Hyppää pääsisältöön

isännät

 • Aapo – elokuva kapinaan ryhtyvästä rengistä

  18.04.2018 Yle TV1

  Taisto Reimaluoto näyttelee kapinoivaa renkiä.

  Tero Jartin elokuva kertoo Aaposta, joka joutuu pilkan kohteeksi ja nousee kapinaan.

 • Tuolien historiaa keinutuolista puhemiehen valtaistuimeen

  06.11.2014 Elävä arkisto

  Harvinaisuudesta tuli jokapäiväinen käyttöesine.

  Itsestään selvänä huoneen varustuksena pidettävät tuolit olivat harvinaisia huonekaluja Suomessa aina 1600-luvulle saakka. Istuimiksi kelpasivat joko kiinteät penkit tai arkkujen kannet. Tuolit ovat aikojen kuluessa muuttuneet harvinaisista, lähinnä kunniavieraille tarkoitetuista istuimista joka päivän käyttöesineiksi.

 • Eija-Kaisa oli Suomen nuorin tyttöisäntä

  29.07.2014 Elävä arkisto

  Henkilökuva vuodelta 1982.

  Eija-Kaija Niskanen otti isänsä kuoleman jälkeen tämän 100 hehtaarin maatilan isännöitäväkseen. Maatilan hoidon ohessa hän kävi emäntäkoulun ja vuoden 1982 henkilökuvassa Tyttöisäntä näemme vasta 19-vuotiaan Niskasen valmistuvan maatalouskoulusta kurssinsa priimuksena ja stipendiaattina.

 • Karpo ja mopoisännän inhimilliset heikkoudet

  19.06.2012 Elävä arkisto

  Karpon haastattelussa asiantuntija sekä mopoileva ikämies.

  Mopo 80-vuotislahjaksi? Tutkimuksen mukaan parempi lahja olisi televisio tai radio. Karpon haastattelussa liikenneasiantuntija sekä mopoileva ikämies.

 • Mies matkii maatilan ääniä

  17.09.2009 Elävä arkisto

  Seppo "Seperaattori" Hämäläinen voitti maatilan äänillään imitaation SM-kilpailun Vilppulassa vuonna 1987. Hallussa oli koko soundimaisema porsaasta isäntään.

 • Pohjalaisisäntä Eero Piirto

  12.08.2009 Elävä arkisto

  Eero Piirto kunnostautui maanviljelyn lisäksi laulajana.

  Kurikkalainen pohjalaisisäntä Eero Piirto kunnostautui maanviljelyn lisäksi laulajana. Erityisesti hänet tunnetaan kansanlaulujen ja laulelmien tulkkina, mutta taisipa Piirto myös oopperalaulun.

 • Me krokotiilit: Ylermi, ynseä isäntä

  28.03.2007 Elävä arkisto

  Vuonna 1966 väitettiin, ettei radion ja tv:n välillä enää ollut yhteistoimintaa. Me krokotiilit -ohjelma todisti toista televisioidulla radiokuunnelmallaan.

 • Hannu Raittila ja lehmän syvin olemus

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Kirjailija Hannu Raittila eritteli Sysmän Suvisoitossa vuonna 2000 liha- ja maitotuotannon eroja: edellinen henki karjapaimenineen miehistä vapautta, jälkimmäisessä mies oli ”vihtorina” ja apupoikana naisten hallitsemassa talousmuodossa.