Hyppää pääsisältöön

retkeily

 • Peltsin Lappi: TOP 3 vaellusreitit

  19.05.2017 Luonto
  Vaellatpa sitten meloen tai patikoiden, nämä kolme Lapin kohdetta ovat käymisen arvoisia.
 • Kipeytymä-aihe

  18.04.2017 Näkökulmat
  Ja sitten, kuukauden, parin perästä voisi jo lopettaa Ylessä sen placebomusiikin soiton, kun, näet, jos tulisi paha mieli Pää-johtajalle, tai liika katumuksen tunne, niin sen voisi nyt jo sihteeri rauhoittaa ehdottamalla, että menisi Johtaja pimeään kopiopaperivarastoon tekemään Merihevos-taskulampulla varjokuvia, tai pelaisi ikkunalaudan Newtonin kehtoa, tai katselisi View-Master kuvakiikarilla rauhallisimpia viidakon eläimiä, kuten hyvinsyönyt Sarvikuoma tai Virtakuono ruokalevollansa.
 • Dokumenttiprojekti: Vaeltajat

  21.02.2017 Yle TV1
  Suomi on tuhansien järvien ja puhtaiden vesireittien maa. Mutta jotain puuttuu.
 • Tunnista lintu - opas aloittelijoille

  30.11.2016 Luonto
  Lintuharrastus ja lintulajien opettelu kannattaa aloittaa silloin, kun lajeja on maastossa vähän. Talvella tarkoitukseen sopii mainiosti esimerkiksi talviruokintapaikka. Kevään edistyessä ja lajimäärän lisääntyessä määritystaitoja voi kartuttaa vähitellen.
 • Tunturipuro sammuttaa janon, mutta siitä saattaa seurata raju tauti

  13.10.2016 Yle Uutiset
  Kokenut eränkävijä, joka tuntee vesistön, voi melko turvallisin mielin juoda raikasta purovettä. Pintavesissä on kuitenkin usein taudinaiheuttajia.
 • Kuvagalleria: Ruskaluonto kutsui tuhansia Poronpolulle – mukana myös avojaloin 30 kilometriä taivaltanut sisupussi

  26.09.2016 Yle Uutiset
  Poronpolku järjestettiin Lopella viikonloppuna 50. kertaa. Lämmin syyssunnuntai houkutteli yli 3 000 reippailijaa Kanta-Hämeen maastoon.
 • Yö, jonka nukuin ulkona

  19.09.2016 Luonto
  Nuku yö ulkona -kampanjan yllyttämänä päätin sijata petini taivasalle tuhansien muiden suomalaisten tapaan. Kokemus oli minulle ihka ensimmäinen.
 • 192 päivää, 4239 kilometriä – Vaellus Suomen ympäri paransi masennuksesta

  02.09.2016 Akuutti
  Masennusdiagnoosi ja lääkeresepti – nämä tuliaiset mukanaan Tero Pylkkänen lähti lääkärin vastaanotolta vuoden 2014 lopussa. Lääkäri ei ollut kiinnostunut nuoren miehen taustoista, ainoa kehoitus oli mennä kotiin parantelemaan oloa pilleripurkin kanssa. Lääkkeiden syönti ei Teroa kiinnostanut. Oli löydyttävä jokin muu keino saada oma mieli kuntoon. Syntyi ajatus vaelluksesta, jonka aikana olisi aikaa käydä läpi menneet ja tulevat.
 • Luonnon omasta apteekista: Rahkasammal imee verta ja hoitaa haavoja

  26.08.2016 Akuutti
  Rahkasammal on monimuotoinen luonnontuote ja hyötykasvi. Kansanlääkinnässä kuivattua rahkasammalta on käytetty muun muassa haavojen hoitoon ja verenvuodon pysäyttämiseen. Sammalmätäs kelpaa myös juomaveden lähteeksi ja vessapaperiksi!
 • Perheen kanssa luontoretkellä – onnistuuko 12 kilometrin patikkaretki pienten kanssa?

  24.08.2016 Akuutti
  Luonnossa olo lisää niin aikuisten kuin lastenkin hyvinvointia ja vähentää stressiä. Yhdessä kokemisen ja selviytymisen riemu tekee hyvää koko perheelle! Näin lupailevat tutkimukset ja luontosivustot. Mutta mahtaako käytännön kokemus olla aivan näin riemukas? Päätimme testata, kestääkö vanhemmilla hermo vai palaako pinna, kun luontoretkellä on mukana on kaksi alle kouluikäistä lasta, ja edessä 12 kilometriä vaativaa patikkamaastoa? Entä kuinka sujuu koko retken kruunaava telttayö?
 • Jokamiehenoikeuksilla me kaikki saamme nauttia suomalaisesta luonnosta

  08.06.2016 Luonto
  Jokaisella meillä on lempipaikkamme luonnossa. Se saattaa olla komea metsä, rauhaisa uimaranta tai esimerkiksi hyvä sieni- tai marjapaikka. Mutta kenen mailla se sijaitsee? Sillä ei ole väliä. Kunhan emme ole kenenkään pihalla, saamme nauttia luonnosta siellä missä se parhaalta tuntuu.
 • Näin valmistat herkkuaterian nuotiolla

  26.05.2016 Luonto
  Hieman pinnasta kärähtänyt makkara nuotiolla paistettuna on klassinen retkiherkku, mutta entäs jos valmistaisitkin vaihteeksi jotain muuta? Keittiömestari Markus Maulavirta näyttää Löydä luontosi-ohjelmassa, miten avotulella valmistuu hauki rosvopaistin tapaan, sieni-jäkäläkeittoa ja tikkupullaa voikukkasiirapin ja -kahvin kera.
 • Metsien kätkemä

  11.05.2016 Yle TV1
  Yhdeksänosainen sarja esittelee upeita luontokohteita ja niiden jännittäviä tarinoita.
 • Erämaan lumo: Köyhän miehen Lappi

  16.03.2016 Luonto
  Kouvolan ja Mäntyharjun kainalossa sijaitsevaa Repovettä on kutsuttu Etelä-Suomen Koliksi ja köyhän miehen Lapiksi.
 • Erämaan lumo: Saimaan järvierämaa sykähdyttää

  09.03.2016 Luonto
  Saimaalla on paljon mökkiasutusta, mutta myös erämaisia kolkkia.
 • Suomen lumoavan kaunis luonto näyttävästi esillä Ylen Luontovuodessa

  19.02.2016 Luonto
  Ylen ohjelmistossa on tarjolla tänä vuonna hieno kokonaisuus kotimaisia luonto-ohjelmia. Suomen luonnon monipuolisuus eri vuodenaikoineen tulee esiin erämaista lähiluonnon retkipaikoille ja kotipihan asuttajiin. Luonnosta, kasveista ja eläimistä on paljon tietoa ja tekemistä tarjolla tv:ssä, radiossa ja netissä.
 • Karhusafarilla tajuaa, ettei otsoa tarvitse pelätä

  16.02.2016 Elävä arkisto
  2000-luvulla yhä useammat ulkomaalaiset turistit suuntasivat Suomen-vierailuillaan Kainuun syviin metsiin. Syy on kutkuttava: siellä voi nähdä karhun sen omassa elinympäristössään. Ja mikä parasta, aivan vapaana.
 • Onko vaatteessasi PFC:tä?

  03.12.2015 Kuningaskuluttaja
  Jotta vaate pitää sinut kuivana kaikissa keleissä, tarvitaan sen valmistuksessa kemikaaleja, joiden mahdolliset terveys- ja ympäristöhaitat herättävät huolta. Vaarallisimpien PFC-yhdisteiden käyttö EU:ssa on kielletty, mutta muita perfluorattuja yhdisteitä käytetään yhä. Valmistajan ei tarvitse niitä vaatteessa ilmoittaa.
 • Ulkovaatevalmistajat pyristelevät eroon PFC-yhdisteistä

  03.12.2015 Kuningaskuluttaja
  Retkeily- ja ulkoiluvaatteet saadaan vedenpitäviksi sekä vettä- ja likaahylkiviksi erilaisin kemikaalein. Tehokkaimmat loskan ja sateen torjunnassa käytetyt aineet voivat olla ihmiselle ja luonnolle haitallisia. Kuningaskuluttajan kyselyn mukaan valtaosa ulkovaatevalmistajista pyrkii eroon PFC-kemikaaleista.
 • Pyhän Henrikin pyhiinvaelluksella saa hiljentyä omien ajatuksiensa kanssa

  27.11.2015 Elävä arkisto
  Vuoden 2000 kesäkuussa lähti 70 pyhiinvaeltajaa Suomesta, Saksasta ja Englannista kävelemään Pyhän Henrikin jalanjäljissä. 140 kilometriä pitkä ja kahdeksan päivää kestävä pyhä reitti kulki Kokemäeltä Köyliön ja Nousiaisten kautta Turkuun.

Sivut