Noita Nokinenä ihastutti radiossa
Noita Nokinenä ihastutti radiossa
Hippiliike ehti pohjolaan hetkeä ennen "kuolemaansa".
Amerikkalaisen kilpailu- ja kulutusyhteiskunnan hylännyt hippisukupolvi pulpahti maailman tietoisuuteen vuonna 1967. Rakkauden sanoma kiiri San Franciscosta kylmään pohjolaan nopeasti, ja Ylen toimittajilla oli pian haastateltavinaan kotimaisiakin "hippiäisiä".
Kattaus lauluntekijän musiikista läpi vuosikymmenten.
Yksi suomenkielisen rockin tärkeimmistä synnyttäjistä oli Hector alias Heikki Harma, joka tunnetaan myös toimittajana mm. sarjoista Tuubi ja Pop eilen – toissapäivänä. Vuonna 1994 tehdyssä laajassa haastattelussa hän puhuu läpimurtonsa vuosista ja koko 1970-luvun suomirockista. Lisänä muhkea kattaus miehen musiikista läpi vuosikymmenten – joukossa todellisia arkistoharvinaisuuksia.
Ohjelma- ja elokuvakooste lukemattomien sivuosien miehestä.
Palmu-filmien salaviisas etsivä Kokki, karskipuheinen papukaija G. Pula-aho, Rautatie-elokuvan utelias Matti – siinä vain tunnetuimpia näyttelijä Leo Jokelan (1927–1975) rakastetuista henkilöhahmoista. Lukemattomien sivuosien mies on pääroolissa tässä Elävän arkiston laajassa ohjelma- ja elokuvakoosteessa, jossa ei harvinaisuuksiakaan ole unohdettu.
Kuvanveistäjä Laila Pullinen kertoo työstään
Kuvanveistäjä Laila Pullinen (1933–2015) kertoo Auringonkantaja-teoksensa synnystä haastattelussa vuodelta 1971. Ohjelmaa selostaa Markku Valkonen asiantuntevasti ja analyyttisesti.
Kunnianosoitus muhkean, leppeän laulajan uralle.
Nallekarhumainen, monitoiminen ja monen salanimen taakse kätkeytynyt Kauko Käyhkö oli yksi Suomen sodanjälkeisen populaariviihteen joviaaleimmista peruspilareista. Elävän arkiston kooste on kunnianosoitus hänen monikymmenvuotiselle muusikon ja lauluntekijän uralleen.
Teiniteatterin esitys vaati asiallista seksivalistusta.
Helsingin Teiniteatterin Sex-kabaree pilkkasi koulujen terveyskasvatuksen häveliäisyyttä ja vaati asiallista sukupuolivalistusta. "Tuhansittain abortteja tehdään rikollisesti, raskaana on joka kolmas morsian", tammikuussa 1967 nähty esitys kuvasi tietämättömyyden seurauksia.
Oikkonen oli asunut Suur-Jänkäsalossa 1940-luvulta lähtien.
Signe Oikkonen oli saanut 1940-luvulla tarpeekseen Helsingin elämästä. Oikkonen muutti Saimaalle Suur-Jänkäsalon saareen, jossa hän vietti lähes täydellistä erakkoelämää. Radiotoimittaja Pekka Lappalainen seikkaili vuoden 1971 maaliskuussa moottorikelkalla Suur-Jänkäsaloon Oikkosta tapaamaan.
Kaikki Postin esittelyfilmit 1960- ja 1970-luvuilta.
Oli aika, jolloin postimiehet olivat koko kansan sankareita. Kesät olivat aurinkoisia, talvet runsaslumisia mutta puhtaita. Musiikkivalinnat olivat oikeita ja Suomi hehkui värikkäämpänä kuin koskaan. Tuo aika on tallentunut Fennada-Filmin lyhytelokuviin, jotka esittelevät Posti- ja lennätinlaitoksen toimintaa 1960- ja 1970-luvuilla. Samalla elokuvat esittelevät Suomen eri paikkakuntien tärkeimpiä nähtävyyksiä.
Suomi voitto Neuvostoliitosta jääkiekossa 1971.
Neuvostoliiton jääkiekkomaajoukkue, voittamaton "Punakone" oli Suomen ensimmäinen vastus Izvestija-turnauksessa joulukuussa 1971. Aiemmissa kohtaamisissa takkiin oli tullut murskaavin luvuin, mutta nyt suomalaispelaajat tarjosivat yllätyksen ja vieläpä Moskovassa neuvostojohdon silmien edessä.
Suomi–Ruotsi-maaottelu alkoi vuonna 1925
Suomen ja Ruotsin yleisurheilumaaotteluiden historia alkoi jo vuonna 1925 Helsingin Eläintarhan kentällä. Maiden kohtaamisesta on muodostunut joka syksyinen urheilutapaus, jonka veroista ei mistään muualta löydy. Elävän arkiston pakettiin on koostettu maaottelun historiaa ja mehukkaimpia tapauksia vuosikymmenten varrelta.
Minikinossa opetettiin medialukutaitoa jo 70-luvulla
Minikinossa opetettiin medialukutaitoa jo 70-luvulla
Lyhyet valistusiskut luottivat usein dramatiikkaan
Lyhyet valistusiskut luottivat usein dramatiikkaan
Pyöräilijät vastustivat suorakulmakäännöstä ja saasteita.
Ahtaaseen katuverkkoon ei juuri kannata raivata tilaa polkupyörille, joita käytetään vain kesäkelillä. Onko todella näin? Eikö pyöräilijöille ole tilaa?
Läpileikkaus Inga Sulinin musiikillisista vuosikymmenistä.
Inga Sulin tuli 1960- ja 1970-lukujen tv-katsojille tutuksi musiikkiviihdeohjelmien laulavana komediennena. Iskelmän parissa aloittaneen artistin tie veikin sittemmin teatteriin ja tv-draamaan.
Sähkömusiikin varhaishistoriaa Ylessä
Yleisradio oli varhaisen elektronisen äänitaiteen tärkeä varhainen tukija ja työpaja, Elävä arkisto esittelee valikoiman sähköavantgarden merkkipaaluja Ylen arkistoista.
Kirjailija Henrik Tikkanen muiden silmin
Henrik Tikkanen (1924 – 1984) oli helsinkiläissyntyinen kirjailija, toimittaja ja piirtäjä. Vuonna 1971 tehdyssä ohjelmassa Tikkanen ja hänen työtoverinsa sekä läheisensä kertovat tästä monipuolisesti lahjakkaasta persoonasta.
Turun teatterielämässä alkoi uusi aika 1971.
Turun teatterielämässä alkoi uusi aika 1971.
Erkki Ilon ohjaamassa ohjelmassa Täytyy lähteä (1971) käsiteltiin ruoveteläisten nuorten muuttoa maalta kaupunkiin. Pienen maalaiskunnan nuoret olivat tottuneet ajatukseen muualle lähtemisestä töiden ja koulun perässä. Ohjelma päätyy lopulta hieman yllättäen seuraamaan kaupunkilaisnuorukaisen ja tämän isän riitatilannetta – se on kuin varoitus siitä, mitä kaupunkilaisuus voi perhesuhteille pahimmillaan tehdä.
Ensimmäinen värivideotekniikalla toteutettu ohjelmasarja.
Pop Story oli ensimmäinen suomalainen värivideotekniikalla toteutettu ohjelmasarja. Vuosina 1971–1972 tehdyn ohjelmasarjan kaikki musiikkiesitykset äänitettiin livenä ainutkertaisuuden saavuttamiseksi.