Mitä säveltäjä Kaj Chydenius miettii elämästään ja urastaan?
Säveltäjä Kaj Chydenius kertoo Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa elämästään ja urastaan.
Juha Luukkosen uusi sovitus Lapualaisoopperasta etsii syitä väkivallan syntyyn. Näytelmän ensi-ilta on Seinäjoen kaupunginteatterissa lauantaina.
Seinäjoen kaupunginteatterin syksyn ensi-illat on julkistettu.
Lapualaisoopperan ohjaaja Juha Luukkosen mukaan teos on teemoiltaan ajankohtainen juuri nyt.
Millaisena sinä muistat 1960-luvun? Osallistu keskusteluun!
Millaisena sinä muistat 1960-luvun? Osallistu keskusteluun!
Helsingin Ylioppilasteatteri on 90-vuotiaanakin radikaali.
Helsingin Ylioppilasteatteri eli YT on tullut kunnioitettavaan ikään, mutta ei ole kangistunut paikalleen. Tekijöiden mielestä heidän teatterinsa on vapauden, rohkeuden ja hulluuden tyyssija. Harrastajateatterissa on mahdollista kokeilla mitä vaan ja bailata räjähtävästi.
Kokemäen käräjäkivet ja Henrikin kappeli tekivät koulutyttöön lähtemättömän vaikutuksen. Haave arkeologin ammatista jäi kuitenkin taka-alalle, kun Aulikki Oksanen tarttui kynään.
Torsti Lehtinen kertoo ystävyydestään Kalle Holbergin kanssa
Ohjaaja Kalle Holmbergin kuolema on järkyttänyt tällä viikolla teatterikenttää. KulttuuriCocktailin haastattelussa Holmbergiä muistelee hänen ystävänsä, filosofi ja kirjailija Torsti Lehtinen.
YT:n Lapualaisooppera puhuu vahvasti väkivaltaa vastaan.
Sirpa Riuttalan Mustikkamaalle ohjaama Lapualaisooppera 2016 yhdistää taitavasti uutta ja vanhaa. Kaikki vuonna 1966 Ylioppilasteatterin lavalla kuullut laulut ovat mukana. Samalla kun vanhat tekstit muistuttavat historiasta, ne myös kuvaavat tätä nyky-Suomeamme.
Opiskelijatunteet kuohuvat 60-luvun Ylioppilasteatterissa.
Mikko Niskasen elokuva on tallentanut 1960-luvun Ylioppilasteatterin kuumimmat hetket ja aikakauden opiskelijaradikaalit voimansa tunnossa.
90 vuotta täyttävä Ylioppilasteatteri on säilyttänyt asemansa uuden kokeilijana. Sen riveistä on tullut ja tulee yhä nimekkäitä teatterintekijöitä. Juhlanäytelmänä nähdään Mustikkamaan kesäteatterissa päivitetty versio legendaarisesta Lapualaisoopperasta.
Arvo Salon ja Kaj Chydeniuksen Lapualaisooppera sai vuonna 1966 Suomen kulttuuripiirit jengoiltaan, marssitti esiin uuden kaartin teatterintekijöitä ja muutti yhteiskunnallisen keskustelun suuntaa. Juhlavuoden kunniaksi Teatteri Vanha Juko esittää teoksen konserttiversiona. Ohjaajakaksikko uskoo, että kannan ottaminen on tulossa taas muotiin.
Kulttuurivieras Kaisa Korhonen sanoo, että oman mielipiteen sanominen on aina tärkeää. Tärkeissä asioissa on kuitenkin harvoin vain yksi oikea näkemys. Korhosen tuorein ohjaus pyörii parhaillaan Jyväskylän kaupunginteatterissa.
Vuoden 1966 teatteritapauksesta, Lapualaisoopperasta, tulee maaliskuussa kuluneeksi 50 vuotta. Juhlan kunniaksi Teatteri Vanha Juko ja Ylioppilasteatteri tekevät konsertin alkuperäisessä esityspaikassa.
Professori Erkki Laatikainen toivoisi Jyväskylän Kesän haastavan Porissa järjestettävän Suomi Areenan yhteiskunnallisen keskustelun näyttämönä. Jyväskylä voisi tarjota raikkaampaa otetta pönöttaviin poliitikkopuheisiin. Kolumnissaan Laatikainen hämmästelee myösTeuvo Hakkaraisen järjettömäksi paisunutta mediajulkisuutta.
Arvo Salon kirjoittama Lapualaisooppera oli sadankomitealaisen sukupolven teatteritapaus. Ooppera oli samalla lähtölaukaus 1960- ja 70-luvun yhteiskunnalliselle teatterille.
Sotkamolaissyntyinen Kaisa Korhonen aloitti teatterityönsä 1960-luvulla Arvo Salon Lapualaisooppera -näytelmässä Helsingin Ylioppilasteatterissa. Geeneissä luovuuttaan jälkikasvulleenkin antanut Korhonen on lapsenlapsilleen mummo, joka vie heidät elokuviin, teatteriin ja sirkukseen. Tuorein ohjaustyö, Pelko jäytää sielua, saa ensi-iltansa Kajaanin kaupunginteatterissa perjantaina 18.9.2010.
Aikansa tapahtumiin kantaa ottaville lauluille on aina tarvetta, mutta yleensä on nuoren polven asia olla nyrkit savessa etunojassa. Näin hörähtää tiedostavan laululiikkeen nuottimestari Kaj Chydenius, joka päättää 70-vuotisjuhlansa syksyllä Turkuun.
Helsingin yliopistomuseon uudessa näyttelyssä voi tutustua ylioppilaiden kulttuuriharrastuksiin 1600-luvulta nykyaikaan saakka. Opiskelijoiden kulttuuriharrastuksilla on ollut vaikutusta sekä kulttuurielämään että yhteiskunnan kehitykseen.
Kontiolahden lukion opiskelijat jatkavat perinteiden vaalimista teatteriesityksissään. Viime vuonna lukion oppilaat esittivät Lapualaisoopperan ja tänä iltana koulukeskuksessa pidetään perinteiset iltamat.