Hyppää pääsisältöön

Viron kansallinen sinfoniaorkesteri

 • Easy listening -alakulo on muodissa

  14.01.2020 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Säveltäjä Tonu Korvits on vähitellen nousemassa Viron runsaan taidemusiikkiviennin kärkikolmikkoon. Ensimmäisenä hänet poimi maailman kuultavaksi ECM-yhtiö, mutta nyt myös Ondine on herännyt ja julkaisee kuun lopussa levyllisen Korvitsin orkesterimusiikkia Viron kansallisen sinfoniaorkesterin tulkitsemana.

 • Lempeää sinfoniarunoilua Virosta

  19.11.2019 Klassinen

  Levyarvostelu

  Arvo Pärt, Erkki-Sven Tüür ja monet muut ovat nostaneet kansainväliselle tasolle Viron nykymusiikin, mutta varhaisempikin perinne ansaitsisi huomiota. Sitä antaa levy-yhtiö Ondine, joka vuosi sitten julkaisi ensimmäisen levyn Heino Ellerin musiikkia. Nyt projekti jatkuu levyllisellä sinfonisia runoja.

 • Ondine-uutuus päivittää kuvan Heino Elleristä

  20.11.2018 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Heino Eller on sikäli tyypillinen virolaissäveltäjä, että me täällä naapurissa tunnemme nimen ja aavistamme kansallisen merkityksen, muttemme tiedä miltä Ellerin sävellykset kuulostavat. Ondine-yhtiön uutuus korjaa tilanteen esittelemällä Elleriä kattavalla ja tyylikkäällä orkesterilevyllä, joka on melkeinpä ainoa lajissaan parinkymmenen vuoden takaisen ECM-levyn jälkeen. Ohjelmistossa on laaja Sinfoninen legenda, keskeneräiseksi jääneen toisen sinfonian avausosa sekä Ellerin pääteoksiin kuuluva viulukonsertto.

 • Mullova päivittää Pärtiä perinteen rajoissa

  13.11.2018 Yle Klassinen

  Levyarvostelu

  Arvo Pärt löi läpi 80-luvun alussa ECM-yhtiön julkaisemilla levyillä, joilla viulua soitti yleensä Gidon Kremer. Sittemmin Pärtin teokset ovat nousseet klassikkoasemaan ja saaneet lukuisia tulkintoja, mutta nyt Viktoria Mullovan uutuslevy Pärtin merkittävimmistä viulukappaleista tarjoaa tähtiluokan vaihtoehdon Gidon Kremerille.

 • Prokofjevia paahdettuna

  16.09.2016 Klassinen

  Levyarvio

  Hehkuvasti, ehkäpä suorastaan kekälemäisesti soittava Vadim Gluzman on epäilemättä yksi aikamme suurista virtuooseista. Minun makuuni hänen uudessa Prokojfev-levytyksessään solistin soitto jää soinnillisesti yksipuoliseksi sekä kokonaisuudesta irralliseksi. Sääli sinänsä, sillä Neeme Järven johtama Viron kansallinen sinfoniaorkesteri vaikuttaisi syvästi tuntevan Sergei Prokofjevin Viulukonserttojen sävymaailman ja kerronnallisuuden.