Hyppää pääsisältöön

Tuomas Nevanlinna

 • Tuomas Nevanlinna kasvatuksesta: Kun kurinpito loppuu, auktoriteetti voi alkaa

  15.12.2018 Kulttuuricocktail

  Nykyvanhemman tehtävä on suojella lasta maailmalta.

  Entisaikaan lasten kasvattaminen oli tradition välittämistä yhdessä muiden aikuisten kanssa. Nyt se on epätoivoista maailmalta suojautumista, jota jokainen harjoittaa erikseen. Lapset eivät enää kuitenkaan pelkää vanhempiaan, joten mahdollisuus aitoon kasvatusauktoriteettiin on ensi kertaa kehkeytymässä, kirjoittaa filosofi Tuomas Nevanlinna esseessään.

 • Tuomas Nevanlinna: Koirapuisto on konservatiivin keidas

  10.01.2018 Kulttuuricocktail

  Koira on ihmiselle peto, joka pitää alistaa.

  Filosofi Tuomas Nevanlinna kirjoittaa esseessään siitä, miten politiikka ja ideologia vaikuttavat ihmisen ja koiran suhteeseen. Jos koira ei olekaan vallanhaluinen alfapeto, joka pitää alistaa, miksi niin kuitenkin yhä mielellään uskotaan? Koirapuistossa jopa edistyksellisin viherpiipertäjä toimii kuin Trumpin taantumuksellisin kannattaja – sukupuolirooleja ja ankaran auktoriteetin tärkeyttä korostaen.

 • Valitut sanat tuo kirjallisuuden tähdet Teemalle

  20.12.2017 Kulttuuri

  Valituissa sanoissa viime kevään Helsinki Lit -keskusteluja.

  Valituissa sanoissa viime kevään Helsinki Lit -keskusteluja.

 • Natsi-Saksa oli kuvitelma, josta tehtiin totta – uusi dokumentti avaa oven Hitlerin Hollywoodiin

  20.10.2017 Kulttuuricocktail

  Uusi dokumentti näyttää, miten natsi-Saksa tehtiin todeksi.

  Natsipropagandan vuosina saksalaiselokuvia leimasi täydellinen ironian puute. Niissä ihannoitiin uhrautumista, nuoruutta ja järjestystä. Samaan aikaan natsien valheet ja visiot toteutettiin myös elokuvateatterin ulkopuolella, miljoonien ihmisten elämässä.

 • Petina Gappah: Liian tutut tarinat olisivat empatian loppu

  13.05.2017 Kirjojen Suomi

  Helsinki Lit alkaa Yle Teemalla la 13.5. klo 12 .40

  Työviikon loppumisesta ei ollut kulunut tuntiakaan, kun Savoy oli jo täynnä lukijoita. Kolmatta kertaa järjestetty käännöskirjallisuuden tapahtuma Helsinki Lit oli myyty loppuun. Festivaali jatkuu lauantaina, jolloin lavalle nousee esimerkiksi Nobel-voittaja Orhan Pamuk. Helsinki Lit -lähetys Yle Teemalla la 13.5. klo 12 .40 alkaen.

 • Ihanan raivostuttavaa älykköseuraa eli Laurent Binet ja Tuomas Nevanlinna

  12.05.2017 Kirjojen Suomi

  Katso palkitun ranskalaiskirjailijan haastattelu täältä!

  Laurent Binet'n uutuusteos Kuka murhasi Roland Barthesin on salapoliisitarinan valepukuun sonnustautunut parodia 1980-luvun kirjallisuudentutkimuksen ja filosofian merkkihenkilöistä. Keskustelukumppanina oli Tuomas Nevanlinna. Katso keskustelu täältä!

 • Maailmat kohtaavat tarinoissa – Helsinki Lit tuo kirjallisuuden huiput Suomeen

  10.05.2017 Kirjojen Suomi

  Yle välittää keskustelut suoraan kotiisi

  Ensi viikonloppuna Suomeen saapuvat maailmankirjallisuuden huiput, ja Yle välittää keskustelut suoraan kotiisi. Seuraa kirjallisuuden superviikonloppua osoitteessa yle.fi/kirjojensuomi.

 • Tuomas Nevanlinna: Donald Trump tviittailee työväenliikkeen raunioilla

  23.03.2017 Kulttuuricocktail

  Filosofi Tuomas Nevanlinnan analyysi Donald Trumpista.

  Filosofi Tuomas Nevanlinna kertoo esseessään, miksi Donald Trumpista tuli Yhdysvaltain presidentti. Trump lumoaa, koska hän osoittaa esimerkillään, että kuka tahansa voi voittaa lotossa. Siihen ei tarvita koulutusta ja pinnistelyä, kuten liberaali yhteiskunta uskottelee. Nevanlinna paljastaa myös, miten työväenliikkeen romahdus loi populismin ja mikä erottaa Trumpin Hitleristä.

 • Ylen EU-illoissa 1994 kinattiin Suomen tulevaisuudesta

  09.05.2014 Elävä arkisto

  10 tunnin vastakkainasettelussa oltiin eri mieltä EU:sta

  Eri faktat ja ennusteet löivät toisiaan korville, kun Euroopan unionin kannattajat ja vastustajat ottivat ruudussa toisistaan mittaa EU-kansanäänestyksen alla syys-lokakuussa 1994. Jäisikö Suomi "yksin pimeään porstuaan" vai siirtäisikö se päätäntävaltansa "ummehtuneelle poliittiselle salalaliittoeliitille” – siinä lähes 10 tunnin ohjelmapaketin keskeinen vastakkainasettelu.

 • Lotossa voittaminen on helppoa, kun tietää oikeat numerot

  10.12.2012 Elävä arkisto

  Lottovoittajan elämä ei ole pelkkää auvoa.

  Suomalaiset ovat lottorakasta kansaa: jopa 3 miljoonaa aikuista ruksii lottonumeroita vuosittain. Oikeiden numeroiden valintaan käytetään ties mitä vippaskonsteja ja uskomuksia. Mutta lottovoitto ei ole pelkästään siunaus. Edessä voi olla ystävyyssuhteiden katkeaminen ja muualle muuttaminen.

 • Ensimmäinen Taiteiden yö sujui rauhallisesti

  26.08.2011 Elävä arkisto

  Helsingissä vietettiin ensimmäistä Taiteiden yötä 1989.

  Helsingissä vietettiin elokuun viimeisenä torstaina vuonna 1989 ensimmäistä Taiteiden yötä, tuolloin kaupunkilaisilla oli mahdollisuus seurata erilaisia taide- ja kulttuuritapahtumia kaduilla, kirjakaupoissa, museoissa ja gallerioissa.

 • Nonsense-klassikko: Liisa Ihmemaassa

  12.03.2010 Elävä arkisto

  Laura Ruohonen ja Tuomas Nevanlinna kertovat kirjasta.

  Anna Laineen vieraina näytelmäkirjailija Laura Ruohonen ja filosofi Tuomas Nevanlinna, jotka kertovat lapsuutensa tärkeästä kirjasta: Lewis Carrollin Liisan seikkailuista Ihmemaassa.

 • 10 kirjaa lapsuudesta

  29.05.2009 Elävä arkisto

  Tunnetut suomalaiset kertovat lapsuutensa tärkeästä kirjasta

  Anna Laineen vieraina tunnetut suomalaiset kertovat lapsuutensa tärkeästä kirjasta ja pohtivat suuria teemoja: pelkoa, rakkautta, yksinäisyyttä, kuolemaa, kasvua, ystävyyttä - naurua, jännitystä, haaveita ja hupsutuksia unohtamatta.