Hyppää pääsisältöön

Kaarlo Bergbom

 • Miten Minna Canth ehti?

  21.03.2019 Kulttuuri

  Mikä mahdollisti Minna Canthin valtavan elämäntyön?

  Palvelijoiden ja kauppa-apulaisten saatavilla olevan ja edullisen työpanoksen ansiosta Minna Canthilla oli mahdollisuus kirjoittaa tasa-arvoa edistäviä artikkeleita ja näytelmiä.

 • Kom-teatterin Making of Lea on syvästi sivistynyt komedia suomalaisen teatterin synnytystuskista

  28.02.2019 Kulttuuricocktail

  Juha Hurmeen uutuus riemastuttaa.

  Juha Hurme vie katsojat suomenkielisen teatterin syntysijoille. Näyttämöä ei ole, eikä suomea puhuvia ammattinäyttelijöitäkään, mutta tahto on kova. Kom-teatterissa nähdään riemastuttava ja hävytön tulkinta siitä, miten ensimmäinen suomenkielinen näytelmä saatiin ensi-iltaan.

 • Koko maailman Finlandia

  26.11.2015 Orkesterikone

  Finlandia on ehkä maailman tunnetuin suomalaissävellys.

  Mitä yhteistä on Edvin Laineella, Biafran itsenäisyyspyrkimyksillä ja amerikkalaisella kirkkokuorolla? Vastaus on tietenkin Finlandia, ehkä maailman tunnetuin suomalaissävellys. Eipä arvannut kolmikymppinen Jean Sibelius, millaisen aarteen tuli luoneeksi yli sata vuotta sitten.

 • Miedot tunteet kyllästyttivät Minna Canthia

  20.02.2014 Elävä arkisto

  Minna Canth oli vahva persoona, joka herätti tunteita

  Kirjailija Minna Canthia kuvaillaan vahvaksi persoonaksi. Hän ei ollut sovinnainen ja herätti tunteita kansassa. Kouluradion lähettämässä ohjelmassa Hellin Kannas on haastatellut Minna Canthin tytärtä Lyyli Andersinia ja tyttären kälyä Aija Kotilaista kirjailijan elämästä Kuopiossa. Kannas vierailee myös Kuopion museossa, Minna Canthille omistetussa huoneessa.

 • Käänteentekevä kiertueteatteri kasvoi Kansallisteatteriksi

  10.04.2012 Elävä arkisto

  Maamme ensimmäinen suomenkielinen ammattiteatteri perustettiin alati vahvistuneen kansallisuustunteen tuoksinassa vuonna 1872 nimellä Suomalainen Teatteri.