Hyppää pääsisältöön

Reijo Pitkäranta

 • Yle ends Latin news service

  23.06.2019 Yle News

  Yle shutters its weekly Latin news bulletin after 30 years on the air.

 • Ylen Nuntii Latinin viimeinen lähetys kuullaan 14. kesäkuuta

  11.06.2019 Ohjelmat

  Latinankielistä viikkokatsausta on kuultu Ylellä 30 vuotta.

  Nuntii Latini on ollut kansainvälisesti tunnettu, ainoa säännöllisesti toimitettu latinankielinen uutisohjelma maailmassa.

 • Finland's sole Latin radio news programme dodges the axe – until 2019

  24.12.2017 Yle News

  National broadcaster Yle announced in late November that it planned to discontinue the nearly 30-year old Latin news programme.

 • Mistä termit tulevat?

  09.04.2014 Elävä arkisto

  Ahaa-elämysiä takaava radiosarja

  Käytämme päivittäin runsaasti antiikin aikaisia sanoja. Matkan varrella sanoja on kuitenkin yhdistetty siinä määrin villisti, ettei antiikin ihminen meitä juuri ymmärtäisi. Osa sellaisenaan säilyneistä sanoista on tyystin muuttanut merkitystäänkin. Reijo Pitkäranta ja Jorma Kallenautio johdattavat kuulijat avartavalle matkalle terminologian maailmaan.

 • Suomalaisen suussa tangokin taittuu latinaksi

  21.05.2013 Elävä arkisto

  Latina elää ja voi hyvin Suomessa

  Kaukana Rooman valtakunnan muinaisista rajoista vailla kielisukulaisuuden hiventäkään on maa, missä latinan kieli elää ja voi hyvin. Siellä muualla kuolleeksi katsotulla kielellä luetaan uutisia, lauletaan tangoja ja kirjoitellaan tekstiviestejä. Miksi ihmeessä?

 • Latinankielisiä uutisia Suomesta, olkaa hyvä!

  14.05.2013 Elävä arkisto

  Nuntii latini, conspectus rerum hebdomadalis.

  Yleisradion kenties erikoisin, edullisin, laajimmalle levinnein, uskollisen ja kasvavan yleisönsä parissa kiitetyin ohjelma oli vuosina 1989–2019 viikoittain toimitettu latinankielinen uutiskatsaus. Ohjelma oli maailmalla ainut laatuaan, in terrarum orbe unicum.

 • Morenia viritteli vuoropuhelua Porissa

  27.10.2009 Yle Uutiset

  Morenian merenpohjan kiviainesten nostohanke keskusteluttaa tänään Porissa. Morenia Oy:n mukaan se järjestää paljon kysymyksiä ja vastarintaa herättäneestä hankkeesta seminaarin tiedon jakamiseksi ja rakentavan vuoropuhelun lisäämiseksi. Esillä ovat mm. harjukiviaineksen loppuminen ja kiviaineksen noston vaikutukset kalastukselle.

 • Latinan kieli elää edelleen

  27.08.2009 Yle Uutiset

  Suomen Ateenassa Jyväskylän yliopisto järjestää Athensis Finlandiae-tapahtuman nyt toista kertaa. Tapahtuman tarkoituksena on tehdä antiikin kielestä ja kulttuurista kansan huvia.

 • Uusi Nykylatinan sanakirja päivittää latinan sanastoa 2000-luvulle

  03.02.2006 Yle Uutiset

  Reijo Pitkärannan ja Tuomo Pekkasen toimittaman Nykylatinan sanakirjan suomalais-latinalaisesta hakemistosta löytyy yli 10 000 sanaa. Siihen on kirjattu latinankieliset vastineet esimerkiksi sanoille etätyö, etävanhempi, isyysloma, ilmastonmuutos ja lintuinfluenssa.

 • Päivi Setälälle Villa Lanten mitali

  05.11.2004 Yle Uutiset

  Professori Päivi Setälä on saanut Suomen Rooman-instituutin Villa Lanten hopeisen ansiomitalin. Setälä on tutkinut mm. Roomaa ja eurooppalaisuutta.