Hyppää pääsisältöön

opetusohjelmat

 • Baddingin unohduksiin jääneitä lauluesityksiä julki – Somerjoki tulkitsi tangoa ja rockia Kouluradiossa vuonna 1970

  08.04.2019 Elävä arkisto

  Arkistonauhoilta löytyi Baddingin varhaisia esityksiä.

  Elävä arkisto löysi Ylen kouluradionauhoilta Rauli Badding Somerjoen (1947–1987) varhaisia lauluesityksiä. Keväällä 1970 tehdyissä ohjelmissa Badding tulkitsee suomenkielisen valssin tango- ja beatversioina ja antaa koululaiskuulijoille myös harvinaisen näytteen englanninkielisestä rock-ulosannistaan.

 • Jo 6-vuotiaat osaavat laittaa kolmiulotteisen ketun juoksemaan metsässä sovelluksen avulla – näin suomalaislapsia opetetaan päiväkodissa

  14.12.2018 Yle Uutiset

  Lapset suunnittelivat tietokoneohjelman avulla unelmiensa pihan päiväkodilleen.

 • Jessikka Aro Uutisluokka LIVEssä: En anna ulkopuolisen uhan vaikuttaa työhöni

  25.09.2016 Yle Uutisluokka

  Ensimmäisen Uutisluokka LIVEn aiheena oli sananvapaus. Videolla muun muassa trollaamisesta keskustelevat toimittajat Jessikka Aro ja ja Ruben Stiller.

 • Uutisluokka LIVE pohtii sananvapautta

  09.09.2016 Yle Uutisluokka

  Uutisluokka LIVE on opettajille ja koululaisille suunnattu opetus-ohjelma, jossa käsitellään ajankohtaisia aiheita kriittiseen medialukutaitoon liittyen.

 • Jos synnyit 1970-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  01.08.2016 Sinun tarinasi

  1970-lukulaisen silmin Yle ja Suomi saattaa näyttää tältä.

  Jos olet syntynyt 1970-luvulla, katselit kenties pienenä Hyrrää ja Noppaa sekä ihastuit ihan uuteen lastenohjelmaan Pikku Kakkoseen. Presidentin synonyymi oli Kekkonen, koulussa katsottiin Koulu-tv:tä ja koulun jälkeen Kasmasiinia. Nuoruutesi identiteetin rakentuessa maa kynti lamassa, radiokanava oli Radiomafia ja vitsit Kummelista. Kotikatua ehdit katsoa ainakin jonkin jakson 17 vuoden ajalta. Suomi hyppi sohvilla, kun Leijonat voitti jääkiekon MM-kultaa 1995, Lordi Euroviisut 2006, ja kun poika palasi kotiin saunomaan 2011.

 • Jos synnyit 1930-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  17.06.2016 Sinun tarinasi

  Ylen vuosikymmenet 1930-luvulla syntyneen ihmisen silmin

  1930-luvun lapsena muistat ehkä, millainen oli ensikohtaamisesi radion kanssa. Kiersitkö sinäkin vastaanottimen taakse katsomaan, missä ne ihmiset oikein olivat? Jos asuit kaupungissa, saatoit jo lapsena päästä elokuviin ja tottua siten liikkuvaan kuvaan. Asuitpa missä päin maata tahansa, viimeistään sodan myötä opit tuntemaan nuo molemmat väylät, radion ja filmin, jotka tarjosivat sekä tietoa että tarinoita. Muistat hyvin, kun tv-lähetykset 1950-luvulla alkoivat. Olit jo aikuinen ja kiinni omassa elämässäsi – ajattelitko ehkä, että tuota villitystä minä sentään en tarvitse?

 • Yle vastaa: Oppimisen tukeminen on yksi Ylen päätehtävistä

  26.04.2016 Yleisradio

  Yle kehittää oppimisen sisältöjään.

  Useiden maakuntalehtien tv-palstalla julkaistussa jutussa kirjoitetaan Ylen opetusohjelmista. Ilkka Lehtinen vastaa.

 • Mikä Ylen ohjelma on vaikuttanut elämääsi?

  04.04.2016 Sinun tarinasi

  Kirjoita tarinasi ja lähetä kuva oheisella lomakkeella.

  Kirjoita tarinasi ja lähetä kuva oheisella lomakkeella.

 • Yy, kaa, koo! Raz dva tri -kielikurssilla opittiin puhumaan venäjää

  29.01.2016 Elävä arkisto

  Raz dva tri oli massiivinen kaksivuotinen venäjän kurssi

  Raz dva tri (1975–1977) oli Ylen kaksivuotinen venäjän kielen kurssi, jonka päällimmäisenä tarkoituksena oli opettaa katsojia puhumaan venäjää. Kielikurssin reilusta sadasta jaksosta on tähän artikkeliin laitettu otteita kuudesta jaksosta. Mukana on esimerkiksi kurssin ensimmäinen ja viimeinen jakso.

 • Hello, hello, hello ja Zakuska – Ylen suositut kieliohjelmat ovat jääneet tekijöiden ja katsojien mieleen

  22.01.2016 Elävä arkisto

  Ylen kieliohjelmien tekijät muistelivat ohjelmiaan

  Vuonna 2001 tuli täyteen 75 vuotta Yleisradion kieliohjelmien alkamisesta. Ylen kieliohjelmissa esiintyneet sekä niitä katsoneet muistelivat suosikkiohjelmiaan vuosien varrelta ohjelmassa Kielillä kaikkialle. Muun muassa Neil Hardwick kertoo klassikko Hello, hello hellosta ja Diana Webster paljastaa, kuinka eräs lentokapteeni halusi kerran kiittää häntä siitä, että oli oppinut englannin Websterin kieliohjelmasta.

 • Rasismista pitää puhua koulussakin

  05.11.2015 Oppiminen

  Rasismi aiheena Japan Prize kilpailun voittajadokumentissa.

  Japan Prize -kilpailun kansainvälinen tuomaristo valitsi maailman parhaaksi oppimisen ohjelmaksi vuonna 2015 rasismia käsittelevän dokumentin ”Our Colonial Hangover” (Zwart als Roet). Dokumenttielokuvassa pohditaan, tulisiko hollantilainen ”Musta-Pekka”-hahmo nähdä viattomana jouluperinteenä vai siirtomaakauden rasismijuhlien krapulaysköksenä.

 • Peilikuvia-sarja opetti ilmaisun iloa ja tekniikkaa

  30.10.2015 Elävä arkisto

  Ohjelmasarja puheviestinnästä ja ilmaisutaidoista

  Ohjelmasarja puheviestinnästä ja ilmaisutaidoista

 • Ysäri-Suomi totutteli monikulttuurisuuteen

  13.10.2015 Elävä arkisto

  Miten maahanmuuttajat on otettu Suomessa vastaan?

  Miten maahanmuuttajat on otettu Suomessa vastaan?

 • Oppimisen ykkösenä 50 vuotta: Japan Prize

  16.09.2015 Oppiminen

  Japan Prize 50 v - tutustu maailman parhaisiin tuotantoihin.

  Japan Prize on maineikas kansainvälinen oppimisen sisältöjen kilvoitteluareena, joka täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Joka syksy Tokioon kokoontuu koulu- ja opetusalan mediaosaajia ympäri maailman parhaat esimerkkinsä matkalaukussa. Tutustu parhaisiin tuotantoihin!

 • Valmistetaanpa mikroauto

  04.05.2015 Elävä arkisto

  Ohjelmassa rakennetaan mikroauto ja kerrotaan harrastuksesta

  Ohjelmassa vuodelta 1970 kerrotaan mikroauton rakentamisesta osa osalta. Lisäksi nähdään mikroautokilpailuja kesällä ja talvella, kuullaan lajin leviämisestä Suomessa sekä opastetaan kilpa-ajon sääntöihin.

 • Jääkiekon alkeet à la Tami Tamminen ja Tinke Lahtinen

  18.02.2015 Elävä arkisto

  Huippukiekkoilijat esittelivät jääkiekkoilijan perustaidot.

  Juhani "Tami" Tammisen ja Timo "Tinke" Lahtisen suunnittelema ja toteuttama opetusohjelma vuodelta 1974. Huippukiekkoilijat esittelivät katsojille jääkiekkoilijan perustaidot.

 • Pietarin maan alla syntyi elinvoimainen undergroundkulttuuri

  28.01.2015 Elävä arkisto

  Viisi vuosikymmentä Pietarin undergroundkulttuuria.

  Markku Värtön viisiosainen sarja Pietari underground (2006) nostaa esiin kulttuurin, joka syntyi piilossa ja vastalauseena kaikelle sille, mikä Neuvostoliitossa ja Venäjällä on saanut olla näkyvää. Pietarin maan alla kukoisti elinvoimainen undergroundkulttuurien kirjo aina musiikista kirjallisuuteen ja performanssitaiteeseen. Pietarin undergroundiin tutustutaan viiden eri vuosikymmenen näkökulmasta 1950-luvulta 1990-luvulle.

 • Kuutti, pentu, karitsa ja porsas — eläinlapsilla on monta nimeä

  27.01.2015 Elävä arkisto

  Eläinperheet-opetusohjelma vuodelta 1971.

  Sian lapsi on porsas, hevosen varsa. Koirilla ja kissoilla on pentuja, mutta milläpä nimellä hylkeen jälkikasvua kutsutaan? Eläinperheet-opetusohjelma esitteli vuonna 1971 perinteisten kotieläinten lisäksi myös eläintarhojen eläinperheitä.

 • Pozaluista seurasi Heikki Kinnusen kielimatkaa Neuvostoliittoon

  23.12.2014 Elävä arkisto

  10-osaisessa sarjassa opiskeltiin venäjää.

  Venäjän kielen opetusohjelma Pozaluistassa (1985) seurattiin näyttelijä Heikki Kinnusen matkaa junalla kohti Moskovaa. Matkan varrella opittiin niin tervehdyksiä, numeroita kuin hyödyllisten verbien taivutuksia. Aina kun ruutuun ilmestyi kukko, katsojan piti lausua ruudussa näkyvä sana ja painaa se mieleen.

 • Nael kummi – Heikki Kinnunen opettelee matkailijan viroa

  08.12.2014 Elävä arkisto

  Kahdeksanosaisen Nael kummi -sarja vuodelta 2002

  "Hakkame oppima eesti keelt!" Tällä kehotuksella näyttelijä Heikki Kinnunen avasi kahdeksanosaisen Nael kummi -sarjan (2002), jossa opetettiin viroa matkailijoille. Tutuiksi tulivat niin tervehdykset kuin ongelmatilanteissa käytettävät sanat. Sarja oli myös tekstitetty viroksi.

Sivut