Hyppää pääsisältöön

Pirkko Lahti

 • Haminan historiafestivaalin tulevaisuus on auki – Kirjamessut ylsivät kävijätavoitteeseensa

  22.07.2019 Yle Uutiset

  Haminan historiafestivaalin jatko on epävarma. Sen sijaan Kymi Libri -kirjamessut saavat jatkoa kahden vuoden päästä.

 • Pirkko Lahti tulkkaa mielenterveyden kansankielelle

  28.05.2018 Elävä arkisto

  Pirkko Lahti on edistänyt urallaan mielenterveystyötä.

  Pirkko Lahden ahkerointi suomalaiselle mielenterveystyölle on ollut mittavaa. Hän on psykologi, filosofian lisensiaatti ja Suomen Mielenterveysseuran pitkäaikainen toiminnanjohtaja. Lahti toimi tehtävässä vuosina 1983–2006. Hänet tunnetaan selkeänä, kansankielisenä puhujana.

 • Naisia elämänsä pääroolissa – dokumentteja ja haastatteluja innostavista naisista

  01.03.2018 Blogit

  Ensimmäiset naiskansanedustajat ja muita sankarittaria.

  Ensimmäiset naiskansanedustajat ja muita sankarittaria.

 • Asiantuntijoiden tiukka vaatimus: Muistisairaiden sitominen pitää lopettaa

  17.07.2015 Yle Uutiset

  Sirpa Pietikäinen, Merja Mäkisalo-Ropponen ja Pirkko Lahti vaativat kovin sanoin muutoksia vanhustenhuoltoon ja etenkin muistisairaiden hoitoon.

 • Suomen poronhoitajien jaksaminen selvitetään – "Apu pitää viedä poromiesten luo"

  05.05.2015 Yle Uutiset

  Umeån yliopiston tutkimuksen mukaan yksi kolmesta nuoresta saamelaisesta poronhoitajasta Ruotsissa on harkinnut itsemurhaa. Poronhoitajien tilanne aiotaan selvittää nyt myös Suomessa.

 • Menneillä vuosisadoilla Pirkko oli äkäinen nimipäiväsankari

  07.10.2013 Yle Uutiset

  Vanha kansa tiesi lokakuun seitsemännen päivän äkäisten naisten nimipäiväksi. Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan kiukuttelevista naisista puhuttiin entisaikaan "äkäpirkkoina" ja "hurttapirkkoina".

 • Lasten henkinen hyvinvointi puhutti vuonna 1997

  02.10.2013 Elävä arkisto

  Kuinka tukea lapsen henkistä hyvinvointia?

  1990-luvun lopulla kasvaneiden lasten aineellisten elinolojen katsottiin olevan paremmat kuin koskaan ennen Suomen historiassa. Mustana pilvenä vaurastuvan Suomen yllä leijaili huoli näiden lasten mielenterveydestä. Ohjelmassa asiantuntijat pohtivat kuinka tukea lapsen henkistä hyvinvointia.

 • Alice Miller oli aina lapsen puolella

  23.08.2013 Elävä arkisto

  Alice Miller tuli maailmankuuluksi puolustaessaan lapsia.

  Psykologi Alice Miller tuli maailmankuuluksi puolustaessaan lapsen oikeutta ruumiilliseen koskemattomuuteen ja arvostellessaan aikansa autoritäärisiä kasvatusmetodeja. Miller näki kasvatuksen usein vihamielisenä toimintana, jossa lasta nujerrettiin eikä hänen tunne-elämäänsä kunnioitettu.

 • Murheista puhuminen ohjaa usein oikealle polulle

  30.11.2012 Yle Uutiset

  Ihminen kaipaa huoltoa aivan niin kuin koneetkin, sanoo psykologi Pirkko Lahti. Hän kannustaa maatalousyrittäjien hyvinvointipäivillä maatilojen väkeä puhumaan.

 • Viljelijän hyvinvointi näkyy pankkitilillä

  06.11.2012 Yle Uutiset

  Maatalousyrittäjien hyvinvointi näkyy suoraan maatilan taloudellisessa tuloksessa. Yrittäjien hyvinvointia voidaan edistää puuttumalla heidän jaksamisongelmiinsa mahdollisimman varhain.

 • Maatalousyrittäjien jaksamiseen halutaan kiinnittää huomiota

  24.10.2012 Yle Uutiset

  Maatiloilla joudutaan usein taistelemaan muun muassa luonnonilmiöitä vastaan ja henkinen kantti voi joutua kovalle koetukselle. Myös monimutkainen tukiviidakko ja paperisota saattavat rasittaa maatalousyrittäjän voimavaroja. Varhainen puuttuminen voi estää jopa pahoilta tragedioilta.

 • Maatalousyrittäjät kohtaavat monia ongelmia

  24.10.2012 Yle Uutiset

  Maatalousyrittäjien eläkelaitos järjestää koulutuksia mielenterveysongelmien tunnistamiseksi. Yrittäjiä myös kehotetaan tukemaan toisiaan.

 • Onnellisella viljelijällä on onnellinen lehmä

  10.10.2012 Yle Uutiset

  Nykyviljelijän onnea koettelevat satapäisen maitokarjan lisäksi  kylvöt, puinnit, säilörehut ja tuhannet muut kiireet. Ison tilallisen on hyvä erikoistua keventääkseen työtaakkaa. Viljelijöille on tarjolla myös psykologiapua ja hyvinvointipäiviä.

 • Onnellinen vanhus höpisee itsekseen

  19.08.2012 Yle Uutiset

  Eläkkeellä oleva psykologi Pirkko Lahti neuvoo yksin asuvia ikäihmisiä höpisemään itsekseen. Tarkoitus ei ole hankkia mielikuvituskavereita vaan yksinkertaisesti pitää suun lihakset toimintakunnossa.

 • Perhesurmat paljastavat kotien kulissit

  16.07.2012 Elävä arkisto

  Perhesurmalla tarkoitetaan tappoa tai murhaa, jossa tekijä surmaa lähiomaisensa tai kaikki perheenjäsenensä. Joissakin tapauksissa tekijä surmaa myös itsensä. Joskus tällaisista surmista käytetään myös nimitystä laajennettu itsemurha.

 • Viinattoman vapun viettäjä ei ole tasa-arvoinen

  29.04.2011 Yle Uutiset

  Vapusta pitäisi ottaa kaikki irti ja niin otetaankin. Kansa on karnevaalinsa ansainnut, mutta entä jos olisi raitis? Kuohuviinilasi kädessä huojuvaan verrattuna raitis on kuitenkin uhka.

 • Masennuksesta kansantauti

  26.04.2011 Elävä arkisto

  2000-luvun keskustelua masennuksesta.

  Vuonna 2020 masennus on maailman toiseksi yleisin työkyvyttömyyden aiheuttaja, ennustaa Maailman terveysjärjestö. Onko masennus vain yksilön sairaus vai onko yhteiskunnassamme asioita, jotka tuottavat masennusta?

 • Lääkitty mieli

  12.04.2011 Elävä arkisto

  "Onnellisuuspillereitä" syö yhä useampi.

  Joka viides suomalainen sairastaa jotakin mielenterveyden häiriötä. Hoitona ovat yhä useammin lääkkeet, joita käytetään mitä moninaisempiin ongelmiin. 1980-luvulla masennuksen lääkehoidon mullisti Prozac ja muut niin kutsutut onnellisuuspillerit, joiden käyttö on kasvanut jatkuvasti.

 • Terveydestä tuli bisnestä

  09.02.2011 Elävä arkisto

  "Olitpa ujo, vilkas, surullinen tai masentunut, poditpa vaihdevuosia, orgasmivaikeuksia, matkaväsymystä tai esiintymiskuumetta - terveydenhoitobisneksellä on tarjota siihen hoito - maksua vastaan."

 • Aira Samulin puhuu naurun ja ilon puolesta

  05.10.2010 Yle Uutiset

  Tanssinopettaja ja mediapersoona Aira Samulin on juhlinut koko kesän. Heinäkuussa tuli täyteen tuhat kuukautta elettyä elämää eikä vauhti ole hiipunut. Samulin jaksaa yhä tanssia, laulaa, nauraa ja iloita ja näitä elämän eliksiirejä hän haluaa jakaa myös muille.

Sivut