Hyppää pääsisältöön

suurperheet

 • Hilja Meskus ei antanut elinikäisen nivelreuman haitata elämäniloaan

  03.10.2018 Elävä arkisto

  Lämmin henkilötarina osoittaa positiivisuuden voiman.

  Vuonna 1981 valmistuneessa positiivisuudellaan ajatuksia herättävässä henkilötarinassa tapaamme rouva Hilja Meskuksen, pitkän päivätyön tehneen lumijokelaisen emännän. Invalidisoivasta sairaudesta huolimatta hänen elämänsä suurperheen yksinhuoltajana on ollut täynnä työtä ja iloa, ja hän kertoo olevansa monesta asiasta kiitollinen.

 • Äiti, isä ja 19 lasta

  03.05.2016 Elävä arkisto

  Haastattelussa 19-lapsisen perheen vanhemmat

  Haastattelussa 19-lapsisen perheen vanhemmat

 • Terveisiä suomalaisista perheistä, jotka voittivat vaikeudet

  25.08.2014 Elävä arkisto

  Suomalaisia perheitä, jotka selvisivät kriiseistä.

  Uskottomuus, velkakierre, masennus ja yhteisen ajan puute ovat vain muutamia kriisejä, joista avioero saatetaan laittaa vireille. Terveisiä perheestä -sarjassa tavattiin tavallisia suomalaisia perheitä, joissa oltiin voitettu kriisit ja päätetty pysyä yhdessä. Jokaisessa 21 jaksossa oman näkemyksensä parien tilanteesta antoi myös parisuhdeasiantuntija tai psykologi. Sarjaa esitettiin vuosina 2001 ja 2004, ja joissain perheissä vierailtiin kahteen otteeseen.

 • Vain possu puuttui suomenturkkilaisen Alin perheen pöydästä vuonna 1955

  04.04.2014 Elävä arkisto

  Pekka Tiilikainen kävi Alin perheen luona.

  Vuonna 1955 radiotoimittaja Pekka Tiilikainen kävi tutustumassa turkiskauppias Osman Alin ja hänen perheensä elämään Helsingissä.

 • Miedot tunteet kyllästyttivät Minna Canthia

  20.02.2014 Elävä arkisto

  Minna Canth oli vahva persoona, joka herätti tunteita

  Kirjailija Minna Canthia kuvaillaan vahvaksi persoonaksi. Hän ei ollut sovinnainen ja herätti tunteita kansassa. Kouluradion lähettämässä ohjelmassa Hellin Kannas on haastatellut Minna Canthin tytärtä Lyyli Andersinia ja tyttären kälyä Aija Kotilaista kirjailijan elämästä Kuopiossa. Kannas vierailee myös Kuopion museossa, Minna Canthille omistetussa huoneessa.

 • Mitä jää sille, joka jää tyhjään pesään?

  03.02.2014 Elävä arkisto

  Jos on elänyt elämäänsä perhettään varten ja lastensa tulevaisuutta turvatakseen, millaista on elämä lasten lennettyä pesästä? Pohjoispohjanmaalaiset suurperheiden äidit kertovat vuonna 1977.

 • Kahdeksan tavallista perhettä esittäytyi 1980-luvun lastenohjelmassa

  14.10.2013 Elävä arkisto

  Leikitäänkö kotia -ohjelmaa luotsasi Esa Pakarinen Jr.

  Leikitäänkö kotia? kysyi Esa Pakarinen Jr vuonna 1982. Lämminhenkisessä lastenohjelmassa Pakarinen leikki, puheli ja lauleli studiossa. Jokaisessa jaksossa tavattiin myös erilaisia suomalaisia perheitä.

 • Perhe uusiksi

  10.10.2011 Elävä arkisto

  Uusperheessä asiat eivät useinkaan suju niinkuin kuvitellaan tai haaveillaan. Tarvitaan paljon rakkautta ja aikaa, kun perhekuviot menevät uusiksi.

 • Voimala: Lestadiolaisäitien synnytyspakko

  05.03.2009 Elävä arkisto

  Vanhoillislestadiolaisuudessa ehkäisyä pidetään syntinä. Suuret perheet johtuvat siitä, että lapsiluvun uskotaan olevan Jumalan tiedossa ja hänen säätämänsä.

 • Suviseurat on lestadiolaisten massatapahtuma, joka antaa uskolle suunnan: ”Ainoa oikea Jumala”

  23.05.2008 Elävä arkisto

  Suviseurat on massatapahtuma

  Lestadiolaisuus on Pohjoismaiden suurin herätysliike. Liikkeen kannattajat tunnetaan mm. suurperheistä, jättimäisistä suviseuroista ja jyrkistä moraali- ja käyttäytymissäänöistä.

 • Parhaat äidit saivat lomaa

  08.05.2008 Elävä arkisto

  Suurperheen äitejä palkittiin ilmaislomilla 1955.

  Ilmaislomilla palkittiin vuonna 1955 kaksitoista suurperheen äitiä, jotka eivät olleet pitäneet elämässään päivääkään lomaa.

 • Aino Pekkanen - pienviljelijäemäntä

  15.08.2007 Elävä arkisto

  Vuonna 1971 Suomessa oli 200 000 pienviljelijäemäntää. Dokumentissa vieraillaan Saarijärven Rahkolan kylässä ja tutustutaan emäntä Aino Pekkasen työpäivään.

 • Matkalla taivaskotiin

  10.07.2007 Elävä arkisto

  Suviseurat kokoavat vuosittain kymmenätuhansia lestadiolaisia Jumalan sanaa kuulemaan. 13-lapsinen Leppälän perhe lähti Kruunupyyn Suviseuroihin Sievistä vuonna 1999.

 • Kohtalona äitienpäivä

  11.05.2007 Elävä arkisto

  Äitienpäivä nostaa pintaan monenlaisia tunteita.

  Äitienpäivä nostaa pintaan monenlaisia tunteita. Päivä näyttäytyy erilaisena lapsettomalle, yksinhuoltajaäidille, suurperheen äidille, vammaisen lapsen äidille ja vankilassa elävälle äidille.