Hyppää pääsisältöön

Mikko Ylikangas

 • Tuntematon sota

  30.10.2016 Kulttuuri

  Suomi pyysi briteiltä apua puna-armeijaa vastaan 1919

  Suomi pyysi briteiltä apua puna-armeijaa vastaan 1919

 • Tervetuloa Ylen seurassa Helsingin kirjamessuille lauantaina 29.10.

  27.10.2016 Kulttuuri

  Yle Teema ja Yle Areena suorana kirjamessuilta

  Yle Teema ja Yle Areena suorana kirjamessuilta

 • Vihollisen takaa-ajamana - toimittaja kaukopartiotestissä

  17.10.2016 Kulttuuricocktail

  Suomen historian pitkäkestoisin kaukopartioretki

  Kaukopartiokirjat ovat edelleen bestseller-tavaraa Suomessa. Patrik Berghällin uusi tosipohjainen romaani Kuoleman porteilla kertoo Suomen sotahistorian pitkäkestoisimmasta kaukopartioretkestä, joka on poikkeuksellinen selviytymistarina. Menimme kirjailijan kanssa metsään kokeilemaan, miten kaukopartiossa on toimittu.

 • Rikostarinoita historiasta: Salakuljettajien kuningas

  23.05.2012 Elävä arkisto

  Algoth Niska oli kieltolainajan tunnetuimpia salakuljettajia

  Suomeen tuli vuonna 1919 voimaan kieltolaki, joka kielsi alkoholin hallussapidon ja myynnin. Kun laillisia alkoholijuomia ei ollut saatavilla, kansa siirtyi laittomiin vaihtoehtoihin. Kieltolaki saikin aikaan ennennäkemättömän viinan salakuljetusrallin, jonka tunnetuimpia nimiä oli Algoth Niska.

 • Rikostarinoita historiasta: Sisäministerin murha

  09.05.2012 Elävä arkisto

  14.2. murhattiin sisäministeri Ritavuori Helsingissä.

  Helmikuussa 1922 Helsingin Töölössä kajahti kolme laukausta. Laukaukset osuivat silloisen hallituksen sisäministeriin Heikki Ritavuoreen. Ministeri kiidätettiin sairaalaan, jossa hänen todettiin kuolleen luotien aiheuttamiin vammoihin.

 • Amorin pojat – sumutusta tositarkoituksella

  01.02.2012 Elävä arkisto

  Ruben Oskar Auervaarasta tuli synonyymi naistenhuijaajalle.

  Ruben Oskar Auervaara, Suomen tunnetuin naisia petkuttanut huijari, jätti jälkipolville muistoksi muutakin kuin särkyneitä sydämiä ja petettyjä toiveita. Hän jätti suomen kieleen käsitteen auervaara, jolla tarkoitetaan naistenhuijaajaa.

 • Sodasta huumehelvettiin

  12.01.2012 Elävä arkisto

  Sota teki narkomaaniksi

  Viime sotien aikana rintamalla käytettiin lääkkeinä monia koviksi huumeiksi luokiteltavia aineita. Käyttötarkoitus oli lääkinnällinen ja väliaikaiseksi tarkoitettu, mutta satoja veteraaneja jäi koukkuun.

 • Huumeiden historia vuoden tiedekirja

  29.03.2010 Yle Uutiset

  Huumausaineiden historiasta kertova Mikko Ylikankaan teos Unileipää, kuolonvettä, spiidiä - Huumeet Suomessa 1800-1950 on saanut Vuoden tiedekirja -palkinnon. Palkintolautakunta sanoo teoksen oikovan jopa vääriä näkemyksiä maamme huumehistoriasta.

 • 2009 Tieto-Finlandia Non-Fiction Literary Prize Awarded

  26.11.2009 Yle News

  This year’s Tieto-Finlandia non-fiction literary award went to Henrika Tandefelt for her book Borgå 1809. Ceremoni och fest (Porvoo 1809. Ceremony and feast). The book tells about the Porvoo Diet which marked the end of 700 years of Swedish rule and the annexation of Finland to Russia.

 • Jyväskyläläinen Tieto-Finlandia -ehdokkaana

  06.11.2009 Yle Uutiset

  Jyväskyläläinen metsänhoitaja ja tietokirjailija Juha Maasola on yksi kuudesta Tieto-Finlandia -palkintoehdokkaasta. Maasolan kirvestä käsittelevä teos on yksi kuudesta finalistista.

 • Tieto-Finlandia-ehdokkaat kertovat huumeista, kirveestä ja Karjalasta

  05.11.2009 Yle Uutiset

  Tämänvuotisen Tieto-Finlandia-palkinnon voittajaehdokkaat on nimetty. Raadin puheenjohtajan Pekka Puskan mukaan kuuden ehdokkaan valitseminen oli kiintoisaa ja vaativaa, koska pienessä Suomessa tuotetaan kiehtovan paljon korkeatasoisia tietokirjoja.

 • Rikostarinoita Suomesta: Kumilenkkejä lainaamassa

  26.06.2009 Elävä arkisto

  Jämsänkosken KOP:n ryöstä 1993.

  Perjantaina 12:s maaliskuuta 1993 jämsänkoskelaisen Kansallis-Osake-Pankin konttoriin ilmestyi ryöstöaikeissa mies sinisissä haalareissaan.

 • Rikostarinoita Suomesta: Kotihälytys

  08.05.2009 Elävä arkisto

  Riihimäen poliisi sai 1993 ilmoituksen kotipahoinpitelystä.

  Vuonna 1993 Riihimäen poliisi sai ilmoituksen erään lähiökerrostalon asukkaalta, että naapurin aviomies pahoinpitelee vaimoaan terassi-illan jälkeen.

 • Rikostarinoita historiasta: Liftarimurhat

  06.04.2009 Elävä arkisto

  Suomea järkytti 70-luvun alussa kolmen liftaritytön surma.

  Suomea järkytti 70-luvun alussa kolmen liftaritytön surma. Ensimmäinen tapaus sattui heinäkuussa ja jatkoa murhalle tuli elokuussa, kun kaksi tyttöä katosi liftausreissulla Hyvinkäälle.

 • Rikostarinoita historiasta: Murha maalaiskylässä

  12.03.2009 Elävä arkisto

  Perheenäiti katosi jäljettömiin.

  Vuonna 1960 kokemäkeläinen perheenäiti katosi jäljettömiin kesken jouluvalmistelujen. Perheen vanhin poika oli saapunut äitinsä kutsusta lapsuudenkotiinsa joulun viettoon, mutta äidistä ei enää näkynyt jälkeäkään.

 • Rikostarinoita Suomesta: Tuntematon mies

  02.02.2009 Elävä arkisto

  Haulikkoryöstäjä aloitti pankkiryöstöaallon 1993.

  Tiistaiaamuna kello 9.39 Hausjärvellä oli postipankin eteen ajanut Saab-merkkinen auto. Autosta oli noussut mies, joka oli kävellyt haulikon kanssa sisälle postiin.

 • Neuvostosensuuri ohjasi kaunokirjojen tulkintaa

  29.11.2004 Yle Uutiset

  Uusi tutkimus kertoo, kuinka sensuuri ohjaili kirjallisuutta entisessä Neuvosto-Karjalassa. Tutkimuksen mukaan viranomaiset eivät ainoastaan asettaneet rajoituksia kirjojen julkaisulle, vaan myös määrittivät, kuinka kirjallisuutta piti tulkita.