Hyppää pääsisältöön

Tapani Länsiö

 • Avaruusromua: Hyvänsuopa fiktiivinen mieshahmo?

  18.12.2019 Kulttuuri

  Mikä oli se sarvipäinen olento muinaisessa Suomessa?

  Joulupukki on hyvänsuopa fiktiivinen mieshahmo, joka tuo jouluna lahjoja. Näin kuvaillaan joulupukkia. Kuka sitten on se sarvipäinen ja pelottava olento, joka muinaisessa Suomessa kulki talosta taloon? Hän ei tuonut lahjoja vaan vaati pöytään viinaa, kahvia ja ruokaa. Hän uhkasi särkeä talon uunin, jos vaatimuksiin ei suostuttu. Kuka on se, joka uhkaa sulkea tuhmat lapset säkkiin ja viedä mukanaan Espanjaan? Entä kuka on se musta paholainen, joka kulkee piispa Nikolauksen kanssa jouluaattona? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Musiikkimies Tapani Länsiö on kulkenut isän ja isoisän jalanjälkiä – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  22.10.2019 Klassinen

  Onnittelemme syntymäpäivänä 22. lokakuuta!

  Monipuolinen musiikkimies Tapani Länsiö on omien sanojensa mukaan tehnyt koko elämänsä samoja asioita kuin isänsä ja isoisänsä. Isä ja isoisä ovat jättäneet poikaan vahvan jäljen, sillä jäädessään isättömäksi Tapani oli kolmen ja isoisän kuollessa hän oli 12-vuotias.

 • Suomalaisen modernismin Grand Old Man Paavo Heininen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  13.01.2019 Klassinen

  Onnittelemme syntymäpäivänä 13. tammikuuta!

  Tammikuun 13. päivänä syntynyt Paavo Heininen (s. 1938) kiinnostui parikymppisenä nuorukaisena 12-säveljärjestelmästä ja on siitä lähtien ollut uskollinen modernismin ihanteille. 1970-80-lukujen vaihteessa Heinisestä tuli nuorten Korvat auki –säveltäjien vaikutusvaltainen opettaja.

 • Väinö Pesola - musiikkielämän sillanrakentaja

  25.03.2018 Klassinen

  Säveltäjä Tapani Länsiö kertoo isoisästään.

  Keväällä 1918 Väinö Pesola, 32-vuotias poikamies, työväenkuorojen johtaja, sävellyksen ja filosofian opiskelija seurasi aitiopaikalla Helsingin Työväentalon naapurissa sisällissodan tapahtumia ja piti niistä päiväkirjaa. Mitä Väinölle sodan jälkeen tapahtui, millaisen elämän hän eli? Kuoronjohtaja ja säveltäjä Tapani Länsiö kertoo isoisästään. #musiikinkevät1918

 • Nuoret musiikkiradikaalit aukaisivat korvia hiljaisuuden äänillä ja töminällä

  14.03.2016 Elävä arkisto

  Nykymusiikin kauhukakaran John Cagen äänten jäljillä

  Äänetön soitinkvartetti, ruuveilla preparoitu piano ja puhelinluetteloiden tömistely kuuluivat asiaan, kun kulttuuriohjelma Levottomat palat esitteli John Cagen estetiikkaa vuonna 1983. Nykymusiikin kauhukakaran jalanjäljillä olivat Esa-Pekka Salonen, Jukka Tiensuu, Kari Kriikku, Olli Kortekangas, Tuija Hakkila ja muut nuoret lupaukset.

 • Ketkä ovat äänessä? Esittelyssä Klassinen Suomi -radiosarjassa kuultavat musiikin ammattilaiset

  10.03.2016 Klassinen Suomi

  Radiosarja kuullaan Yle Radio 1:ssä maanantaisin klo 11.00.

  Klassinen Suomi -radiosarja tarjoaa radiomaailmaan sovitettuja vaihtoehtoja ja täydennyksiä television kuvamaailmalle. Sarjan kymmenen osaa jakavat kansallisen musiikkikulttuurin eri osiin kuin taidemusiikissa on totuttu. Tv-sarjan aiheista kerrotaan radiossa eri tarinat eri tempolla kuin televisiossa. Radiosarjan on toimittanut Kare Eskola ja kuulokuvallisuudesta vastaa äänisuunnittelija Pentti Männikkö.

 • Tapani Länsiön tavallisen miehen onnelliset laulut

  25.03.2014 Elävä arkisto

  Ylen tilausteos Musiikkitalon kuoron kuoromestarilta ja kymmenen eri rehtorin aikana Sibelius-Akatemiassa opettajana palvelleelta Tapani Länsiöltä on orkesterilaulusarja Elämän lauluja. Mittavassa teoksessa välkehtii laaja tunteiden ja elämän kirjo pienimpine vivahteineen.

 • Jörn Donner kriitikoiden ja taiteilijoiden ristitulessa

  30.07.2013 Elävä arkisto

  Vuoden 1994 ohjelmassa kysytään, onko kriitikoilla valtaa.

  Jörn Donner suitsii kulttuurihenkilöitä poikkeuksellisen eloisassa keskustelussa. Vuonna 1994 lähetetyssä ohjelmassa kysytään, onko kriitikoilla valtaa.

 • Vuonna 1992 lamaa torjuttiin ennennäkemättömällä jättigaalalla

  27.06.2013 Elävä arkisto

  Lenita Airisto kävi omilla aseillaan tappiomielialaa vastaan

  Suomi kahlasi syvällä talouskriisin suossa 75-vuotisjuhliensa alla vuonna 1992: työttömiä oli lähes 400 000, yrityksiä kaatui, ja horjuvia pankkeja pelastettiin verovaroin. Yrittäjyyden, viennin ja viihteen voimanainen Lenita Airisto päätti käydä omilla aseillaan offensiiviin tappiomielialaa vastaan: hän organisoi valtavan lamantorjuntajuhlan, joka valtasi yhdeksi illaksi Helsingin ydinkeskustan. Mukaan mammuttimaiseen spektaakkeliin oli värvätty kaikki mahdolliset ja mahdottomat tahot jäänmurtajia ja Kaj Chydeniusta myöten.

 • Musiikkitalon kuoro kiipesi ensimmäisen kerran konserttisalin lauteille

  30.01.2012 Klassinen

  Musiikkitalon kuoro kokoontui harjoittelemaan.

  Musiikkitalon kuoro kokoontui harjoittelemaan Musiikkitalolle tammikuun viimeisenä viikonloppuna ja heitti samalla sunnuntai-iltana 29.1.2012 harjoitustauolla ensimmäisen keikkansa.Kuoro lauloi Jean Sibeliuksen Ateenalaisten laulun osana Avantin! Kulttuuripoliittisen konsertin ohjelmaa. Kuoronjohtaja Tapani Länsiö kertoi kahvitauolla toimittaja Inari Nuuteron videohaastattelussa mm. laulajien valintaprosessista ja kuoron tulevaisuuden suunnitelmista.

 • Le Saxophone...oopperaperformanssi herätti uteliaisuutta Kampin keskuksessa.

  03.08.2011 Klassinen

  Pasi Lyytikäisen teos "Le Saxophone..." kantaesitettiin Kampin kauppakeskuksessa maanantaina 1.8. Teksti on Hector Berliozin kuvaus saksofonin äänestä vuodelta 1849. Oopperaperformanssin ohjasi Minna Vainikainen ja puvusti Johanna Oksanen-Lyytikäinen.

 • Steinerkoulun salaisuus

  06.11.2009 Elävä arkisto

  MOT selvitti steinirilaista pegagogiikkaa Suomessa 2001

  Näkyvätkö antroposofian perustajan Rudolf Steinerin kaikki aatteet steinerkoululaisten opetuksessa? MOT otti asiasta selvää ja totesi, että näin ei ole.

 • Iirottelua: Kapellimestarit

  31.03.2009 Elävä arkisto

  Iirottelun kapellimestari-spesiaalissa vierailevat 106-vuotias itävaltalaismaestro Martin Sumpfwald ja tuore kotimainen kohusäveltäjä Samuli Graham.