta valmistetaan Pohjois-Amerikan intiaanien retkimuonaa eli pemmikaania.

  • Kesäkeittiö: Grillijuhlat kerrostalon parvekkeella

    29.05.2015 Elävä arkisto

    Kesäkeittiön kokit valmistavat parvekkeella grilliruokaa

    Kesäkeittiön kokit valmistavat parvekkeella grilliruokaa

  • Keittiömestarit Kolmonen ja Vanamo lastenkutsuilla

    17.03.2015 Elävä arkisto

    Asia on pihvi: Lastenkutsut

    Yleisradio esitti Asia on pihvi -ohjelmaa 1970-luvulla. Ohjelman juontajat keittiömestarit Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo valistivat suomalaisia terveellisestä ruokavaliosta taloudellisuutta ja suomalaisia perinteitä unohtamatta.

  • Patakakkonen muiden maiden ruokien äärellä

    12.03.2015 Elävä arkisto

    Esitellään eri maiden perinneruokia Intiasta Islantiin.

    Jaakko Kolmosen Patakakkosessa poikettiin ajoittain myös suomalaisen ruokaympyrän ulkopuolelle. Tähän koosteeseen on kerätty 1980- ja 1990-luvuilta sarjan jaksoja, joissa esitellään eri maiden perinneruokia Intiasta Islantiin.

  • Ruoanlaittoa veren maku suussa

    21.01.2015 Elävä arkisto

    Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo taistelevat anemiaa vastaan.

    Kokkisankarit Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo ryntäsivät vuonna 1974 taistoon suomalaisten raudanpuutetta vastaan. Luvassa olikin varsinainen "anemiantorjuntarysäys". Veri on mitä oivallisin ruoka-aine raudan puutteeseen ja makuakin löytyy.

  • Kokki Kolmonen tarkastaa Finnairin lentokoneruoan

    29.10.2014 Elävä arkisto

    Aterioissa ja myös niiden esillepanoissa oli eroja.

    Keittiömestari Jaakko Kolmonen vieraili vuonna 1986 Finnairin catering-palveluiden tiloissa. Tarjoiltavissa aterioissa ja myös niiden esillepanoissa oli eroja, jotka riippuivat asiakkaiden matkustusluokasta ja lentojen reiteistä.

  • Kokki Kolmonen ryysti etanoita Säkylän tähystystornissa ja esitteli kenttäkeitintä maastossa

    21.10.2014 Elävä arkisto

    Jaakko Kolmonen vieraili Säkylässä alkusyksystä 1990 yhteensä neljän Patakakkonen-ohjelmajakson verran. Kolmonen kokkasi syysherkkuja Pyhäjärven rannalla Sirkka Gustafssonin kanssa. Turkka Aaltosen kanssa kokki ihaili maisemia ja valmisti etanoita Huovirinteen tähystystornissa. Vierailu päättyi puolustusvoimien harjoitusalueelle, jossa keitettiin lohikeitto varsin perinteikkääksi osoittautuneella soppatykillä.

  • Vatsahaavaisille sopivia ruokia

    11.09.2014 Elävä arkisto

    Vehnäjauhovelliä ja keittoja.

    "Närästää, röyhtäyttää, tulee karvasta nestettä suuhun, pahoinvointia", puhisee Veijo Vanamo, muistellessaan kuuden vuoden takaista vatsahaavaansa. Vanamo valmistaa aisaparinsa Jaakko Kolmosen kanssa helposti sulavia ruokia, jotka sopivat erityisesti vatsahaavasta kärsiville.

  • Kokki Kolmonen varusmiesten juhannuksen soppamajurina

    29.08.2014 Elävä arkisto

    Silakkakeittoa soppatykillä Hästö Busön linnakkeessa.

    Jaakko Kolmonen vieraili vuonna 1984 hieman erilaisissa juhannustunnelmissa. Keittiömestari vietti päivää Hästö Busön linnakkeessa Hangon lähellä ja kokkasi silakkakeittoa linnakkeen varusmiesten kanssa soppatykillä.

Sivut