Hyppää pääsisältöön

isovanhemmuus

 • Mikä vanhemmuudessa yllättää, ilahduttaa tai tuntuu vaikealta?

  13.09.2018 Yle Radio 1

  Millainen vanhempi olet? Mitä vanhemmuus antaa?

  Millainen vanhempi olet? Mitä vanhemmuus antaa?

 • Kaksi tarinaa äidin kaipuusta: Suru muuttaa muotoaan, ikävä kulkee mukana aikuisenakin

  13.05.2017 Akuutti

  Kaksi naista kertoo oman tarinansa äidin kaipuusta.

  Omien vanhempien menettäminen pelottaa, oman äidin menettäminen pelottaa. Miltä se tuntuu? Miten siitä selviää? Kaksi eri ikäistä ja eri ikäisenä äitinsä menettänyttä naista kertoo, millaista on ikävöidä äitiä aikuisiällä.

 • "Paikkaan nyt kiirettä, mikä aikoinaan oli omien lasten kanssa" - Pekka-ukki on korvaamaton apu

  16.12.2016 Marja Hintikka Live

  Pekka Heiskaselle lapsenlapsi Ali on kuin oma poika.

  Pekka Heiskanen on ukki kahdeksalle lapsenlapselle. Erityisen tärkeä ja läheinen hän on tyttärensä Jenni Heiskasen esikoiselle, 13-vuotiaalle Alille. "Ehkä ukkina paikkaan nyt sitä kiirettä, mikä aikoinaan oli omien lasten kanssa", pohtii Pekka, jonka lapsenlapset ja lapset yllättivät MHL:n avulla.

 • Äitinsä hylkäämä selviytyjä

  09.09.2016 SuomiLOVE

  Pentti Hotin uskomaton elämä

  Miten selvitä elämästä, vaikka alkumetreillä oma äiti hylkää? Vastauksen antaa tässä SuomiLOVE-tarinassa Pentti Hotti.

 • Äidin rakkaus kantaa läpi elämän

  31.08.2016 SuomiLOVE

  Kai kertoo, kuinka merkittävää vanhempien rakkaus on.

  Tämän SuomiLOVE-tarinan kertoo Kai, joka on saanut nauttia koko elämänsä ajan vanhempiensa avusta ja rakkaudesta. Tämä on Kain kiitollisuudenosoitus äidilleen.

 • Kun mummo sanoo kiitos ei - tällaista on elämä yli 55-vuotiaiden asuinalueella

  15.02.2016 Marja Hintikka Live

  Villit seniorit eivät ikävöi huutavia lapsenlapsia.

  Amerikkalaisseniorit nauttivat viimeisestä elämänvaiheestaan ilman lastenhoitohuolia. MHL tutustui Yhdysvalloissa asuinalueeseen, jonne lapset ovat tervetulleita vain käymään, eivät asumaan.

 • Sukupolvien ketju kannattelee

  12.02.2016 Marja Hintikka Live

  Kiteen Puhoksessa sukupolvet asuvat lähellä toisiaan.

  Kiteen Puhoksessa asuvan Laura Kostamon lapsuudenkoti on lähellä – tien toisella puolella. Lapsuudenkodissa asuvat isä, äiti ja viisilapsisen perheen kolme nuorinta tytärtä. Perheen välit ovat läheiset. Lue, millaista arki on, kun sukupolvien ketju kannattelee kaikkia.

 • Näin isovanhemmat vastaavat mahdottomiin vaatimuksiin

  12.02.2016 Marja Hintikka Live

  Nyt puhuvat mummot ja vaarit

  Monet perheet toivovat isovanhempien osallistuvan arkeensa ja monesti isovanhemmat sitä haluavatkin. Välillä asioita hankaloittaa kuitenkin se, että perheiden vaatimuslistat isovanhemmille ovat kohtuuttomat: pitäisi olla aina käytettävissä, mutta ei tulla koskaan kutsumatta. Pitäisi hoitaa lapsia, mutta vanhempien säännöillä. Pitäisi olla tukena kasvatuksessa, mutta ei antaa neuvoja. Pitäisi tehdä ruokaa ja siivota, mutta auta armias jos olet siirrellyt astioiden paikkaa. Mitä isovanhemmat vastaavat vaatimuksiin?

 • Reino Nordin: Tykkään pitää kuria

  12.02.2016 Marja Hintikka Live

  Muusikon arkea auttaa lähes kymmenen isovanhemman klaani.

  Muusikko Reino Nordin elää epäsäännöllistä taiteilijaelämää, mutta haluaa että lapsilla on järkevät säännöt. Nordin on myös vähitellen oppinut pyytämään apua lastenhoitoon perheen ympärillä olevalta isovanhempien klaanilta – ja kiittämään avusta. Nordin on Marja Hintikka Liven vieraana maanantaina 15.2.

 • Lola Wallinkoski: Arki tekee onnelliseksi

  12.02.2016 Marja Hintikka Live

  Kahden kouluikäisen lapsen äiti tinkii omista menoista.

  Lola Wallinkoski saa lastensa isovanhemmilta hoitoapua lähes päivittäin. Kun lapset olivat pieniä, Wallinkosken äiti piti jopa lomat samaan aikaan perheen kanssa, jotta oli taas arkena käytettävissä. Wallinkoski on maanantaina 15.2. Marja Hintikka Liven vieraana.

 • Marja Hintikka Livessä keväällä 2016

  12.02.2016 Marja Hintikka Live

  10 viikkoa, 10 kuumaa vanhemmuusteemaa - #YleMHL

  MHL:n kevätkaudessa puhuttavat niin sisaruussuhteet, isovanhemmuus kuin harrastuksetkin. Tsekkaa koko lista ja vieraat tästä!

 • Näin ratkaiset 5 kiperää tilannetta isovanhempien kanssa

  11.02.2016 Marja Hintikka Live

  Tasapaino on mahdollista löytää!

  Isovanhemmat ovat monen pikkulapsiperheen paras selviytymiskeino arjessa: mummot ja papat auttavat parhaansa mukaan asiassa kuin asiassa. Läheskään aina apua ei kuitenkaan eri syistä ole tarjolla. Joskus isovanhemmat kokevat, että he ovat tehtävänsä tehneet, toisinaan perheiden vaatimuslistat ovat mahdottomia. Miten voisi löytää sopivan tasapainon isovanhempien, lasten ja lastenlasten suhteessa? Näin asiantuntija ratkaisisi viisi kiperää - ja monelle tuttua - tilannetta.

 • Marja Hintikka: Isovanhemmuus on hukassa

  10.02.2016 Marja Hintikka Live

  Olkaa kiitollisia osallistuvista isovanhemmista.

  "Pahimpina hetkinä en kuitenkaan voinut mitään katkerille ajatuksille jotka kumpusivat mieleeni, kun seurasin vierestä ystäviä, joille tuotiin rotinoita päivittäin ja joiden esikoista tarjouduttiin ottamaan yökylään, kun vauvan kanssa oli haasteita. Mummukateus iski, pahemman kerran." Näin sanoo Marja Hintikka, joka on jo laatinut itselleen listan siitä, millainen mummo hän itse aikoo olla.

 • Vanhemmuus – mitä se on? Akuutti haluaa kuulla kokemuksesi

  26.01.2016 Akuutti

  Kerro meille kokemuksesi vanhemmuudesta.

  Millainen äiti tai isä olet lapsellesi? Miten kasvatat lastasi? Miten sinua on kasvatettu? Kerro meille kokemuksesi. Teemme tulevaan lasten asioita käsittelevään teemalähetykseemme juttua vanhemmuudesta. Nyt toivoisimmekin teiltä katsojilta ajatuksianne vanhemmuuden kokemuksista, ihanuuksista ja kääntöpuolista.

 • "Me ollaan todettu et ollaan vahvoja yhdessä"

  16.09.2015 Nyt tai ei koskaan

  Parven jäsen Pekka kertoo pitkän parisuhteen salaisuuden

  Parven vanhimpiin osallistujiin kuuluva Pekka, 74, paljastaa mikä on hänen pitkän liittonsa salaisuus.

 • Isoisä tahtoo olla muutakin kuin mummon apuri

  17.03.2015 Vanhemmuus

  Julkisessa keskustelussa isovanhemmuus on monesti henkilöitynyt isoäitiin. Isoisä on perinteisesti ollut eräänlainen mummon apuri, mies, joka asuu mummolassa. 2000-luvulla isoisät ovat kuitenkin alkaneet saada entistä suuremman roolin lapsiperheiden elämässä. Mutta onko isoisästä ihan vielä mummoksi?

 • Terhokerho leikittää lapsia ja aikuisia

  18.11.2014 Vanhemmuus

  Yksinäisyys on yleistä niin suomalaisten vanhusten kuin lapsiperheidenkin keskuudessa. Koko Suomi leikkii -hankkeen Terhokerho-hankkeen tavoitteena on perustaa vuoden 2016 loppuun mennessä jokaiseen Suomen kuntaan Terhokerho.

 • Mummolassa on hauskempaa

  21.01.2014 Elämä

  Isovanhemmilla on oikeus kuoria kerma päältä, kun me vanhemmat kuljetamme lapsiamme pitkin arjen asfalttia. Lapsillamme on oikeus luoda vanhempiimme aivan erilainen suhde kuin meillä aikoinaan tai edelleen on. Meille vanhemmille tämä voi aiheuttaa hermon kireyttä.

 • Mummiksi tuplana osa 5: Yksi plus yksi on enemmän kuin kaksi.

  22.08.2013 Vanhemmuus

  Kaksosten vanhemmille ei kannata viisastella, että siinä se kaksi menee kuin yksikin. Kun perheessä on tuplat, triplat tai lapsia pienellä ikäerolla, ihmiskehon puutteet on helppo havaita. Miksi ei ole neljää kättä, jalkaa, silmää?

 • Mummiksi tuplana osa, 4: Mummien vertaistuki

  16.08.2013 Vanhemmuus

  Mummiksi tuplana -sarjan kaksi päämummia olivat hyviä kavereita jo ennen kaksosten syntymää, mutta tupletti on vain entisestään tiivistänyt yhteydenpitoa. Kuinka sujuu kahden mummin yhteistyö, kun vauvat jäävät ensimmäistä kertaa heidän yhteiseen hoivaan?

Sivut