Hyppää pääsisältöön

kolhoosit (organisaatiot)

 • Ikitie-elokuvan suomalaisten joukkoteloitukset vaiensivat ohjaajan mukaan koko porukan: "En ole ikinä ollut niin hiljaisissa kuvauksissa"

  08.09.2017 Yle Uutiset

  Antti Tuurin romaaniin perustuvassa Ikitie-elokuvassa amerikansuomalaiset kohtaavat Neuvostoliitossa Stalinin vainot.

 • Yle kävi Ikitie-leffan kuvauksissa – Venäläisrahoittajat eivät syttyneet Stalinin vainoista

  19.07.2016 Yle Uutiset

  Viron Varangussa kuvataan suomalaista Ikitie-elokuvaa. Se kertoo Jussi Ketolan selviytymistarinan Lapuan liikkeen kynsistä neuvostokolhoosiin ja takaisin Suomeen. Olot kuvauspaikalla ovat lähes yhtä askeettiset kuin 1930-luvulla.

 • Pula-ajan ruoka kelpaa yhä Kambodžassa – kirjeenvaihtaja maistoi heinäsirkkoja

  19.02.2016 Yle Uutiset

  Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen kävi katsomassa, miten Kambodžassa pyydetään heinäsirkkoja ja kaskaita. Paistetuilla herkuilla on synkkä historia.

 • "On helppo ymmärtää, että hänestä tuli tähti" - Doris Laine jakoi pukuhuoneen balettitanssija Plisetskajan kanssa

  05.05.2015 Yle Uutiset

  Aikamme tunnetuin balettitanssija Maija Plisetskaja kuoli viikonloppuna 89-vuotiaana. Professori Doris Laine muistaa Plisetskajan voimakastahtoisena ja monipuolisena tanssijana.

 • Karpo Mäkelänkadun kolhoosissa

  04.09.2014 Elävä arkisto

  Vuonna 1966 Helsingin asuntopula oli kriittinen.

  Vuonna 1966 Helsingin asuntopula oli saavuttanut kriittisen pisteen. Asuntojen omistajat löivät rahoiksi asunnontarvitsijoiden kustannuksella ja kaupungissa oli useita asuntoja, joihin majoittautui suhteettoman suuria asukasmääriä kerrallaan. Hannu Karpo vieraili tällaisessa tuolloin kolhoosiksi kutsutussa huoneistossa Helsingin Mäkelänkadulla. Asunto oli taloyhtiön yleisen saunan vanha pukuhuone.

 • "EU:n ei pidä puuttua lillukanvarsiin"

  20.05.2014 Yle Uutiset

  Muutos 2011-puolueen ainoa pohjalaisehdokas on 70-vuotias Matti Järviharju Ilmajoelta. Järviharjun mielestä EU on tällä hetkellä kolhoosijärjestelmä, joka tulisi purkaa ja muuttaa kansallisvaltioiden liitoksi.

 • Jari Tervo:  Kansalaiset eivät tottele

  20.01.2014 Yle Uutiset

  Kansalaiskeräys uuden lastensairaalan hyväksi on moderni kansanliike. Kansalaiset ovat huomanneet järjestelmän epäkohdan ja korjaavat vikaa omatoimisesti, kirjoittaa Jari Tervo.

 • Albania – erakko vastoin tahtoaan

  05.06.2013 Elävä arkisto

  Ylen toimittaja pääsi Albaniaan 1982.

  Vuonna 1982 toimittaja Raija Valta pääsi tutustumaan Albaniaan. Muinaisten illyrialaisten jälkeläisten asuttaman maan tuleminen eurooppalaisten valtioiden joukkoon oli ollut hidasta, hän sai huomata. Matkalta syntyi kaksi reportaasiohjelmaa täynnä hienoa ja harvinaista ajankuvaa eristäytyneestä Albaniasta.

 • Sadan hehtaarin yksinäisyys

  13.11.2012 Yle Uutiset

  Pohjois-Pohjanmaalla on meneillään maitotilojen yhdistymisbuumi. Uusilla kolhooseilla haetaan tolkkua ympäripyöreisiin työpäiviin, kirjoittaa Ajankohtaisen kakkosen toimittaja Satu Miettinen.

 • Harva keskustelija luottaisi EU:n taloudenpitoon Suomessa

  28.06.2012 Yle Uutiset

  EU-maiden johtajat puivat jälleen talouskriisiä ja euron tulevaisuutta Brysselissä. Keskustelun pohjana olevassa raportissa on ehdotettu, että tulevaisuudessa unionilla voisi olla enemmän valtaa euromaiden budjetteihin. Harva keskustelija uskoo, että unionin taloudenpito olisi ainakaan Suomen etu. Toiset rajaisivat unionin vallan taloutensa huonosti hoitaneisiin maihin.

 • Neuvostoliitossa taloussuunnitelmat toteutuivat luonnonlain varmuudella

  27.12.2011 Elävä arkisto

  Esko Seppäsen radio-ohjelmat Neuvostoliiton taloudesta 1976

  Vaikka isossa maassa on isot ongelmat, niin Neuvostoliitossa päätettyjen suunnitelmien toteuttaminen tapahtuu luonnonlain varmuudella, kertoo toimittaja Esko Seppänen Neuvostoliiton taloutta käsittelevässä ohjelmassaan. Sosialistisessa taloudessa ei voida erottaa erillistä poliittista ja taloudellista valtaa – ne ovat yhtä. Politiikka on vain väline parempien taloudellisten tulosten saavuttamiseksi.

 • Lemi haluaa kehittää matkailutarjontaansa

  21.11.2011 Yle Uutiset

  Lemin kunta haluaa kehittää matkailua paikkakunnalle. Kunta aikoo myydä Lemillä sijaitsevan Lahnajärven ranta-alueen Kolhoosi-tilan joko matkailu- tai asumiskäyttöön.

 • Besame mucho - Neuvosto-Virosta rakkauskirjeitä Kuubaan perunalaatikoissa

  22.10.2011 Yle Uutiset

  Virolaiset maanviljelijät haaveilivat Neuvostoliiton aikana lämpimämmistä seuduista ja latinorakastajista. Perunoita pakkaamaan määrätyt virolaiset sujauttivat salaa rakkauskirjeitä perunalaatikoihin, kirjoitti Maaleht-sanomalehti perjantaina.

 • Malttia soraharjujen hävitysvimmaan

  12.10.2011 Yle Uutiset

  Maailmanmatkaaja Merja Åkerlind ihastelee suunvuorossaan Suomen luonnon erikoispiirteitä kuten jylhiä kallioita ja muhevia jäkälämättäitä. Hän on myös huolissaan siitä, miten luonnonvarat ja maa-ainekset hupenevat esimerkiksi rakentamisen tarpeisiin.

 • Härkälintu lainasi soidinhuutonsa sonnilta

  20.05.2011 Yle Uutiset

  Silkkiuikun pienemmällä serkulla, härkälinnulla, on toukokuussa täydet pesintäpuuhat käynnissä. Urosten soidinhuuto kaikaa rantaruovikoissa hyvin tunnistettavalla sävyllä. Toisia se ihastuttaa, toisia vihastuttaa.

 • Venäjä pyrkii eroon maatalouden tuontiriippuvuudesta

  15.05.2011 Yle Uutiset

  Venäjällä on vaikeuksia nostaa maataloustuotanto jaloilleen katastrofaalisen viime kesän jälkeen. Kuumuus ja maastopalot tuhosivat suuren osan Venäjän viime kesän sadosta. Nyt ongelmana on kustannusten raju nousu.

 • Aamun kirjassa Kati Saurulan Koiruohon kaupunki

  28.04.2011 Yle Uutiset

  Jokaisella oli oma tarkasti määritelty paikkansa ja tehtävänsä Neuvostoliitossa. Lisäksi järjestelmälle olivat tyypillisiä jäykät komentosuhteet. Nämä yhdessä vaikuttivat Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden syntymiseen. Näin kirjoittaa Kati Saurula esikoisromaanissaan Koiruohon kaupunki.

 • Vappukonsertissa raikaavat neuvostohitit

  27.04.2011 Yle Uutiset

  Kemin kaupunginorkesterin vappukonsertissa kuullaan neuvostoajan slaavilaisia säveliä, jotka olivat suuria hittejä myös Kekkoslovakiassa. Solistiarmeijan muodostavat Kemin kaupunginteatterin näyttelijät.

 • Peräkärryyn kannattaa pakata rekisteriote

  21.06.2010 Yle Uutiset

  Harva peräkärryä omistaa, mutta moni sitä tarvitsee. Kun kolhoosin periaattein peräkärryä käyttää, on syytä muistaa myös lainata siihen kuuluva rekisteriote tai muuten saattaa rapsahtaa rikesakko.

 • Hämäläisviljelijät valtaavat maata Virosta

  07.05.2010 Yle Uutiset

  Virolaispellot ovat maan EU-jäsenyyden myötä houkutelleet myös suomalaisviljelijöitä. Esimerkiksi Kangasalta ja Tampereelta neljä viljelijää on hankkinut 1400 hehtaaria maata Virosta. Tuotannosta vain 10 % tulee Suomeen. Loput jäävät Viron lähialueille.

Sivut