Hyppää pääsisältöön

koulunkäynti

 • Lintsaisitko tukiopetuksesta? Näpistäisitkö äitisi lompakosta? Testaa, mikä 17 – sytten -sarjan hahmo olet

  21.08.2019 Ohjelmat

  Mikä 17 – sytten -sarjan hahmo sinä olisit?

  Mitä tehdä, kun vanhempiesi toiveet ja kaveripiirin odotukset eivät kohtaa? Illalla on vuosisadan bileet, mutta äitisi olettaa sinun pysyvän kotona, kun sukulaistädit tulevat kyläilemään. Miten käyttäytyisit vastaavissa tilanteissa?

 • Miten päällystää koulukirjat ilman kiroilua ja kuplia?

  09.08.2018 Strömsö

  Ensiapua sinulle: koulukirjojen päällystäminen.

  Opi muovittamaan kirja. Ja vähän neljän lapsen äidin filosofointia kirjojen muovittamisesta.

 • Ealloravdii juo bártnážin - skuvllavázzin bázii gaskan

  25.01.2018 Ealli arkiiva

  Čálkko-Pier Ásllat-Ánde máinnasta

  Čálkko-Pier Ásllat-Ánde máinnasta

 • Mikko Kekäläinen jännittää lapsen ekaluokkaa – "Haluaisin kävellä pojan kanssa kouluun käsi kädessä"

  08.08.2017 Puoli seitsemän

  Puoli seitsemän juontaja ei suostu olemaan nolo isä.

  Koulun aloitus on merkittävä hetki – etenkin kaikille ekaluokkalaisten vanhemmille. Myös Puoli seitsemän juontajan Mikko Kekäläisen esikoinen aloittaa tänä syksynä koulun. Se tarkoittaa, että isän on ollut hyväksyttävä pojan kasvu ja täytynyt paljastaa totuus eräästä pehmolelusta.

 • Jos synnyit 1950-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  13.07.2016 Sinun tarinasi

  Yleisradio 1950-luvulla syntyneen silmin.

  Jos synnyit 1950-luvulla, synnyit Suomeen, jossa oli enemmän hevosia kuin autoja ja useimmat asuivat maaseudulla. Maa muuttui kuitenkin nopeasti, kaupungit ja elintaso kasvoivat, teollisuus ja palvelut ohittivat maanviljelyn Euroopan-ennätysvauhdilla. Lapsuusvuosiesi aikana radio alkoi vaihtua näköradioon.

 • Taliban-hallinnon jälkeisessä Afganistanissa rakennettiin hauras tulevaisuus

  16.03.2016 Elävä arkisto

  Arkisto-ohjelmissa seurattiin maan hidasta kehitystä.

  Äärivanhoillisen Taliban-hirmuhallinnon kukistuttua 2001 Afganistanissa heräsi toivo paremmasta elämästä. Ylen ohjelmissa 2000- ja 2010-luvuilta seurattiin maan kehitystä erityisesti naisten oikeuksien osalta, mutta myös esimerkiksi terveyden ja koulutuksen saralla. Kansainvälisten joukkojen läsnäolo herätti ristiriitaisia tunteita: Toisaalta ne olivat epäonnistuneet tehtävässään tuoda rauhaa maaseudulle, ja antaneet korruption kukkia. Toisaalta niiden lähtö saattaisi tarkoittaa talibanien paluuta.

 • Sotaa pakoon 5-vuotiaana

  27.11.2014 Lupa välittää

  20-vuotias Laura Tahvanainen aloitti lukioikäisenä vapaaehtoistoiminnassa palvelutalossa Oulussa. Hän kohtaa jaksossa 75-vuotiaan Elsa Kirveskarin, ja he keskustelevat rahan merkityksestä, säästämisestä ja köyhyydestä. Katso jakso heidän tapaamisestaan ja lue Elsan tarina.

 • Peruskoulua Sveitsin malliin

  03.10.2014 Oppiminen

  Tutustumme peruskouluun Vaud’n kantonissa.

  Oppivelvollisuus vaihtelee suuresti eripuolilla Sveitsiä. Suomeen verrattuna koulupäivät ovat pidempiä ja työteliäämpiä, ja kurikin on kovempaa. Ranskankielisellä alueella näkyy naapurimaa Ranskan vaikutus ainakin kouluajoissa. Tutustumme peruskouluun Vaud’n kantonissa.

 • ADHD – Duracell-pupuja ja takapulpetin haaveilijoita

  07.08.2014 Elävä arkisto

  ADHD:sta kärsii noin viisi prosenttia suomalaisista.

  Sataseitsemän ajatusta, jotka kaikki singahtavat esiin samaan aikaan. Esimerkiksi tällaiselta saattaa tuntua ADHD:sta kärsivän pään sisällä. Parhaimmillaan neurologinen häiriö voi olla myös valtava luovuuden lähde.

 • Veljeskansojen kohtauspaikka Kiova 1960-luvulla

  04.03.2014 Elävä arkisto

  Ukrainan sosialistisen neuvostotasavallan pääkaupunki Kiova on kaikkien venäläisten kaupunkien äiti. Vuonna 1964 kuvatussa filmissä suomalaiset saivat tutustua Tampereen ystävyyskaupunkiin: Venäjän, Ukrainan ja Valko-Venäjän veljeskansojen kohtauspaikkaan.

 • Sairas ikävä kouluun

  12.02.2014 Akuutti

  Sairaiden lasten etäopetus

  Sairaiden lasten etäopetus

 • Ruotsalaistuneet suomalaisnuoret kertovat kaipuusta

  04.12.2013 Elävä arkisto

  Ruotsinsuomalaisille finnjävel ja hurri ovat tuttuja sanoja.

  Vaaleat hiukset, ruotsalaisaksentilla höystetty suomen kieli ja nuori ikä yhdistävät Johanni Larjankoa, Birgitta Nymania ja Heli Saarista. He kaikki ovat myös ruotsinsuomalaisten siirtolaisten lapsia. Heille pilkkanimet finnjävel ja hurri ovat tuttuja. Mitä heidän tulisi ajatella kun kummankaan maan kansalaiset eivät hyväksy heitä omakseen?

 • Autismi on edelleen arvoitus

  18.11.2013 Elävä arkisto

  Keskustelua ja asenteita autismista 1990- ja 2000-luvulla

  Autismi on lapsuudessa alkava neurologinen kehityshäiriö, joka aiheuttaa ongelmia sosiaalisessa kanssakäymisessä ja viestimisessä. Sen perimmäiset syyt ovat edelleen tuntemattomia. Sairaudesta ei ole ulospääsyä, mutta jotkut autistit oppivat elämään lähes normaalia elämää.

 • Kahdeksan tavallista perhettä esittäytyi 1980-luvun lastenohjelmassa

  14.10.2013 Elävä arkisto

  Leikitäänkö kotia -ohjelmaa luotsasi Esa Pakarinen Jr.

  Leikitäänkö kotia? kysyi Esa Pakarinen Jr vuonna 1982. Lämminhenkisessä lastenohjelmassa Pakarinen leikki, puheli ja lauleli studiossa. Jokaisessa jaksossa tavattiin myös erilaisia suomalaisia perheitä.

 • Perinteet kunniassa Norssissa

  07.10.2013 Elävä arkisto

  Aikamatka perinteikkääseen kouluun Helsingin Ratakadulle

  Millaista on koulunkäynti "vanhassa koulussa, joka ei vanhene vanhetessaan"? Yksi maamme vanhimmista kouluista, ikinuori Helsingin normaalilyseo on uhmannut aikaa ja pitänyt klassillisen opinahjon perinteistä kiinni jo vuodesta 1867.

 • Helsinkiläisten tyttökoulujen arkea 1957

  30.05.2013 Elävä arkisto

  Mikko Niskasen lyhytelokuva.

  Mikko Niskasen ohjaama lyhytelokuva Helsingin suomalaisista tyttökouluista vuodelta 1957 näyttää, miten monipuolisia taitoja nuoret neidit opinahjoissaan oppivatkaan.

 • Töissä koulussa

  23.10.2012 Oppiminen

  Töissä koulussa

  Koulussa on töissä monia muitakin aikuisia kuin opettajia. Heidän kanssaan ovat tekemisissä sekä opettajat että oppilaat ja hyvin usein myös vanhemmat.

 • Romanina koulussa

  26.09.2012 Oppiminen

  Romanina koulussa

  Kolmiosainen Romanina koulussa -sarja kertoo kolmesta hyvin pärjäävästä romaninuoresta, joille oma kulttuuri on voimavara ja ylpeyden aihe.

 • Koti ja koulu

  26.09.2012 Oppiminen

  Koti ja koulu

  Koti ja koulu tekevät yhteistyötä monella tavalla. 6-osaisessa sarjassa mm. kokeillaan uusia yhteistyön muotoja ja arvioidaan vanhempainvartteja ja vanhempainiltoja.

 • Enkeleitä ja pikkupiruja esitti ala-asteen elämää realistisesti

  23.07.2012 Elävä arkisto

  Enkeleitä ja pikkupiruja oli 90-lukulainen nuortensarja

  Enkeleitä ja pikkupiruja oli 90-luvun lopulla suosittu koulumaailmaan sijoittuva nuortensarja. Se käsitteli realistisesti nuoria lähellä olevia asioita kuten ihastumisia ja kasvukipuja.

Sivut