Hyppää pääsisältöön

Matti Lehtinen

 • Kansallisbaritoni Matti Lehtisen ura ei lopu koskaan – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  24.04.2019 Klassinen

  Onnittelemme syntymäpäivänä 24. huhtikuuta!

  Kun Ylen äänitearkistossa tekee haun Matti Lehtinen, saa tulokseksi yli tuhat osumaa. Huhtikuun 24. päivänä syntyneen Matti Lehtisen (s. 1922) lyyrinen ääni soi Yle Radio 1:n ohjelmistossa säännöllisesti ja näin luontaiset laulajanlahjat omaava baritoni jatkaa vuosikymmenestä toiseen yhtenä yleisön ehdottomista suosikkilaulajista.

 • Matti Lehtinen oli ihanteellinen esimerkki lied-laulajasta – pianisti Meri Louhos muistelee

  03.12.2018 Meri Louhos

  Meri säesti kuuluisuuksia Veikko Tyrväisestä Raili Kostiaan.

  Meri Louhoksen säestäjän ura karttui erityisesti laulajista. Hänen säestettäviinsä lukeutuivat aikansa kuuluisuudet Matti Lehtinen, Taru Valjakka, Veikko Tyrväinen, Raili Kostia ja monet muut. Laulajien matkassa Meri keikkaili ja kartutti flyygelirahastoaan.

 • 1950-luvulla Suomessa vielä osattiin viihdelaulu!

  09.05.2017 Klassinen

  Levyarvostelu

  Matti Lehtinen kehitti baritoninsa täydelliseksi radioääneksi. Puhtaus oli aina rikkeetön, sanoista sai aina selvän ja äänen perussävy oli aina kirkkaalla tavalla miellyttävä. Niinpä Lehtinen teki komean uransa mittaan valtavasti kantanauhoja radiolle. Niiden sekaan mahtuu myös angloamerikkalaisia viihdesäveliä, jotka Finlandia Classicsin Tero Halvorsen on nyt kaivanut yleisön saataville tinkimättömällä tyylillään. Levyä kuunnellessa joutuu myöntämään sellaisen ikävän seikan, että Lehtinen, Radion viihdeorkesteri ja George de Godzinsky hallitsivat viihdemusiikin 50-luvulla paremmin kuin juuri kukaan nykyään.

 • Matematiikan aika kysyi, mitä on matematiikka

  02.01.2014 Elävä arkisto

  Toimittaja Maija Typpi vei kuulijansa matkalle syvempään matematiikan ymmärrykseen. Vuonna 2008 kuullussa sarjassa Matematiikan aika käytiin läpi matematiikan historiaa aina Babyloniasta internetin hakukoneiden algoritmeihin.

 • Olympialauluja

  11.06.2008 Elävä arkisto

  Olympia-aate on inspiroinut myös suomalaisia lauluntekijöitä. Ensimmäinen olympialaulu ilmestyi jo vuonna 1912 Tukholman kisojen innoittamana.

 • Mitä kuuluu Jokelaan 2008

  28.03.2008 Elävä arkisto

  Ajankohtainen kakkonen vieraili kouluammuskelun järkyttämässä Jokelassa muutama kuukausi surmien jälkeen.