Göran Schildtin suurenmoiset matkat
Kirjailija ja taidehistorioitsija Göran Schildt (1917-2009) tunnetaan parhaiten matkakirjoistaan. Kirjailijan satavuotissyntymän kunniaksi Yle Radio 1:n Matkakuume-sarjassa kuljetaan tänä kesänä Schildtin ja hänen rakkaan Daphne-veneensä matkassa.
Kolme dokumenttia Schildtin elämästä ja ajatuksista
Pekka Mandart valmisti vuosina 1990–2001 kolme Göran Schildtin elämänkokemusta valottavaa dokumenttia yhdessä kirjailijan itsensä kanssa. Venetsiasta Niilille ja Haaveena Välimeri ovat Schildtin kynästä, Daphnen vanavedessä kertoo matkasta, jonka Daphnen uudet omistajat, Schildtin ystävät tekivät hänen matkojensa innoittamina.Tekstien lisäksi dokumenttien keskiössä ovat Schildtin kuvaamat kaitafilmit.
Esa Kirkkopelto ja Mikko Kivinen muistavat Jouko Turkan suomalaisen teatterin tinkimättömänä uudistajana, jonka työkalupakkiin kuuluivat fyysisyys, vapaa assosiaatio ja leikki.
Pitkän teatteriuran tehnyt ohjaaja keskittyi oopperaan
Pitkän teatteriuran tehnyt ohjaaja keskittyi oopperaan
Turun teatterielämässä alkoi uusi aika 1971.
Turun teatterielämässä alkoi uusi aika 1971.
Savonlinnan Oopperajuhlilla Macbeth-ooppera poikkesi muista ensi-illoista siinä, että sitä ei tuotu mukamas nykyaikaan. Teoksen ohjannut professori Ralf Långbacka pitää lähtökohtanaan aidon teoksen tekoa. Sanoman yhdistäminen nykyaikaan on yleisön tehtävä, ohjaajan ei sitä tarvitse erikseen osoittaa ja alleviivata.
Toisena listalla ovat mediataiteilija Eija-Liisa Ahtila ja kirjailija Kirsi Kunnas.
Vuonna 1967 valmistuneessa dokumentissa näemme, miten Alban Bergin musiikillisesti vaativa Wozzeck-ooppera taipui suomalaisittain. Päivän sana oli realismi.
Näyttelijä Heidi Krohn on viettänyt pikkutytöstä lähtien kesänsä merellä ja saarissa. Viimeiset vuosikymmenet on seikkailtu Iniössä.
Keskustelu 1900-luvun tärkeimmästä teatterin uudistajasta.
Saksalaisesta kirjailijasta ja teatterimiehestä Bertolt Brechtistä keskustelevat toimittaja Kalevi Haikara, ohjaaja Ralf Långbacka ja kirjailija Jussi Kylätasku.
Vuonna 1932 syntyneellä Ralf Långbackalla on ollut suuri merkitys yhteiskunnallisen realismin tuojana suomalaiseen teatterielämään.
Tasavallan presidentti on myöntänyt taiteen akateemikon arvonimet taidegraafikko Outi Heiskaselle ja teatteriohjaaja Ralf Långbackalle.