Hyppää pääsisältöön

aviovaimot

 • Julkista nöyryytystä, syyllisen jäljittämistä ja lavastamista – tätä oli avioero sata vuotta sitten

  12.09.2017 Historia

  Avioeroja ei sata vuotta sitten noin vain myönnetty.

  ”Jos ei vaimoni Karoliina Hirvonen saavu luokseni vuoden ja vuorokauden kuluttua, olen hänestä laillisesti erossa”, kirjoitti Haminan Sanomiin J. E. Hirvonen vuonna 1915. Sitten vain odoteltiin, josko vaimo olisi tullut takaisin. Jos ei tullut, eropaperit sai laittaa vetämään vuoden kuluttua. Vaimo leimattiin ilmiselväksi syylliseksi, sydämettömäksi hylkääjäksi. Mies taas oli kovia kokenut, puhtoinen ja nuhteeton.

 • Henrik VIII nai politiikan ja taiteen perusteella

  22.10.2014 Elävä arkisto

  Henrik VIII:n naimakaupat ruodittavina

  Englantia vuosina 1509–1547 hallinnut kuningas Henrik VIII tunnetaan erityisesti kuudesta avioliitostaan. Eeva Luotosen radio-ohjelmassa ruoditaan Tudor-suvun pitkäaikaisen hallitsijan kahta ensimmäistä avioliittoa. Kai Lehtonen paljastaa, miten kuvataide vaikutti olennaisesti Henrikin naimakauppoihin.

 • Hän on soittajan vaimo - on soittaja vaimonsa mies

  20.08.2014 Elävä arkisto

  Dokumentti Soittajan vaimo esitettiin äitienpäivänä 1997.

  Dokumentti Soittajan vaimo esitettiin Yle TV1:ssä äitienpäivänä 1997. Se katsoi suomalaisen kevyen musiikin arkea tunnettujen muusikoiden vaimojen näkökulmasta. Mukana olivat Angela McCoy, Dingon Pepen vaimo Carita Laaksonen, Kirkan vaimo Paula Nummela, Frederikin ex-vaimo Pauliina Lunna, Martti Metsäkedon vaimo Maikki sekä Jussi Raittisen vaimo Carita.

 • Rautaruukki pantiin pelastamaan autioituvaa Raahen seutua

  24.01.2014 Elävä arkisto

  Rautaruukki oli osa Kekkosen kehitysaluepolitiikkaa.

  Rautaruukin masuunin sijoittaminen Raaheen 1960-luvulla oli osa hallituksen ja presidentti Kekkosen kehitysaluepolitiikkaa. Suurella työllistäjällä olikin laajoja yhteiskunnallisia vaikutuksia.

 • Taiteilija ja muusa

  14.10.2013 Elävä arkisto

  Kuka pesee taiteilijan pyykit ja lohduttaa?

  Kuka pesee taiteilijan pyykit ja lohduttaa, jos maailma potkii päähän? Onko kaiken takana sittenkin ja aina nainen? Taiteilija Kalervo Palsan tukija Maj-Lis Pitkänen, taiteilija Alpo Jaakolan vaimo Marja Jaakola ja Albert Edelfeltin salaisen Virginien löytänyt Anna Kortelainen antavat kukin erilaisen näkökulman taiteilijan ja muusan suhteeseen.

 • Emäntä Helvi Häyhän runot olivat salaisuus

  05.12.2012 Elävä arkisto

  Emäntä Helvi Häyhä osallistui 70-luvulla noin 2000 muun suomalaisen kanssa runokilpailuun. Hänen runonsa lausuttiin "Suomen kansa runoilee" -sarjan toisessa osassa "Vaimoihmisiä". Nyt jo 90-vuotias Häyhä runoilee edelleen ja muistelee Elävälle arkistolle televisioesiintymistään.

 • Aatami ja Beetami: Näin soitat vaimolle

  04.11.2010 Elävä arkisto

  Kotiin soittaminen on taitolaji.

  Kotiin soittaminen on taitolaji, ainakin jos on jotain salattavaa. Oveluudella pärjää, kunhan muistaa ottaa vaimoon yhteyttä ennen humalatilaa.

 • Tuttu juttu: presidenttipeliä

  29.01.2010 Elävä arkisto

  Vuoden 1994 presidenttiehdokkaiaat leikkimielisessä testissä

  Tuntemisleikissä testataan, ovatko vuoden 1994 presidentinvaalien ehdokkaiden aviopuolisoiden tavat ja tekemiset tuttuja juttuja. Tuttu juttu -esiintymisen on arveltu vaikuttaneen jopa oleellisesti Martti Ahtisaaren vaalivoittoon.

 • Kansakunnan perillinen Helena Saarikoski

  26.11.2009 Elävä arkisto

  Mirja Pyykön haastateltavana Pentti Saarikosken tytär

  Herkkyys on vaikea laji. Surumielisyys ja alkoholi liittyivät Pentti Saarikosken elämään samoin kuin nerous, leikkisyys ja rajojen rikkominen. Helena Saarikoski kertoo isästään Mirja Pyykön Kansakunnan perilliset -ohjelmassa.

 • Helena Sinervo: Tykistönkadun päiväperho

  01.09.2009 Elävä arkisto

  Rakkaus ja inho, kauneus ja rumuus, hyvyys ja viheliäisyys ovat Helena Sinervon romaanin tärkeitä vastapareja. Sinervo käyttää reippaasti eri tyylilajeja. Hän kirjoittaa todella ronskisti, mutta liitelee myös akateemisen filosofisissa sfääreissä.

 • Tuttu juttu: Eija Vilpas ja Ville Virtanen

  11.05.2009 Elävä arkisto

  Pariskunta tuntemisleikissä 1993.

  Miten hyvin Eija Vilpas ja Ville Virtanen tunsivat toisensa? Se selviää armottomassa tuntemisleikissä Tuttu jutussa.

 • Tuttu juttu: Kyllikki ja Johannes

  08.05.2009 Elävä arkisto

  Kyllikki ja Johannes Virolainen Tuttu Juttu Show'ssa

  Kyllikki ja Johannes Virolainen Tuttu Juttu Show'ssa

 • Tuttu juttu: Urpo ja Ana

  04.05.2009 Elävä arkisto

  Urpo Leppänen ja Ana Risquet-Leppänen 1992

  SMP:n entinen kansanedustaja Urpo Leppänen tuli Tuttu jutun parisuhdetestiin kuubalaisen vaimonsa Ana Risquet-Leppäsen kanssa.

 • Tuttu juttu: Eila Torvela ja Johnny Francis

  28.04.2009 Elävä arkisto

  Iskelmälaulaja ja muusikko tuntemisleikissä 1992

  Iskelmälaulaja Eila Torvela esiintyi Tuttu juttu -ohjelmassa vuonna 1992 libanonilaisen muusikkomiehensä Johnny Francisin kanssa.

 • Presidentin kanslia: Me Niinistöt

  20.03.2009 Elävä arkisto

  Poliittisen satiirin tosi-tv-irvailu eduskunnan puhemiehen Sauli Niinistön perhe-elämästä suututti puhemiehen puolison Jenni Haukion.

 • Tuttu juttu: Pirkko ja Åke

  05.03.2009 Elävä arkisto

  Åke Lindman ja Pirkko Mannola Tuttu jutussa

  Pirkko muistelee, että Åke oli ensimmäisessä tapaamisessa humoristisen töykeä. Åke tunnustaa, että hän oli sekä pahamaineinen että epäkohtelias.

 • Rikostarinoita Suomesta: Sairas rakkaus

  30.12.2008 Elävä arkisto

  Pirkanmaalla kuolemantapaus, joka vaikutti itsemurhalta.

  Poliisipartio meni Pirkanmaalla asuntoon, jossa oli sattunut kuolemantapaus. Kaikki merkit viittasivat päällisin puolin aluksi itsemurhaan.

 • Kyllikki Pöppönen

  21.08.2008 Elävä arkisto

  Vankoin mielipitein varustettu Kyllikki Pöppönen tekee teräviä huomioita lähiympäristöstään, missä hän liikkuu faaraokoiransa Taunon kanssa.

 • Testaa vaimosi älykkyys

  21.05.2008 Elävä arkisto

  Monipuolinen joukko suomalaisen tv-viihteen mestareita teki 1990-luvun puolivälissä suosittua sketsisarjaa Rillumarei ja reipasta menoa.

 • Perheen perustaminen

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Ohjelmassa tutustutaan nuoren avioliiton perusteisiin, oikeudellisiin näkökohtiin, puolison valintaa koskeviin seikkoihin sekä käytännön järjestelyihin ja ongelmiin perhettä perustettaessa.

Sivut