Hyppää pääsisältöön

Karjalan evakot

 • Jopa kolmasosa romaneista joutui evakkoon: "Sodassa oltiin veljiä, sodan jälkeen taas mustalaisia" – karjalanromanien historia tunnetaan huonosti

  10.12.2017 Yle Uutiset

  92-vuotias Vieno Palm kertoo videohenkilökuvassa, millaista on ollut elää romanina satavuotiaassa Suomessa.

 • Ryssittely loppui vasta, kun evakoiden lapset kävivät "sotaan" paikallisia vastaan – 1940-luvun Suomi sopeutti pakolaisiaan kovalla kädellä

  05.12.2017 Yle Uutiset

  Toisen maailmansodan jälkeen Suomeen asutettiin lähes puoli miljoonaa evakkoa, joista osa oli ortodokseja. Esimerkiksi Laatokan pohjoispuolisen Raja-Karjalan väestöstä ortodokseja oli noin 38 000. Tutkijan mielestä virallinen historiankirjoitus ei ole kertonut heidän huonosta kohtelustaan.

 • Voiko evakoita ja turvapaikanhakijoita rinnastaa toisiinsa? Tutkijan mukaan voi

  21.11.2015 Yle Uutiset

  Suomi asutti sodan jälkeen runsaat 400 000 karjalaista, joilla oli vaikeuksia sopeutua uuteen ympäristöön. Voidaanko nykyajan turvapaikanhakijoita millään tavoin verrata näihin ihmisiin? Tutkija Heli Kanasen mielestä avain molempien ihmisryhmien sopeutumiseen on ainakin sama: työ.

 • Antero Holmila ja Mikkonen Simo: Suomi sodan jälkeen

  22.09.2015 Yle Uutiset

  Vaikka myytit kuuluvat kreikkalaiseen tarustoon, keksitään niitä edelleen jatkuvasti. Nuoret historiantutkijat Antero Holmila ja Simo Makkonen ovat tuoreessa kirjassaan tarttuneet sodanjälkeiseen aikaan ja siitä kehitettyihin myytteihin kirjassaan Suomi sodan jälkeen, alaotsakkeena Pelon, katkeruuden ja toivon vuodet 1944 – 1949.

 • Koiviston inkeriläislausunto avasi ovet kaikille Neuvostoliiton etnisille suomalaisille

  10.04.2015 Yle Uutiset

  Sodan aikana siirtoväkenä Suomeen otettiin kaikki Inkerin asukkaat, niin luterilaiset suomalaiset kuin ortodoksiuskoiset inkerikot. 1990-luvulla alkanut paluumuutto koski kuitenkin vain etnisiä suomalaisia. Heidän joukossaan oli muitakin kuin inkerinsuomalaisia, muun muassa suomalaisten loikkareiden jälkeläisiä.

 • Suomen lupaviranomaiset yllättyivät Koiviston inkeriläislausunnosta

  10.04.2015 Yle Uutiset

  Paluumuuton alkuaikoina valtiovallan edustajilla ei ollut selkeää kuvaa siitä, keitä Koiviston inkeriläislausunto koskettaa ja ketkä ovat sen perusteella oikeutettuja muuttamaan Suomeen. Vähitellen paluumuuton ehtoja tiukennettiin, ja vuonna 2011 paluumuuttojono päätettiin sulkea kokonaan.

 • Toista vuotta piikkilankojen takana - korvaus on luvassa liki 70 vuoden jälkeen

  23.02.2014 Yle Uutiset

  Jatkosodan jälkeen internointileireille vuosina 1944-46 syyttöminä joutuneet odottavat vihdoin korvauksia vapautensa riistosta ja heille aiheutuneista kärsimyksistä. Internoidut paitsi joutuivat eristysleirien ankeisiin oloihin, myös menettivät omaisuutensa ja joutuivat aloittamaan rauhan ajan elämän tyhjästä. Hallitus aikoo antaa esityksen korvausasiasta eduskunnalle keväällä. Kaksi leireistä oli Kanta-Hämeessä. Oitin ja Hämeenlinnan leirit perustettiin, kun Suomi alkoi internoida omia kansalaisiaan ja suljettiin, kun leirien pito alkoi käydä liian kalliiksi.

 • Luonnonkatastrofit ajoivat viime vuonna yli 30 miljoonaa ihmistä kodeistaan

  14.05.2013 Yle Uutiset

  Intiassa ja Nigeriassa yli 6 miljoonaa ihmistä lähti evakkoon tulvien takia.

 • Peräseinäjoki etsii matkailueuroja koko kylälle

  21.03.2012 Yle Uutiset

  Peräseinäjoella ollaan tyytyväisiä alueen kylämatkailun kehittämistoimiin. Peräseinäjoki on ollut ainoana pohjalaiskylänä mukana 16 kylän valtakunnallisessa kylämatkailuhankkeessa. Kalajärven matkailukeskus tulee laajenemaan, mutta matkailutuloa halutaan jakaa muuallekin kylään.

 • Muurmannin rannan viimeiset suomalaiset

  22.08.2011 Elävä arkisto

  Kuinka suomalaisasutus aikanaan hävisi Muurmannin rannikolta

  Kuolan niemimaan viimeisistä suomalaisasukkaista kertova dokumentti Historian unohtamat kuvaa neljän ihmisen elämää ja sen traagisia käänteitä 1900-luvulla.

 • Inkerinsuomalaisten paluumuuttojono kiinni

  11.11.2010 Yle Uutiset

  Inkerinsuomalaisten paluumuuttojärjestelmä aiotaan lopullisesti lakkauttaa siirtymäajan jälkeen. Niin sanottuun paluumuuttojonoon pitäisi ilmoittautua viimeistään 1. heinäkuuta 2011. Hallitus hyväksyi tänään asiaa koskevan lakimuutosesityksen.

 • Inkerinsuomalaisten paluumuuttojärjestelmää ehdotetaan lakkautettavaksi

  18.05.2010 Yle Uutiset

  Sisäasiainministeriö lähetti tiistaina lausuntokierrokselle esityksen, jossa ehdotetaan inkerinsuomalaisille suunnatun paluumuuttojärjestelmän lakkauttamista vaiheittain. Muutoksen jälkeen inkerinsuomalaiset voisivat hakeutua Suomeen yleisen oleskelulupajärjestelmän puitteissa.

 • Romanilasten lapsuus lastenkodissa

  12.05.2010 Elävä arkisto

  Sodanjälkeisessä Suomessa käsitys ihmisten ja rotujen eriarvoisuudesta aiheutti syrjintää ja mustalaisten eristämistä muusta yhteiskunnasta. Miksi romanilapsia koottiin joukoittain lastenkoteihin?

 • Kioski-Matin sota

  13.01.2010 Elävä arkisto

  Vuonna 2004 Matti Pirhonen on 83-vuotias ja pitää sekatavarakioskia Uukuniemellä. Matin pitkä elämäntaival päättyi tammikuussa 2010, dokumentissa Kioski-Matti muistelee nuoruuden päiviään sodan keskellä.

 • Inkerin Liitto hyväksyy paluumuuttojonon sulkemisen

  29.12.2009 Yle Uutiset

  Suomen aikomus lakkauttaa inkerinsuomalaisten paluumuuttojono ei herätä liiemmin vastustusta Venäjällä toimivassa Inkerin Liitossa. Inkerin Liiton puheenjohtajan Aleksanteri Kirjasen mielestä vain sodan aikana Neuvostoliitossa karkotetuilla pitää olla oikeus paluumuuttoon. Suomeen 16 vuotta sitten muuttanut inkerinsuomalainen Toivo Tupin sen sijaan arvostelee Suomen politiikkaa linjattomuudesta.

 • Evakko Eeli Aalto palasi Wiipuriinsa puolen vuosisadan päästä

  13.10.2009 Elävä arkisto

  Lapsuuden muistikuvista syntyi nostalginen dokumenttifilmi.

  Talvisodan aikana evakkoon joutunut Eeli Aalto palasi Viipuriin vuonna 1991, ja hänen lapsuutensa muistikuvat muuttuivat nostalgiseksi dokumenttielokuvaksi.

 • Karjalaiset kokoontuvat Kuopioon

  02.06.2009 Yle Uutiset

  Karjalaiset kokoontuvat tänä kesänä vuosittaiseen kesätapaamiseensa Kuopioon. Kesäjuhlille odotetaan jopa 7 000 karjalaista.

 • Anneli Saaristo: Evakon laulu

  28.11.2007 Elävä arkisto

  Evakon laulu Anneli Saariston esittämänä

  Veikko Lavin kirjoittama Evakon laulu nousi Anneli Saariston esittämänä valtavaan suosioon. Esitys on taltioitu Suomen 80. itsenäisyyspäivänä vuonna 1997.

 • Siirtoväen asuttaminen oli jättimäinen urakka

  06.11.2007 Elävä arkisto

  Lähes puoli miljoonaa suomalaista menetti kotinsa sodissa.

  Sotien seurauksena lähes puoli miljoonaa suomalaista menetti kotinsa. Sotakorvausten maksamisen lisäksi siirtoväen asuttaminen oli Suomen jälleenrakentamisen suurimpia haasteita.

 • Noususuhdanne

  06.06.2007 Elävä arkisto

  Vuoden 1970 noususuhdanne tuntui ohittavan osan suomalaisista ihan kokonaan. Reino Paasilinnan Noususuhdanne -dokumentissa talouskehitystä tarkasteltiin Sallan kunnan Lapajärven kylän horisontista.

Sivut