Hyppää pääsisältöön

Erkki Pohjola

 • Säveltäjä Olli Kortekangas hurahti oopperaan – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  16.05.2019 Klassinen

  Onnittelemme syntymäpäivänä 16. toukokuuta!

  Olli Kortekankaan surrealistinen esikoisooppera Short Story vuonna 1980 oli nuoren vihaisen Korvat auki –säveltäjän vastaveto Suomen viralliselle Karvalakki-oopperakulttuurille. Short Storyn jälkeen Kortekangas on säveltänyt lukuisia oopperoita. Hän kutsuu oopperaa fantastiseksi taidemuodoksi ja nauttii oopperoista myös vapaa-ajallaan.

 • Viulutaiteilija Paavo Pohjola ei halua kouluttaa kilpailijoita – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  22.02.2019 Klassinen

  Onnittelemme syntymäpäivänä 22. helmikuuta!

  Helmikuun 22. päivänä syntynyt viulutaiteilija ja pedagogi Paavo Pohjola ei halua kouluttaa kilpailuvoittajia, vaan monipuolisia muusikoita. Pohjola korostaa yhteissoiton merkitystä, sillä harvoista tulee solisteja, suurin osa löytää paikkansa orkesterista.

 • Tapiolan kuoron isä Erkki Pohjola – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  04.01.2019 Klassinen

  Muistamme syntymäpäivänä 4. tammikuuta.

  Tammikuun 4. päivänä syntynyt Erkki Pohjola ei ollut laulanut kuorossa eikä opiskellut kuoronjohtoa, kun hän perusti Tapiolan Yhteiskoulun kuoron 1963. Pohjolan johdolla Tapiolan kuorosta kasvoi kansainvälisen kuoromaailman tuntema vokaali-instrumentti.

 • Ensikonsertoija pukeutui vaaleanpunaiseen silkkiin – pianisti Meri Louhos muistelee

  03.12.2018 Meri Louhos

  Ensikonsertti Konservatoriolla tammikuussa 1956.

  Konservatorion sali oli täynnä kuulijoita, kun 29-vuotias pianotaiteilija Meri Louhos astui lavalle vaaleanpunaisessa, hihattomassa silkkileningissään. Konsertin jälkeen Merin kunniaksi juotiin punaviiniä kahvikupeista Louhosten kotona Käpylässä. Arvostelijat kiittivät seuraavan päivän lehdissä, ja Meri rohkaistui hakemaan stipendiä ulkomaille. Meri kertoo ensikonsertistaan tammikuussa 1956.

 • Osa 5: Puutarhakaupungin laulava “win-­win”­-tapaus

  04.04.2016 Klassinen Suomi

  Tapiolan kuoro sementoitui Suomen kuorolaulutraditioon uusie

  Erkki Pohjola määritteli Espoosta käsin koko muulle maailmalle, miten vakavasti otettava soitin lapsikuoro on. Vaivattoman kuuloinen laulanta on mielenkiintoisen kasvatusrupeaman tulos.

 • Erkki Pohjola loi maailmankuulun Tapiolan lapsikuoron

  10.10.2013 Elävä arkisto

  Ottamatta koskaan kuoronjohtajan opintoja Erkki Pohjola (1931–2009) perusti Tapiolan kuoron maahan, jonka lasten kykyä laulaa ulkomaiset musiikkiasiantuntijat olivat aikoinaan vähätelleet. Tuloksena oli maailmanympärimatkoja tekevä lapsikuoro, joka tunnetaan maailmalla omintakeisesta soinnistaan.