Hyppää pääsisältöön

Aamun kirja

 • Kirjojen Suomi kiittää yhteisestä lukumatkasta - kirjallisuuden käsittely jatkuu Ylen kanavilla vuonna 2018

  02.01.2018 Kirjojen Suomi

  Kiitos kuluneesta vuodesta

  Kirjojen Suomi oli itsenäisyyden juhlavuoden suuri kirjallisuushanke. Vuoden 2017 aikana luettiin 101 kirjaa, yksi kultakin itsenäisyytemme vuodelta. Kirjallisuuden käsittely jatkuu vuonna 2018 monipuolisesti Ylen tv- ja radiokanavilla sekä netissä.

 • Suomen Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho: "Panu Rajalan teos ei ole plagiaatti"

  12.11.2015 Yle Uutiset

  Finlandia-ehdokkaana oleva Panu Rajalan teos Intoilija on herättänyt keskustelua lainatun tekstin käytöstä kirjassa. Valokuvaaja I.K. Inhasta kertovassa teoksessa on mukana useita sivuja Inhan omaa tekstiä. Kirjasäätiön mukaan asiaa ei tutkita vaan selvitystyö on kustantajan harteilla.

 • Salla Simukan Lumikki seikkailee Tampereella

  13.05.2014 Elävä arkisto

  Nuortenkirjailija Salla Simukka (s. 1981) julkaisi esikoisromaaninsa vain 21 vuoden iässä, minkä jälkeen romaaneja alkoi ilmestyä noin yksi vuodessa. Tuotteliaan Simukan kansainvälinen läpimurto oli vuosina 2013 ja 2014 ilmestynyt Lumikki-trilogia, jossa kirjailija yhdisti dekkareille ja nuortenromaaneille tyypillisiä piirteitä.

 • Aamun kirja: Amerikkalainen suuryritys uhkaa kaapata suomalaisen puhelinjätin

  10.04.2014 Yle Uutiset

  Entinen kokoomuksen ministeri Kari Häkämies ei suostu veikkaamaan kokoomuksen seuraavaa puheenjohtajaa.

 • Riikka Pelo: Jokapäiväinen elämämme

  03.12.2013 Elävä arkisto

  Riikka Pelon teos Jokapäiväinen leipämme kertoo venäläisestä runoilijasta, Marina Tsvetajevasta ja hänen tyttärestään Aljasta. Naiset pakenevat köyhyyttä ja nälänhätää Eurooppaan ja palaavat Neuvostoliittoon vuonna 1939 Stalinin vainojen aikaan.

 • Aamun kirja 21.11.: Hannu Raittilan Terminaali

  21.11.2013 Yle Uutiset

  Sopeutumattomuus, epävarmuus, pelot ja itsekkyys ovat Hannu Raittilan uuden romaanin pääteemoja. Ajassa liikkuvat aatteet ja arvot ovat erottaneet tarinan neljä päähenkilöä toisistaan.

 • Aamun kirjassa Pekka Hiltusen Iso

  18.10.2013 Yle Uutiset

  Päähenkilö Anni Kantto on 37-vuotias, 168 senttiä pitkä ja painaa 138 kiloa. Anni yllyttää kapinaan, todelliseen läskisotaan – se on sota läskejä vainoavia vastaan. Romaani on tärkeä ja ajankohtainen puheenvuoro lihavuudesta.

 • Aamun kirjassa Kari Hotakaisen Luonnon laki

  05.09.2013 Yle Uutiset

  Luonnon laki on kolmas, itsenäinen osa rahateemasarjasta, jossa aiemmat olivat Ihmisen osa ja Jumalan sana. Ensimmäisessä Hotakainen kirjoitti pienyrittäjästä ja oli vihainen, toisessa suuresta rahasta ja oli ymmärtäväinen, ja kolmannessa hän vaikuttaa opettavaiselta.

 • Löyhä puhe synnyttää terrorismin pelkoa

  06.06.2013 Yle Uutiset

  Rikoskirjailija Seppo Jokinen sanoo, että harkitsematon puhe ja julkisuus ruokkivat terrorismin pelkoa. Aamun kirjan haastattelussa hän kertoi pohtineensa tätä asiaa kirjoittaessaan uusinta rikosromaaniaan Vihan sukua.

 • Kirjallisuuden laitoksissa vanhuksen minuus pienenee

  03.06.2013 Elävä arkisto

  Vanhuus voi viedä paitsi kunnon myös mielen ja itsemäärämisoikeuden. 2010-luvun suomalainen kirjallisuus piirsi masentavaa kuvaa vanhuudesta laitoksessa.

 • Aamun kirjassa Minna Lindgrenin Kuolema Ehtoolaaksossa

  30.05.2013 Yle Uutiset

  Minna Lindgrenin esikoisromaani on koominen rikostarina yli 90-vuotiaista ihmisistä yksityisessä palvelutalossa. Pamflettimaisessa romaanissaan Lindgren kuvaa yli 90-vuotiaita ihmisiä yksityisen palvelutalon, yhteiskunnan ja omaisten puristuksessa. Koomisen rikosromaanin traagisuus tulee siitä, että kirja on valitettavan totta.

 • Aamun kirjassa Annamari Marttinen ja romaani pettämisestä

  18.04.2013 Yle Uutiset

  Tässä on niin sanotusti se tavallinen tarina. Vaula ja Iiro ovat olleet pitkään naimisissa, ja sitten yllättäen Iiro tapaa nuoren yksinhuoltajan, balettitanssija Liljan. Heille syntyy kiihkeä suhde.

 • Aamun kirjassa Salla Simukan Punainen kuin veri

  04.04.2013 Yle Uutiset

  Tampereella tapahtuu kummia. Lukiolainen Lumikki Andersson ajautuu selvittämään rikosvyyhteä, johon ovat sotkeutuneet rehtorin poika ja poliisin tyttö.

 • Aamun kirjassa Katja Ketun Piippuhylly

  28.03.2013 Yle Uutiset

  Piippuhylly -kokoelman kymmenessä novellissa liikutaan ympäri maailmaa, erityisesti Lapissa. Kertojana on Kätilö-romaanista tuttu Pietari Kutila, Palonaamaksi kutsuttu. Kaikissa novelleissa ihmiset sinnittelevät poikkeusoloissa, esimerkiksi toisessa maailmansodassa.

 • Aamun kirjassa Tua Harnon Ne jotka jäävät

  21.03.2013 Yle Uutiset

  Romaani kattaa koko 1900-luvun ja neljän sukupolven vaiheet. Päähenkilöinä ovat Siri ja Per, heidän poikansa Poju, tämän poika Raimo ja hänen tyttärensä Frida.

 • Aamun kirjassa Katja Kallion Säkenöivät hetket

  14.03.2013 Yle Uutiset

  Kolmen sukupolven naisten kautta avautuu näkymä Hankoon vuonna 1914 ja 1930-luvun puolivälissä. Olennaisinta romaanissa on kuitenkin Ingan, hänen tyttärensä Ellyn ja tämän tyttären Beatan sukupolvelta toiselle siirtyvä taakka. Kukaan näistä naisista ei hallitse elämäänsä, vaan ajelehtii muiden vietävänä.

 • Aamun kirjassa Juhani Karilan Gorilla

  07.03.2013 Yle Uutiset

  Ihmisen suhde luontoon, pelaaminen, taiteen tekeminen ja lasten suhde vanhempiin ovat kokoelman tärkeimpiä teemoja. Maailma on äkkiväärä ja kummallinen paikka esikoiskirjailija Juhani Karilan kirjassa Gorilla.

 • Aamun kirjassa Anne Leinosen Viivamaalari

  28.02.2013 Yle Uutiset

  Yhteiskunta on muuttunut jatkuviksi arpajaisiksi, joissa puolisotkin arvotaan. Ympäröivä maailma on levoton, yksityiskohdat muuttuvat nopeasti, eikä mihinkään tai kehenkään kannata kiintyä. Päähenkilö Mia on jämäihminen, jota ei kelpuuteta edes työarpajaisiin.

 • Aamun kirjassa Joonas Konstigin Totuus naisista

  21.02.2013 Yle Uutiset

  Konstigin uusi romaani on kuin laboratorio, jossa hän tutkii ihmisryhmien käyttäytymistä työelämässä, perheessä ja nuorten raaistuneessa maailmassa. Mutta laboratoriomaisuus myös tuo kirjaan kliinisyyttä.

 • Aamun kirjassa Hannu Väisäsen Taivaanvartijat

  14.02.2013 Yle Uutiset

  Kirjailija, kuvataiteilija Hannu Väisänen löytää arjesta pyhää. Se voi tulla esiin arkisessa pesuvadissa tai Abloy-avaimessa. Esimerkiksi näistä esineistä kirjan päähenkilö Antero joutuu tilaustöitä tehdessään eripuraan seurakuntavaltuutettujen kanssa.

Sivut