Hyppää pääsisältöön

1984

 • Tällainen oli Gösta Sundqvist ja tätä kaikkea hän teki

  12.05.2017 Elävä arkisto

  Kooste muusikon, viihteentekijän ja jalkapallomiehen urasta.

  Gösta Sundqvist (1957–2003) oli renessanssityylinen monialaosaaja: laulujen ja radioviihteen tekijä, muusikko ja jalkapallojoukkueen vetäjä. Elävä arkisto kokosi hänen musiikkiaan, haastattelujaan ja radio-ohjelmanäytteitään kolmelta vuosikymmeneltä.

 • Mutapainin ystävät toi surrealismin suomalaiseen sketsiviihteeseen

  11.04.2017 Elävä arkisto

  Mutapainin ystävät -huumorisarja

  Velipuolikuun (1983–1984) menestyksen myötä joulukuussa 1984 Yleisradio alkoi esittää Mutapainin ystävät -sketsisarjaa, jonka teossa olivat mukana tutut nimet muun muassa Pirkka-Pekka Petelius, Ilkka ja Kari Heiskanen, Kati Bergman ja Eeva Litmanen. Sarjasta on julkaistu sketsejä pysyvästi Elävään arkistoon.

 • Iltatähden lopunajat – heviä, syntikoita ja kasariglamouria

  21.03.2017 Elävä arkisto

  Tv-klassikko palasi 1980-luvulla kotvaksi aikaa ruutuun.

  Tv-klassikko palasi 1980-luvulla kotvaksi aikaa ruutuun.

 • Iron Maidenin rauta pysyy kuumana vuosikymmenestä toiseen

  22.02.2017 Elävä arkisto

  Iron Maiden nauttii suurta suosiota myös Suomessa

  ”Hevi on maailman sivun ollut raskasta ja kovaa kamaa – monille ihan liian kanssa." Näin toteaa Iltatähti-ohjelman juontaja Mikko Alatalo vuonna 1981 esitellessään Iron Maidenin Wrathchild-musiikkivideon, joka on Ylen arkistojen varhaisinta tallessa olevaa Iron Maiden -materiaalia. Tästä lähtien yhtyeen tahti on ollut kova.

 • Lappeenrannan Pokrovan kirkko on vuosisatoja yhdistänyt itää ja länttä

  02.12.2016 Elävä arkisto

  Pokrovan kirkko Lappeenrannassa

  Lappeenrannassa sijaitseva Jumalasynnyttäjän Suojeluksen kirkko eli Pokrovan kirkko on maamme vanhin säilynyt ortodoksinen kirkko. Se sijaitsee Linnoituksen kaupunginosassa ja on selvinnyt monista koettelemuksista.

 • Presidentti Koivisto pelasi lentistä pallon ympäri

  09.08.2016 Elävä arkisto

  Ohjelmavälähdyksiä presidentin ensimmäiseltä kaudelta.

  Lentopallo oli presidentti Mauno Koiviston suosikkiharrastuksia. Hän pelasi mielilajiaan myös monilla ulkomaanmatkoillaan – virkatehtävissä sekä lomalla. Artikkeliin on koottu lyhyitä ohjelmavälähdyksiä näistä pelituokioista presidentin ensimmäisen virkakauden ajalta.

 • Punk kotoutui Suomeen peloista ja pahastuksesta huolimatta

  23.06.2016 Elävä arkisto

  Rockin uusi aalto leimattiin aluksi väkivaltaviihteeksi.

  Energisyyden ja musiikillisen suoraviivaisuuden nimiin vannova punk rock kohtasi otollisen maaperän 1970-luvun lopun lama-Suomessa. Se törmäsi aluksi myös ennakkoluuloihin: uusi villitys leimattiin vaaralliseksi väkivaltaviihteeksi ja anarkiaksi.

 • Tietoiskut kehottivat hankkimaan kotimaisia joululahjoja

  23.12.2015 Elävä arkisto

  1980-luvun kotimaisuuskampanjointia joulun tietoiskuissa

  Napsaus vain ja sormi osoittaa sinua. Oletkos muistanut ostaa kotimaisia joululahjoja? 1980-luvun Kotimaisen Työn Liiton tietoiskut kehottivat työllistämään ja paketoimaan kuusen alle Suomessa valmistettuja tuotteita.

 • Perheradion kotikokit vierailivat kotikeittiöissä eri puolella Suomea

  18.09.2015 Elävä arkisto

  Perheradion kotikokit maakunnissa

  Perheradion kotikokit vierailivat 1980-luvun puolivälissä suomalaisissa kodeissa ympäri Suomea. Kotikokit Hannu Taanila ja Seija Pukonen tutustuivat suomalaiskotien keittiöihin, keittotaitojen saloihin ja keskustelivat isäntäperheidensä kanssa ruuasta ja ruokakulttuurista.

 • Seitsemän veljestä valjastettiin kotimaisuuskampanjan kasvoiksi

  11.09.2015 Elävä arkisto

  Työllisyyttä käsittelevä tietoiskujen sarja 1980-luvulta

  Kotimaisuuden ja työllisyyden asialla kampanjoitiin 1980-luvulla Seitsemän veljeksen voimalla. Kotimaisen Työn Liiton tietoiskuissa vuosina 1983 ja 1984 esiintyivät Juhani, Eero, Timo, Lauri, Aapo, Tuomas ja Simeoni. Jukolan takkutukista sukeutui modernin ajan kotimaisuusmannekiineja.

 • Saimaan nieriän ja lohen suvut jatkuivat ihmisen käsissä

  20.08.2015 Elävä arkisto

  1980-luvun dokumentit uhanalaisista Saimaan kaloista

  Saimaan vesillä elävät saimaannieriä ja järvilohi ovat erittäin uhanalaisia. 1980-luvulla pelättiin jo seurattavan viimeisten Saimaalla uivien nieriöiden ja lohien elämää. Mahdollisuudet kalakantojen elvyttämiseen olivat kuitenkin vielä ihmisten käsissä. Kalle Fröjdin toimittamissa ohjelmissa tutustutaan saimaannieriän ja järvilohen tilanteeseen vuonna 1983.

 • Osman Đikić – suomenkielinen ääni piiritetyssä Sarajevossa

  10.08.2015 Elävä arkisto

  Osman Đikić kertoi suomalaisille sodasta suomeksi

  Diplomaatti Osman Đikić kertoi suomeksi suomalaisille mitä piiritetyssä Sarajevossa ja koko Bosniassa sodan aikana (1992–1995) tapahtui ja millaista elämä oli tulitauon aikana, kun kansalla ei ollut rahaa ruokaan.

 • Kosti Kotiranta arvuutteli asioita lasten Sanaleikissä

  27.07.2015 Elävä arkisto

  Ristisanaohjelma luku- ja kirjoitustaitoisille alkoi 1984.

  Tv:n joulupukkinakin tunnettu Kosti Kotiranta (1957–2015) isännöi uransa alkuvaiheessa lapsille tarkoitettua Sanaleikki-ohjelmaa. Vuonna 1984 startanneessa sarjassa annettiin vihjeitä visaiseen ristisanatehtävään lauluin, loruin, kuvin ja filminpätkin.

 • ”Tämä ei sitten ole mikään Levyraati!” — kasvukipuja ja anekdootteja Hittimittarin ensimmäiseltä vuodelta

  10.06.2015 Elävä arkisto

  Taustoitus Hittimittari-ohjelmasarjaan vuosina 1984–85.

  Jo Hittimittarin ensimmäinen juonto kiteytti ohjelmasarjan idean: kaikilla on mahdollisuus tulla suosituksi! Hittimittari todisti tämän esittelemänsä musiikin sekä ohjelmasarjana itsensä osalta. Hittimittari syöksähti Mainostelevision Levyraadin hallitsemille tv-aalloille syksyllä 1984 ja jo vuodenvaihteessa se oli noussut pieneksi hitiksi itsekin. Ensimmäinen vuosi piti sisällään kasvukipuja ja kokeiluita.

 • Ortodoksikirkon voimavarat ovat perinteissä, sakramenteissa ja erilaisuudessa

  02.04.2015 Elävä arkisto

  Ortodoksisesta kirkosta on tullut toinen kansankirkkomme

  Ortodoksinen kirkko on kristillinen kirkko, jonka paikalliskirkoista suurin osa sijaitsee Venäjällä, Balkanin niemimaalla ja Lähi-idässä. Ortodoksinen kirkko on Suomessa maamme toiseksi suurin uskonnollinen yhteisö. Sen jäsenistä suurin osa on pitkään ollut rajakarjalaisia ja heidän jälkeläisiään.

 • Patakakkonen muiden maiden ruokien äärellä

  12.03.2015 Elävä arkisto

  Esitellään eri maiden perinneruokia Intiasta Islantiin.

  Jaakko Kolmosen Patakakkosessa poikettiin ajoittain myös suomalaisen ruokaympyrän ulkopuolelle. Tähän koosteeseen on kerätty 1980- ja 1990-luvuilta sarjan jaksoja, joissa esitellään eri maiden perinneruokia Intiasta Islantiin.

 • Matkamies Johnny Cash piipahti Helsingin rautatieasemalla

  23.01.2015 Elävä arkisto

  Vountrylegenda sähköisti 1984 rautatieaseman ravintolan.

  "Uskomaton – unbelievable, maailmankuulu – world famous, Johnny Cash!" Yhdysvaltalainen countrylegenda sähköisti vuoden 1984 marraskuussa Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin. Miestä mustissa haastatteli suomalainen viihdeinstituutio Aarre Elo.

 • Hittimittari äänesti joulun 1984 ajanvietemusan hitit

  13.01.2015 Elävä arkisto

  Timo T. A. Mikkonen juontaa ensimmäisen joulu-Hittimittarin.

  "Aatonaatonaaton iltaa jokaiseen savuun, taloon ja tupaan", toivottaa Hittimittari-ohjelman juontaja Timo T. A. Mikkonen vuonna 1984. Välkkyvien valojen hehkussa katsastetaan ”uutta ulkomaista ajanvietemusiikkia”, josta alueraadit ympäri Suomen äänestävät suosikkinsa.

 • UMO svengaa pikkujoulutunnelmissa

  15.12.2014 Elävä arkisto

  Jouluista jazzia 80-luvun Pikkujoulusvengit-tv-lähetyksissä

  Uuden Musiikin Orkesteri UMO loi joulunalustunnelmaa Pikkujoulusvengit-tv-lähetyksissä 1980-luvulla. Ohjelmissa kuullaan jouluista jazzia hilpeissä tunnelmissa ja solisteina vierailevat mm. Vesa-Matti Loiri ja nuoret Kuusiston veljekset.

 • Velipuolikuu: Fylli-täti

  19.11.2014 Elävä arkisto

  Sadussa on tällä kertaa mukana hippunen tottakin.

  Tarinatäti Fylli kertoo ja kuvittaa sadun, jossa on tällä kertaa mukana hippunen tottakin.

Sivut