Hyppää pääsisältöön

linnut -- äänet

 • Minna Pyykkö lumoutui kevätyön luonnosta: "Lintujen äänet helisevät mielessä vielä pitkään."

  13.05.2018 Luonto

  Linnunlaulujen aamussa havaittiin 48 lintulajia

  Pilkkihaalarit ja eväät tulevat tarpeeseen, kun Minna Pyykkö valmistautuu Linnunlaulujen aamun Euroopan laajuiseen radiolähetykseen, The Dawn Chorus. Pian kymmenet linnut aloittavat konserttinsa Hyvelänjärven peltoalueella, mutta yön vaikuttavimman äänen päästää kuitenkin nisäkäs!

 • Ti-ti-tyy... Mitä linnut viestivät laulullaan ja miten niiden laulu syntyy?

  07.05.2018 Luonto

  Linnunlaululla on monta eri merkitystä.

  Linnunlaulun tärkein tehtävä on ilmoittaa reviiristä. Pienestäkin linnusta saattaa lähteä niin kova ääni, että se voi kuulua jopa kilometrien päähän. Hyvä lauluääni kertoo myös koiraan hyvästä kunnosta ja naaras valitseekin usein parikseen parhaan laulajan.

 • Valvo keväinen yö kanssamme! The Dawn Chorus – Linnunlaulujen aamu

  03.05.2018 Luonto

  Lintujen aamukonserttia seurataan ympäri maailmaa 5.5.2019.

  Auringon ensi säteiden myötä miljoonat linnut aloittavat laulunsa. Maailmanlaajuinen lintujen aamukonsertti, The Dawn Chorus, on varma kevään merkki ja Yle Luonto on siinä mukana 5.5.2019.

 • Puolisukeltajat: Ristisorsa

  01.06.2017 Luonto

  Ristisorsa on valkoposkihanhen kokoinen.

  Ristisorsa on sinisorsaa selvästi suurempi, valkoposkihanhen kokoinen hanhimainen sorsa, jolla on melko pitkät punaiset jalat. Räikeänpunainen nokka on kovera, ja koiraalla on nokan tyvellä iso kyhmy. Ruumis on valtaosaksi valkoinen, mutta hartiat ja siipisulat ovat mustat, ja rinnan poikki kulkee leveä punaruskea vyö. Pää on mustanvihreä (näyttää kauempaa mustalta). Nuorella ei ole rintavyötä, ja aikuisen mustat osat ovat ruskeanharmaita. Koiraan soidinääni on sihisevä, kutsuääni pehmeä vihellys.

 • Koskikara

  29.05.2017 Luonto

  Koskikara on ainoa pikkulintu joka sukeltaa veden alla.

  Palleromainen koskikara on punatulkkua hieman isompi, lyhytpyrstöinen ja vahvajalkainen rastaan sukulainen. Ruumis on noenmusta, päälaelta ja niskasta rusehtava. Iso valkoinen laikku ulottuu kurkusta rintaan. Laulu on kitisevää visertelyä, kutsu- ja lentoääni sirahtava ”tsrit”.

 • Aitoja merilintuja: Lapintiira

  29.05.2017 Luonto

  Varoitusääni ärsyyntynyt ”trri-eerr”.

  Lokkeja selvästi pienempi ja solakampi lapintiira eroaa hyvin samannäköisestä kalatiirasta pitempien pyrstöjouhien (reunimmaiset pyrstösulat pidentyneet) ja kokonaan punaisen nokan perusteella. Tiiroilla on kapeat ja pitkät, teräväkärkiset siivet ja musta päälaki. Kutsuääni on kiihkeä ”kit kitititi”, varoitusääni ärsyyntynyt ”trri-eerr”.

 • Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Lapinsirri

  29.05.2017 Luonto

  Lapinsirri on vain talitiaisen kokoinen kahlaaja.

  Lapinsirri on vain talitiaisen kokoinen kahlaaja, jolla on lyhyet vaaleat jalat ja lyhyt, aavistuksen kaartuva nokka. Päältä lintu on täplikkään harmaanruskea, vatsasta valkoinen. Rinta ja pää ovat viiruiset. Soidinääni on nousevaa ja laskevaa helinää ”kilililili…”, johon sekoittuu kiihkeää visertelyä. Lentoääni on sointuva ”derr-derrr”.

 • Harvinaiset linnut: Tunturikiuru

  24.05.2017 Luonto

  Tunturikiurun keltaisen pään kurkku ja silmänseutu on musta

  Punatulkun kokoinen, tanakka tunturikiuru on päältä tummaviiruisen hiekanruskea, alta valkoinen. Keltaisessa päässä kurkku ja silmänseutu ovat mustat. Toisinaan lintu kohottelee lyhyitä ohimotöyhtöjään. Nuori on tummankirjavan likaisenvaalea. Laulu on pingottuneen sävyistä lyhyttä viserrystä ”trii try-triitri” tai ”tr tri tri-tryyitri”, lentoääni valittava ”jii-hi”.

 • Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Käki

  24.05.2017 Miljoona linnunpönttöä

  Kukkuva soidinääni ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

  Käki on naakan kokoinen mutta paljon hoikempi, haukkamaisen pitkäpyrstöinen mutta lyhytjalkainen. Selkä on siniharmaa (naaraalla joskus punaruskea), vatsa tummaraitaisen valkoinen. Piilottelevan ja varovaisen käen huomaa helpoiten koiraan kukkuvasta soidinäänestä ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

 • Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Kivitasku

  24.05.2017 Luonto

  Kivitaskulla on valkoinen vatsa ja kellertävä rinta.

  Talitiaista vähän isommalla ja tanakalla kivitaskulla on valkoinen vatsa ja kellertävä rinta. Koiraan yläpuoli on tuhkanharmaa ja siivet ja poskilaikku (”rosvonaamari”) mustat. Naaraan yläpuoli on ruskeanharmaa, siivet ja poski tummat. Laulu on kireästi rahiseva parisekuntinen viserrys, varoitusääni maiskuttava ”hji tsak, hjii tsak-tsak”.

 • Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Isolepinkäinen

  24.05.2017 Luonto

  Isolepinkäisellä on isohko pää ja vahva koukkupäinen nokka

  Mustarastaan kokoisella isolepinkäisellä on pitkä pyrstö, suurehko pää ja vahva koukkupäinen nokka. Se on päältä vaaleanharmaa, alta valkoinen ja rinnasta harmahtava. Siivet, pyrstö ja leveä silmäjuova (”rosvonaamari”) ovat mustat, poski valkoinen. Nuori yksilö on likaisenharmaa. Isolepinkäisen katkonainen laulu koostuu kireistä ja kitisevistä äänistä. Varoitusääni on käheä ”ksää gsää…” ja karheampi ”käär khäär…”.

 • Lintumaailman "harmaahiiret": Hemppo

  24.05.2017 Luonto

  Hemppo on talitiaisen kokoinen.

  Talitiaisen kokoinen hemppo on hoikka ja pitkäpyrstöinen, päältä kanelinruskea ja vatsasta valkoinen peipon sukulainen. Siiven reunalla on mustavalkoinen alue. Koiraan otsa ja rinta ovat punertavat, niska harmaa ja kupeet ruosteensävyiset. Naaraan rinta on tummaviiruisen kellanruskea (ei punaista). Katkonainen laulu koostuu hyrisevistä, viheltävistä ja näppäilevistä äänistä.

 • Rantakanat: Liejukana

  22.05.2017 Luonto

  Liejukana muistuttaa nokikanaa mutta on pienempi, solakampi

  Liejukana muistuttaa nokikanaa mutta on pienempi, solakampi ja pitkäpyrstöisempi. Selkäpuoli on tumman harmaanrusehtava, alapuoli tumman sinertävänharmaa. Kyljellä on valkoinen pitkittäisjuova, otsassa punainen kilpi. Nokka on tyvestä punainen ja kärjestä keltainen. Uivan linnun pyrstössä näkyy takaapäin valkoinen reuna. Nuori on ruskea, eikä sillä ole otsakilpeä. Soidinääni on pulputtava ”bek-bek, bek-bek-bek”, kutsuääni kurluttava ”pjorrl”.

 • Rantakanat: Nokikana

  19.05.2017 Luonto

  Nokikanan äänet ovat toitottavia ja naksahtavia.

  Nokikana on sinisorsaa pienempi ja palleromainen, kurjen sukuinen rantakana, joka muistuttaa ulkonäöltään ja käyttäytymiseltään sorsia. Lintu on noenmusta lukuun ottamatta valkoista nokkaa ja otsakilpeä. Nuori yksilö on likaisenharmaa, eikä sillä ole valkoista otsaa. Nokikanan äänet ovat toitottavia ja naksahtavia, esimerkiksi ”kök kök krök” tai ”kok, ki-kok”.

 • Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Mustaviklo

  19.05.2017 Luonto

  Mustaviklolla on pitkät jalat ja pitkä ohut nokka.

  Vähän räkättirastasta isommalla mutta solakammalla mustaviklolla on pitkät jalat ja pitkä, ohut nokka. Laji on kokonaan musta jalkoja ja nokkaa myöten, mutta selässä ja kyljillä on vaaleita pilkkuja ja nokantyvellä punaista. Nuori on poikkijuovaisen harmaa, ja sillä on punaiset jalat. Soidinääni on livertävä ”trryii-tryiirvi-tryiirvi…”, lentoääni iskevä ”tjuvitt, tjuitt…”.

 • Lintumaailman viirut: Harmaasieppo

  19.05.2017 Luonto

  Tsri, tsriih, tshri

  Talitiaisen kokoisen, hoikan harmaasiepon selkäpuoli on ruskea, vatsa vaalea. Hento ja vain vierestä kuuluva laulu koostuu sirahtavien kutsuäänten yhdistelyltä: ”tsri, tsriih, tshri…”.

 • Lintumaailman viirut: Kiuru

  19.05.2017 Luonto

  Kiurun kellertävässä rinnassa on mustia viiruja.

  Kiuru on hieman kookkaampi kuin punatulkku mutta pitkänomaisempi. Höyhenpuku on päältä mustankirjavan harmaanruskea ja alta valkoinen. Kellertävässä rinnassa on mustia viiruja ja silmäkulmassa valkoinen juova. Laulu on kiihkeää, minuutista toiseen ryöpsähtelevää liverrystä. Kutsuääni on hyrähtävä ”drliu”.

 • Lintumaailman viirut: Peltosirkku

  19.05.2017 Luonto

  Peltosirkku on selästä mustajuovaisen harmaanruskea.

  Talitiaista vähän isompi ja melko hoikka peltosirkku on selästä mustajuovaisen harmaanruskea. Koiraan alapuoli on oranssinruskea, pää ja rinnan yläosa viiruttoman vihertävänharmaat, kurkku vaaleankeltainen. Naaraan alapuoli on hailakamman oranssinruskea, rinta ja kurkku tummaviiruiset. Laulu on surumielinen, alussa nouseva ja lopussa laskeva ”dsri-dsri-dsri-dsri-dsry-dsry-dsry-dsry”.

 • Lintumaailman viirut: Kangaskiuru

  19.05.2017 Luonto

  Kangaskiurun kellertävässä rinnassa on tummia viiruja.

  Pyylevä kangaskiuru on talitiaisen kokoinen ja lyhytpyrstöinen. Päältä laji on mustajuovaisen kellanruskea ja alta valkoinen. Kellertävässä rinnassa on tummia viiruja. Erikoistuntomerkkejä ovat pitkä valkoinen silmäkulmanjuova ja poskea kiertävä kaari sekä siivenreunan mustavalkoinen täplä. Laulu on sointuvaa jokeltelua, jossa kukin aihe toistuu muutaman kerran kiihtyvään tahtiin. Lentoääni on helähtävä ”klyi-kli”.

 • Rantojen ja kosteikkojen kahlaajia: Pulmussirri

  16.05.2017 Luonto

  Pulmussirri on palleromainen, lyhytnokkainen.

  Pulmussirri on kooltaan punatulkun ja mustarastaan puolivälistä, palleromainen ja lyhytnokkainen. Lyhyet jalat ovat mustat. Laji on päältä tummatäpläisen harmaa ja alta valkoinen, rinnasta punertava. Nuoren yksilön vatsa ja pään etuosa ovat valkoiset, selkä vaalea mustin kirjailuin. Lentoääni on pehmeästi näppäilevä ”blytt, blitt”.

Sivut