Hyppää pääsisältöön

Karl Marx

 • Ulkolinja: Talouskasvun takaraja – Mihin järkkymätön usko kasvuun johtaa?

  19.06.2019 Yle TV1

  Mihin jatkuvan kasvun usko vie ihmiskuntaa?

  Onko jatkuva talouskasvu mahdollista? Mitä tapahtuu jos kasvu loppuu?

 • Tommi Uschanov: Marx ja meemit määrittelevät nykyvasemmiston

  16.06.2019 Kulttuuricocktail

  Vasemmiston tilan analyysi.

  Esseisti Tommi Uschanov julkaisi vuonna 2008 Mikä vasemmistoa vaivaa? -nimisen kirjan. Vasemmiston alennustilaa ruotinut teos toi Uschanovin nimen laajemman yleisön tietoisuuteen. Kun Suomeen on tullut vasemmistolaisin hallitus pitkään aikaan, KulttuuriCocktail pyysi esseistiä lukemaan vanhan kirjansa uudelleen ja pohtimaan, millaisen kirjan hän kirjoittaisi samoista lähtökohdista tänä päivänä.

 • Avaruusromua: Luovuus on kuin marmorilohkareen hahmottelua

  17.01.2019 Kulttuuri

  Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaisia.

  "Mieleni on täynnä sykettä ja värähtelyä. Olen tuskin alkanut luonnostella, kun ajatus seuraa toista". Näin lainaa säveltäjä Pjotr Tsaikovskia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Luovuus ei rajoitu vain historian suuriin hahmoihin, kuten Darwiniin tai Picassoon. Luovuutta on jokaisella ihmisellä". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Robert J. Sternbergia kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Musiikillista Pääomaa!

  09.08.2018 Kulttuuri

  Karl Marxin syntymästä 200 vuotta!

  Karl Marx eli ja esitti ajatuksiaan 1800-luvulla. Miksi hänestä puhutaan vielä 200 vuotta hänen syntymänsä jälkeen? Miksi nyt, kun ajat ovat muuttuneet ja maailma on toisenlainen? Eihän kaikki mennyt niin kuin Marx ajatteli. Miksi hän on yhä tieteellisen keskustelun ja kirjoitusten kohteena? Eikä Marx innosta nykyään ainoastaan tieteilijöitä, vaan myös taiteilijoita. Marxin 200-vuotisjuhlan kunniaksi on koottu tupla-albumi, jolla 28 äänitaiteilijaa ja musiikintekijää esittää musiikillisen visionsa päivänsankarista. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kolme ajattelijaa: Marx, Nietzsche, Freud

  25.06.2018 Yle Teema

  Miten näiden uranuurtajien perintö näkyy nykyajassa?

  Nämä miehet muuttivat maailmantaloutta, kyseenalaistivat yhteiskuntaa ja porautuivat ihmismieleen. Millaisessa maailmassa Marx, Nietzsche ja Freud elivät, keitä he olivat ja miten he vaikuttavat nykyajassa? Kolmeosaisessa sarjassa brittiläinen historioitsija Bettany Hughes esittelee kolme ajattelijaa, joiden ideat muovasivat modernia maailmaa.

 • Lauantai 5.5.2018 (radio)

  05.05.2018 Yle Selkouutiset

  Pellettitehdas paloi Luumäellä. Kotkassa kuoli 2 miestä moottoripyöräonnettomuudessa. Karl Marxin syntymästä on kulunut 200 vuotta. Poliisi on ampunut karhun Orivedellä. Kevät alkoi Helsingin citylehmille.

 • Talousfilosofin ja nykyaikaisen sosialismin isän syntymästä 200 vuotta – "Marx on ajankohtaisempi tänään kuin Pääoman kirjoitusaikaan"

  05.05.2018 Yle Uutiset

  Marx ei tunnistaisi Nyky-Kiinan kommunismissa itseään, sillä tiukka puoluekommunismi ei edustanut "julmetun kriitikon" omaa ajattelua, sanoo sosiologian professori Harri Melin.

 • Karl Marxilla kolmituntinen synttärijuhla Porin torilla: Vetonaulana kakku ja otteita Kommunistisesta manifestista

  04.05.2018 Yle Uutiset

  Yhteiskuntafilosofi Karl Marxin syntymästä tulee kuluneeksi lauantaina 200 vuotta.

 • Xi: Kiina jatkaa Marxin viitoittamalla tiellä

  04.05.2018 Yle Uutiset

  Kiinan presidentti Xi Jinping ylisti Karl Marxia modernin ajan suurimmaksi ajattelijaksi.

 • Video: Näin Pirkkalan kiisteltyä opetusmonistetta käsiteltiin Ajankohtaisessa kakkosessa vuonna 1975

  06.05.2016 Yle Uutiset

  Vuonna 1975 Suomessa kohuttiin Pirkkalan peruskoulussa käytetystä historian monisteesta, joka oli suoraan kopioitu Neuvostoliitosta. Kiistelty moniste nousi keskusteluun torstaina, kun aiheesta ilmestyi uusi tutkimus. Kaivoimme Ylen arkistosta aihetta käsitelleen Ajankohtaisen kakkosen jutun, jossa ääneen pääsevat niin kokeilun kriitikko kuin siitä vastannut tutkijakin.

 • Peruskouluopetuksesta piti tulla marxilaista – uutta tietoa kohutusta Pirkkalan koulukokeilusta

  05.05.2016 Yle Uutiset

  Historioitsija Jari Leskisen tutkimuksen mukaan 1970-luvun puolivälissä toteutettu marxilainen peruskouluopetus Pirkkalassa on ollut paljon kerrottua laajempaa. Opetusta annettiin opetusministeriön ja kouluhallituksen siunauksella ensimmäiseltä luokalta yhdeksännelle saakka. Aineisto oli peräisin neuvostoliittolaisesta ja muusta marxilaista opetusmateriaalista.

 • Britannian Labour-puolue aloittaa äänestyksen uudesta johtajasta

  14.08.2015 Yle Uutiset

  Ennakkosuosikiksi on noussut Karl Marxia arvostava konkaripoliitikko. Entinen puolueenjohtaja ja pääministeri Tony Blair kuitenkin varoittaa, että liian vasemmalle kääntyminen tietäisi Labourille tuhoa.

 • Kiveen hakatut: Kuudes tuotantokausi

  25.12.2014 Yle Urheilu

  Vuonna 2012 Kiveen hakatut -sarjassa kuultiin peräti 15 jaksoa, joissa tutustuttiin muun muassa Urho Kekkosen urheilumaailmaan.

 • 101-vuotias olympiasoihdun kantaja harjoittelee pakastetun kyttyrälohen kanssa

  22.11.2013 Yle Urheilu

  Teräspappa Aleksander Kaptarenko, 101, kävelee ympäri asuntoaan kala kädessä ennen Novosibirskin soihtuviestiä.

 • Kansanedustaja Erkki Virtanen tahtoo EU-parlamenttiin

  23.05.2013 Yle Uutiset

  Vasemmistoliiton Erkki Virtanen tahtoo kiinnittää europarlamentissa huomiota Euroopan sosiaaliseen tilaan. Vasemmistoliitto lähtee seuraaviin eurovaaleihin kovilla nimillä.

 • Itäsaksalainen unelma (42/100)

  15.07.2012 Yle Uutiset

  Berliinistä lyhyen ajomatkan päässä sijaitsevasta Eisenhüttenstadtista rakennettiin 1950-luvun alussa sosialistinen mallikaupunki. Tyylikäs, puhdaspiirteinen ja leveiden katujen keskusta-alue tekee edelleen suuren vaikutuksen. Kaupunkirakenteen mahtipontisuus muistuttaa ajoista, jolloin läheinen terästehdas työllisti kymmeniätuhansia ihmisiä. Entisöityjä taloja asuttavat nyt pääosin työttömät ja eläkeläiset. Nuoret ovat lähteneet työn ja elämän perässä länteen ja läheiseen Berliiniin. Asukasluku on pudonnut Saksojen yhdistymisen jälkeen 60 000:sta noin 30 000:een. Kaupungin nimeksi suunniteltiin ensin Karl Marx -kaupunkia, mutta se vaihdettiin Stalin -kaupungiksi. Kun Stalinista tuli epäsuosittu, niin kaupunki nimettiin Eisenhüttenstadtiksi. Terästehdas myytiin Saksojen yhdistyttyä belgialaiselle terästehtaalle, mikä fuusioitui 2006 maailman suurimman teräksen valmistajan, intialaisen Mittal Steel Companyn kanssa.

 • Kirjasto palauttaa natsien varastamat kirjat

  22.08.2011 Yle Uutiset

  Berliinin kaupunginkirjasto palauttaa natsien aikanaan takavarikoimat kirjat sosiaalidemokraattiselle puolueelle. Palautettavien kirjojen joukossa on muun muassa vuonna 1883 julkaistu englanninkielinen painos Kommunistisesta manifestista.

 • Marxilaishallitus epäonnistui Nepalissa

  14.08.2011 Yle Uutiset

  Nepalin marxilainen pääministeri on eronnut. Jhalalath Khanalin eron taustalla on puolueiden välinen riita rauhansopimuksen täyttöönpanosta, mikä on jälleen johtanut hallituskriisiin Nepalissa.

 • Angolan oppositio hyväksyi vaalitappion

  09.09.2008 Yle Uutiset

  Angolan suurin oppositiopuolue UNITA on ilmoittanut hyväksyvänsä tappionsa maan parlamenttivaaleissa.

 • Ukrainan turmakaivoksesta pelastettu 23

  09.06.2008 Yle Uutiset

  Ukrainassa sattuneen kaivosräjähdyksen jäljiltä on pelastettu jo 23 kaivostyöntekijää. Pelastusviranomaiset löysivät kaivoksesta 21 kaivosmiestä yli vuorokauden kuluttua räjähdyksestä. Kaksi oli pelastettu jo aamulla. Kateissa on vielä 13 työntekijää, ja yksi löydettiin kuolleena.

Sivut