Hyppää pääsisältöön

Markku Kuisma

 • "Kuivahukkuminen" pelottaa nettikeskusteluissa – Asiantuntija: "Kuivalla ei voi hukkua"

  22.06.2017 Yle Uutiset

  Keskustelupalstoilla on alettu puhua kuivahukkumisesta, viivästyneestä hukkumisesta ja sekundaarisesta hukkumisesta. Suomalaiset asiantuntijat kumoavat väitteen.

 • Suomi menettänyt valtavasti yrityksiä – etenkin Ruotsiin

  19.05.2017 MOT

  Suomesta on myyty ulkomaille satoja yrityksiä.

  Suomesta on myyty kahdenkymmenen viime vuoden aikana valtava määrä yrityksiä ulkomaille. Suuri osa yrityksistä on kaupattu Ruotsiin.

 • Professori varoittaa veronkierron seurauksista: "Tien päässä yhteiskunnan romahdus ja kaikkien sota kaikkia vastaan"

  12.04.2016 Yle Uutiset

  Taloushistorioitsija Markku Kuisma sanoo finanssisektorin sääntelyn purkamisen vapauttaneen “helvetinkoneen”. Pankkiirit eivät ole pahoja, mutta järjestelmä on, hän sanoo.

 • 10 000 euron palkinto kirjailijalle, joka paljastaa, miten Suomi on hyötynyt Venäjästä

  29.10.2015 Yle Uutiset

  Kanava-palkinnon raadin puheenjohtaja luonnehtii Markku Kuisman tietokirjaa aikaa kestäväksi perusteokseksi, joka onnistuu samalla olemaan äärimmäisen ajankohtainen.

 • Markku Kuisma: Eikö olisi väärin olla käyttämättä Venäjää hyväksi?

  24.10.2015 Kulttuuri

  Helsingin kirjamessut 2015

  Markku Kuisma ja Erkki Tuomioja tarjoilivat Helsingin kirjamessuilla historian oppitunnin Suomen taloudellisesta kehityksestä 1700-luvulta tähän päivään. Mikä on ollut Venäjän rooli?

 • Ajan ilmapiiri johti Soneran tappiollisiin UMTS-kauppoihin ja muihin talousmokiin

  10.03.2015 Yle Uutiset

  Suomen suurimmat bisnesmokat -kirjan kirjoittajat Pekka Seppänen ja Markku Kuisma löytävät selityksiä yritysten tappiollisiin hankkeisiin tekoaikansa ilmapiiristä. On koettu pakkoa tehdä samaa kuin muutkin, ja törmätty ajoituksen ongelmaan.

 • Meidät tunnetaan Euroopassa tiukasta linjasta – "Suomi on yhä mysteeri"

  23.05.2014 Yle Uutiset

  Ulkomaalaisten EU-kirjeenvaihtajien mukaan Suomi ei ole kovin suosittu talousvaikeuksissa rämpivissä EU-maissa, sillä Suomi tunnetaan kovasta talouspolitiikasta. Pressiklubin erityisjaksoissa puhuttaa tänään perjantaina myös populismi.

 • Economics guru: Tax exile and ratings downgrades are today's reality

  13.04.2014 Yle News

  Markku Kuisma, a University of Helsinki economics professor and historian, believes the global Wall Street-dictated economy has forced countries to lighten their tax burden in every way possible in an effort to pander to rich circles with large amounts of capital. He says the prevailing situation has made it possible for millionaires going “tax shopping”.

 • Talousprofessori: Wahlroosin Ruotsiin muutto malliesimerkki verokilpailusta

  12.04.2014 Yle Uutiset

  Taloushistorioitsijan mielestä Wall Street -tyyppinen maailmantalous on pakottanut kaikin tavoin verotuksen alentamiseen. Näin on pyritty miellyttämään pääomapiirejä. Tilanne on kuitenkin mahdollistanut rikkaiden veroshoppailun, arvioi taloushistorian professori Markku Kuisma.

 • Markku Kuisma: Yksinkertaisuuden ylistys

  01.10.2013 Yle Uutiset

  Markku Kuisman hieman saarnaava mutta silti mukaansa tempaava kirja on yksi syksyn tärkeistä kirjoista rahan, vallan ja johtamisen merkillisestä maailmasta. Siinä esitetään juuri oikeita kysymyksiä ja ihmetellään tämän hetken yhteiskunnan eliitin esittämiä yksisilmäisiä ratkaisuja, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

 • Professori yrityselämän jättipalkkioista: Tähtitalous on realiteetti

  21.09.2013 Yle Uutiset

  Professori Markku Kuisman mielestä Nokian hallitus teki ainakin jälkiviisaasti ajatellen virheen, kun se hyväksyi vuonna 2010 toimitusjohtaja Stephen Elopin sopimusehdot. Hänen mielestään yrityselämän jättimäisten palkkioiden taustalla näkyy sekin, että samalla koko talouskerman palkat halutaan saada nousuun.

 • Mitä kännykkä sinulle merkitsee?

  03.09.2013 Yle Uutiset

  Nokian matkapuhelinvalmistus siirtyy yhdysvaltalaisomistukseen. Mikä oli ensireaktiosi uutiseen? Kuinka syvälle se upposi? Millainen on suhteesi kännykkääsi?

 • Professori: Virtuaalielinkeinot ovat fantasiaa

  17.05.2013 Yle Uutiset

  Euroopan talous mataa ja pörssi-indeksit kituvat. Valitellaan, että Euroopan kilpailukyky on hukattu ja muut maanosat viuhtovat ohi kaikista ilmansuunnista. Eurooppalainen yrityskenttä ei ole uudistunut, vaan pitää pystyssä tehottomia kulisseja. Taloushistoria kuitenkin todistaa, että yli satavuotiaat yritykset ovat kestomenestyjiä.

 • Tiedonjulkistamispalkinto Ylen Hulluuden historialle

  12.09.2012 Yle Uutiset

  Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt vuoden 2012 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot kymmenelle yksityishenkilölle tai ryhmälle.

 • Työt, tulot ja optiot

  14.03.2011 Elävä arkisto

  Optiot tekivät sadoista suomalaisista miljonäärejä.

  Vuosituhannen vaihde oli Suomessa ainutlaatuista aikaa. Maahan tuli satoja uusia miljonäärejä. Rikastuminen johtui optiomiljoonista.

 • Taloushistorioitsija: Pohjoismainen kapitalismi amerikkalaista elinvoimaisempaa

  24.02.2010 Yle Uutiset

  Amerikkalainen kapitalismi on menossa suuntaan, jossa 1800-luvun tyyppiset rosvoparonit alkavat taas tulla yhteiskunnan huipulle, sanoo taloushistorioitsija, historian professori Markku Kuisma Helsingin yliopistosta YLE TV1:n A+-ohjelmassa.

 • Eikö talouden rosvoparoneita saada kuriin?

  10.02.2010 Yle Uutiset

  Professori Markku Kuisma puhui Aamu-tv:ssä kirjastaan Rosvoparonien paluu, jossa hän tarkastelee miten ahneuden kultti synnytti finanssikriisin. Kirjassaan hän toteaa Winston Churchillia mukaillen: harvoin on niin monilla syytä olla vihaisia niin harvoille.

 • Rahasuku – tosi asiaa Ehrnrootheista

  13.03.2008 Elävä arkisto

  Dokumentti Suomen talouselämän mahtisuvusta.

  Ehrnroothit ovat Suomen talouselämän vaikutusvaltaisin perhe. Ei yksin varallisuutensa vaan myös yhteyksiensä kautta. Timo-Erkki Heino pääsi Ehrnroothien rahojen ja vallan jäljille – niin pitkälle kuin suku ja YLEn toimintaohjeet sen sallivat vuonna 1992.

 • Näkymätön käsikö vei Suomen pankkikriisiin?

  12.10.2006 Yle Uutiset

  Oliko 1990–luvun alun pankkikriisissä mukana "näkymätön käsi", kuka se oli tai kuka sitä ohjasi? Oliko peräti koko kurjuus suunniteltu maan talouden tervehdyttämiseksi vai löytyikö näkymätön käsi ohjaamaan tapahtumia vasta kun maa oli jo konkurssitilassa? Tähän viittaa uusimmassa kirjassaan toimittaja-kirjailija Mauno Saari, mutta ei anna juurikaan johtolankoja.

 • Vuoden tiedekirja käy läpi KOP:n historiaa

  12.01.2005 Yle Uutiset

  Kansallisosakepankin historiasta kertova kirja on valittu vuoden parhaaksi tiedekirjaksi. Kahlittu raha, kansallinen kapitalismi -nimisen kirjan on kirjoittanut Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian professori Markku Kuisma.