Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio

 • Ylen tiede- ja terveystarjonta uudistuu

  31.08.2017 Yleisradio

  Ylen tiede- ja terveystarjonta on sekoitus uutta ja vanhaa.

  Ylen terveys- ja hyvinvointitarjonta sekä tiedesisällöt ovat sekoitus uutta ja vanhaa.

 • Geenimuuntelu uhkaa luontoa ja parantaa leukemiaa

  17.12.2015 Elävä arkisto

  GMO-kasvit kasvattivat suosiotaan 2000-luvulla.

  GMO-kasvit kasvattivat suosiotaan 2000-luvulla.

 • Samuli Mansikalle vuorikiipeily oli ammatti ja elämäntapa

  26.03.2015 Elävä arkisto

  Vuorikiipeilyssä tärkeintä ovat ennakkovalmistelut.

  Prisma Studiossa pohdittiin marraskuussa 2014 mikä on luonnon vaarallisin tappaja? Ja onko armoton luonto todella ihmisen suurin vihollinen? Vuorikiipeilijä Samuli Mansikka vieraili Ivan Puopolon haastattelussa ja kertoi omista kokemuksistaan maailman korkeimmilla vuorilla. Toiselle seikkailu voi olla neljän päivän laaksovaellus, toiselle kiipeäminen Mount Everestille.

 • Epileptikko voi kokea uskonnollisen näyn

  12.11.2014 Elävä arkisto

  Osa epileptikoista näkee uskonnollisia ilmestyksiä kohtaustensa aikana. Muutamat ovat jopa kieltäytyneet leikkauksesta, jotteivat tärkeäksi koetut näyt katoaisi. Prisma Studion jakso, vuodelta 2004, pureutuu epilepsiaa sairastavien uskonnollisiin kokemuksiin sekä ilmiötä tutkivaan neuroteologiaan.

 • Urbaanilegenda pilaantumattomasta hampurilaisesta

  06.11.2014 Elävä arkisto

  Prisma Studio perusti hampurilaislaboratorion.

  Pikaruokaravintolan hampurilaisia paremmin säilyvät ainoastaan niiden pilaantumista dokumentoivat netti-ilmiöt. Urbaanilegendan innoittamana Prisma Studio perusti hampurilaislaboratorion seitsemäksi kuukaudeksi.

 • ADHD – Duracell-pupuja ja takapulpetin haaveilijoita

  07.08.2014 Elävä arkisto

  ADHD:sta kärsii noin viisi prosenttia suomalaisista.

  Sataseitsemän ajatusta, jotka kaikki singahtavat esiin samaan aikaan. Esimerkiksi tällaiselta saattaa tuntua ADHD:sta kärsivän pään sisällä. Parhaimmillaan neurologinen häiriö voi olla myös valtava luovuuden lähde.

 • Energiaa juomasta

  10.07.2014 Elävä arkisto

  Alaikäisten energiajuomien kulutus huolestutti monet.

  2010-luvulla lasten ja nuorten energiajuomien käyttö herätti suurta keskustelua. Huolissaan olivat vanhemmat, terveysalan ammattilaiset ja urheiluseurojen päättäjät. Energiajuomien käyttöä yritettiin kitkeä erinäisin rajoituksin ja kielloin.

 • Maistuuko hyönteinen?

  04.07.2014 Elävä arkisto

  Kan näin hyönteisiä voi valmistaa ruuaksi.

  Hyönteiset eivät maistu useimmille suomalaisille. Syynä ovat pitkälti kulttuuriset ruokailutottumukset. 2010-luvulla Puoli seitsemän ja Prisma Studio -ohjelmissa näytettiin, miten hyönteisiä voi valmistaa ruuaksi.

 • Työelämän johtajat kumartavat dominaa

  31.10.2013 Elävä arkisto

  Prisma Studiossa käsittelyssä sadomasokismi

  Miltä tuntuisi kunnon läpsäytykset paljaille pakaroille tai kuuman steariinin tiputtelu rintakehälle? Todella hyvältä, vastaisivat sadomasokismiin mieltyneet. Kivusta ja alistettuna olemisesta nauttivat erityisesti korkeissa viroissa toimivat miehet.

 • Sairaan kauniit koiramme

  10.10.2013 Elävä arkisto

  Osa koiraroduista kärsii ihmisten ulkonäköviehtymysten takia

  Koiria on jalostettu eri toimintatarkoituksiin jo pitkään, mutta yhä enemmän jalostuksessa painavat ulkonäkökysymykset. Osa roduista kärsii kovasti ihmisten ulkonäköviehtymysten takia.

 • Hirmumyrsky Katrina paljasti New Orleansin eriarvoisuuden

  12.02.2013 Elävä arkisto

  Katrina iski Yhdysvaltoihin syksyllä 2005.

  Syksyllä 2005 New Orleansia riepotellut Katrina on yksi kaikkien aikojen tuhoisimmista hirmumyrskyistä Yhdysvalloissa. Hurrikaanin lähestyessä koko kaupunki määrättiin evakuoitavaksi. Autottomat ja osattomat jäivät kuitenkin luonnonvoimien armoille ja myöhemmin heidän asuinalueensa jyrän alle. Jälkeenpäin kysyttiin, jättikö Yhdysvallat köyhät oman onnensa nojaan?

 • Mayat eivät ennustaneetkaan maailmanloppua vuodeksi 2012

  11.12.2012 Elävä arkisto

  Vuoden 2012 talvipäivänseisauksen lähestyminen innosti maailmanlopun profeetat liikkeelle sankoin joukoin. New Age -väen ja populaarikulttuurin levittämän tuhoprofetian perusteluiksi kaivettiin mayojen vanhat kirjoitukset. Maailmanlopun edellä suomalainen maya-asiantuntija kuitenkin toppuutteli innokkaita muinaistekstien tulkitsijoita.

 • Higgsin hiukkanen on alkeishiukkasjahdin himoituin saalis

  06.07.2012 Elävä arkisto

  Maailma on tehty äärettömän pienistä alkeishiukkasista. Niitä on mahdoton paikallistaa, mutta niitä metsästetään yhtä kaikki. Uudella vuosituhannella kiihkeimmän etsinnän kohteena on ollut aineen rakennusaineiden puuttuva linkki – Higgsin hiukkanen, "yksi hiukkasmaailman kummallisimmista vipeltäjistä".

 • Murteita inhotaan ja rakastetaan

  19.12.2011 Elävä arkisto

  Mikä on Suomen rumin murre? Mitä on murreylpeys?

  Mikä on Suomen rumin murre? Mitä on murreylpeys? Kansanlingvistiikka tutkii ihmisten käsityksiä kielestä ja paljastaa kielenkäytön takana piileviä tapoja ja asenteita.

 • Miesten ehkäisypilleriä on povailtu jo pitkään

  09.12.2011 Elävä arkisto

  Naiset ovat popsineet ehkäisypillereitä jo 1960-luvulta lähtien, mutta lukuisista tutkimuksista huolimatta miesten e-pilleriä saadaan yhä odotella. Pitkään ennustettiin niiden tulevan markkinoille "viiden vuoden kuluessa", mutta toisin kävi.

 • Nuuska - raavaiden miesten paheesta urheilijoiden huuliin

  31.05.2011 Elävä arkisto

  Maustamaton nuuska kelpasi vain tosimiehille 1960-luvulla.

  Vielä 1960-luvulla nuuska oli raavaiden miesten pahe, eikä sitä juurikaan suomalaisten huulilla nähty. Silloin nuuska vielä haisi ja maistui pahalle, mutta nykyisin maustettuna se on erityisen suosittua urheilijoiden keskuudessa.

 • Lääkitty mieli

  12.04.2011 Elävä arkisto

  "Onnellisuuspillereitä" syö yhä useampi.

  Joka viides suomalainen sairastaa jotakin mielenterveyden häiriötä. Hoitona ovat yhä useammin lääkkeet, joita käytetään mitä moninaisempiin ongelmiin. 1980-luvulla masennuksen lääkehoidon mullisti Prozac ja muut niin kutsutut onnellisuuspillerit, joiden käyttö on kasvanut jatkuvasti.

 • Howerscooter, lentoauto, hulavanne-mopo ja muut menopelit

  28.10.2010 Elävä arkisto

  Liiku mitä erilaisimpien härveleiden avulla.

  Maalla, ilmassa ja vedessä voi liikkua mitä erilaisimpien härveleiden kanssa. Kulkuvälineissä voi myös asua, ja jotkut niistä sopivat hissiinkin.

 • Aikuistyypin diabetes - ehkäisy ja hoito

  04.09.2008 Elävä arkisto

  Suomalaistutkijat osoittivat ensimmäisinä maailmassa, että elämäntavat vaikuttavat merkittävästi aikuistyypin diabeteksen puhkeamiseen. Aikuistyypin diabetesta voi ehkäistä syömällä terveellisesti, välttämällä ylipainoa, harrastamalla liikuntaa ja pysymällä savuttomana.