Hyppää pääsisältöön

rukit

 • Aiotko lahjoittaa aarteesi museolle? – Vastaus on usein kohtelias "Kiitos ei"

  20.10.2016 Yle Uutiset

  Museoille yksityisten ihmisten tekemät esinelahjoitukset ovat tärkeitä. Lahjoitusten vastaanottamista puntaroidaan museoissa kuitenkin tarkasti.

 • Tumma Viktor ja tatuoitu Martti kehräävät lankaa kuin kotikissat

  18.07.2015 Yle Uutiset

  Kehrääminen on siihen hurahtaneiden mukaan meditatiivista ja koukuttavaa puuhaa. Innokkaimmat kehrääjät ja neulojat kokoontuvat valtakunnallisiin miitteihin seurustelemaan, jakamaan vinkkejä ja tietenkin kehräämään lankaa. Monelle kehrääjälle oma rukki on niin rakas väline, että sille annetaan jopa nimi.

 • Värttinän voi valmistaa vaikka pensselistä ja cd-levystä

  14.03.2015 Yle Uutiset

  Käsityöohjaaja Anne Juselius innostui kehräämisestä muutama vuosi sitten. Se on hänen mukaansa hyvin koukuttavaa ja lankaa on syntynyt valtavat määrät sekä värttinällä että rukilla. Värttinän saa väsättyä kehruuvälineeksi helposti ihan kotikonstein.

 • Kapioita kerättiin ennen lapsesta saakka

  24.08.2014 Yle Uutiset

  Suomalainen kapioperinne juontuu vähintään 1600-luvulle. Tuleva morsian aloitti kapiotavaroiden valmistuksen jo lapsena, ja kihloihin mentäessä kapioarkku täyttyi kaikenlaisista tekstiileistä aina patjapusseista kuolinvaatteisiin.

 • Ars Auttoinen tuo nykytaiteen maalaismaiseman keskelle

  14.07.2014 Yle Uutiset

  Taide- ja muotoilukeskus Ars Auttoisten kesänäyttely tutkii illuusion sekä tyhjän ja täyden suhdetta. Päijät-Hämeen Padasjoella sijaitseva Ars Auttoinen on koonnut luonnonläheiseen ympäristöön kotimaisen nykytaiteen kiinnostavimpia ilmiöitä jo useana kesänä.

 • Kehrääminen villitsee käsityöihmisiä

  26.11.2012 Yle Uutiset

  Pelkkä neulominen ei enää riitä, vaan tosiharrastajat kehräävät nyt omat lankansa. Rukki hurisee nykyään jo sadoissa suomalaiskodeissa.

 • Pinkkejä ja limenvärisiä alpakoita

  23.11.2012 Yle Uutiset

  Onko olemassa limenvärisiä alpakoita? Entä pinkkejä? Ei tietenkään, mutta alpakanvillasta tehtyä lankaa voi värjätä vaikkapa limenväriseksi tai pinkiksi. Alpakanvilla on kevyttä ja lämmintä sekä allergiaystävällistä materiaalia.

 • Apumies auttaa arkiaskareissa

  04.06.2012 Yle Uutiset

  Pihatöitä, puiden pilkkomista ja pientä remonttia. Siinä listaa Kokkolan kaupungin palkkalistoilla työskentelevän Jani Henrikssonin päivittäisistä puuhista. Henriksson kiertää auttamassa yksin asuvia vanhuksia.

 • Lautanauha vaatii toisten kissojen seuraa

  30.03.2012 Yle Uutiset

  Käsityöharrastajat kokoontuvat koko viikonlopuksi yhdessä Lahteen hotelliin. Toinen toistaan opastaen syntyy käsitöitä niin ikivanhoilla kuin moderneillakin tyyleillä.

 • Maanviljelys tuli Eurooppaan maidon voimalla

  18.10.2010 Yle Uutiset

  Saksasta on löytynyt suuri kivikautinen asuinpaikka, joka valaisee maanviljelyksen alkua Euroopassa. Kylässä asuttiin runsaat 7 000 vuotta sitten. Lähi-idässä syntynyt maanviljelyn taito oli tuolloin vasta tulossa Eurooppaan, mutta baijerilaiskylässä osattiin jo muun muassa valmistaa juustoa.

 • Käsityöbuumi elvyttää myös kehruuharrastusta

  14.04.2010 Yle Uutiset

  Moni käsityöbuumin mainingeissa kutomisesta innostunut haluaa laajentaa harrastustaan myös kehräämiseen ja uusia rukkejakin saa kaupasta. Kehräämisen taito ei olekaan katoamassa Suomesta, vaikka niin saattaisi luulla.

 • Luomumummut jakavat ikiaikaista viisautta

  19.03.2010 Yle Uutiset

  Mummo on salaisuus. Mummous syntyy hymystä, totesi Marketta-mummo. - Mummo on luotu elämänkokemuksesta, kauniista lumihiutaleista, lukemattomien kesien kukkasista ja vuosien myönteisistä ajatuksista, lisäsi Seija-mummo. Näitä mummoja voi käydä tapaamassa vanhassa Yli-Marolan hirsitalossa Lahdessa.

 • Museonjohtaja katsoo näyttelyjä toisin silmin

  19.03.2010 Yle Uutiset

  Vastavalittu Forssan museoiden johtaja Kati Kivimäki sanoo, että kun hän menee itse museoon, hän alkaa katsella esineiden näytteillepanoa. Hän miettii, onko näyttely koottu muutaman ihmisen voimin kiireessä, ja miten näyttelystä saisi elävän.

 • Nykyaika joutaa museoon

  10.11.2009 Yle Uutiset

  Museoväkeä kiinnostaa nyt nykyajan ja viime vuosikymmenten tallentaminen. Crocksit ovat museotavaraa siinä missä ennen rukit, kunhan mukana on tarina.

 • Perinteet ihastuttavat Eurajoen Välimaassa

  23.07.2009 Yle Uutiset

  Paikalla on lammas villat levällään, lapsia leikkimässä puutraktoreilla, rukki keskellä pihaa, pärekorintekijä pajallaan ja hanurimusiikkia taustalla. Yleisön seassa hyörii perinneasuihin pukeutunutta torpan väkeä. Mistä moinen erikoinen meno?

 • Suomikantrin esihistoriaa 1

  20.08.2007 Elävä arkisto

  Ensimmäinen kantrisuomennos levytettiin USA:ssa jo 1926.

  Ensimmäinen kantrisuomennos levytettiin Yhdysvalloissa jo vuonna 1926. Lännenromantiikka oli kuitenkin saapunut Suomeen jo vuosikymmeniä aikaisemmin.

 • Kansallismuseo kutsuu lapsia tekemään ja koskemaan

  01.12.2006 Yle Uutiset

  Suomen Kansallismuseossa Helsingissä on avautunut lapsille suunnattu perusnäyttely Vintti. Uudessa näyttelyssä lapset tutustuvat Suomen historiaan ja kansankulttuuriin erilaisten toiminnallisten tehtävien kautta.